BASIN BÜLTENİ Erçin: “Kıbrıs Rum tarafının Cenevre konferansıyla ilgili artık, kısır tartışmaları bırakıp sonuç odaklı bir yaklaşım benimsemesi gerek” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Erçin: “Kıbrıs Rum tarafının Cenevre konferansıyla ilgili artık, kısır tartışmaları bırakıp sonuç odaklı bir yaklaşım benimsemesi gerek”
Tarih: 13.06.2017 > Kaç kez okundu? 735

Paylaş


Cumhurbaşkanlığı Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erhan Erçin, Cenevre Konferansı “yapılır mı yapılmaz mı, hangi ön koşullarla yapılabilir, gider miyiz gitmez miyiz” tartışmalarının artık bir yana bırakılması gerektiğini ifade ederek, “Bu noktadan sonra Kıbrıs Rum tarafı da artık kendini kısır tartışmaların çıkmazından kurtararak, Cenevre’de kaldığı yerden 28 Haziran’da devam edecek Kıbrıs Konferansı’ndan olumlu sonuç elde edilmesine katkı yapmaya yoğunlaşmalıdır” dedi.

Erçin dün sabah katıldığı bir programda yaptığı konuşmada, Eide’nin hazırlayacağı belge konusunda şunları söyledi:

“Bu belge bir müzakere pozisyonu ortaya koyan BM belgesi değildir. 28’inde başlayacak konferansın çalışma sistematiğini belirleyecek bir kılavuzdur. Konuların özlü bir şekilde müzakere edileceği yer Cenevre Konferansı’dır ve açıklandığı gibi bu belge, sadece konferansın çalışmalarına yol gösterici bir rehber niteliğinde olacaktır. Mont Pelerin’da 5 tarafın da katıldığı teknik çalışmada, katılımcılar, bir tarafın güvenliğinin diğer taraf için tehdit algısı oluşturmayacağı kendi yaklaşımlarını ortaya koydu. Cenevre’deki çalışmalarda garanti ve güvenlik konusu bu çerçevede ilerleyecek” dedi.

Sadece geçtiğimiz son iki yılda 70 liderler, 170 müzakereciler toplantısı olduğunu, Mont Pelerin’da 3, New York’ta 2 toplantı yapıldığını, 40’tan fazla yakınlaşma kağıdı üretildiğini anımsatan Erçin, “Cenevre’de kaldığı yerden devam edecek Kıbrıs Konferansı’nda sadece garanti-güvenlik konularının ele alınması ve tek başına sonuçlandırılması yönünde tek taraflı bir talep vardı. New York’ta BM Genel Sekreteri Guterres ile yapılan son toplantıda, bunun mümkün olmadığı net bir şekilde anlaşıldı. 28 Haziran’da, iki farklı masada tüm konuların eş zamanlı ve paralel olarak ele alınacağı bir format söz konusu olacak. Bu saatten sonra yapılması gereken, 28 Haziran’da bu zeminde başlayacak Cenevre’deki Kıbrıs Konferansı’nın olumlu tamamlanmasına yoğunlaşmaktır” dedi.

Cenevre’deki Kıbrıs Konferansı’nda yönetim, güç paylaşımı, AB, mülkiyet ve ekonomi konularının Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarınca bir masada, 5 tarafı da ilgilendiren güvenlik ve garanti konularının ise ikinci bir masada ele alınacağını ifade eden Erçin, “Yaklaşık 6 aydır, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, tek tek başlıkların üzerinde çalışılarak belli bir noktaya gelindiğini, konuların artık kapsamlı paket halinde ele alınması ve tüm konuların eş zamanlı olarak müzakere edilerek ilerlenmesi yönünde çağırılar olmuştu. Gelinen nokta budur” şeklinde konuştu.

Erhan Erçin, “Kıbrıs Türk tarafı neden önce güvenlik ve garanti konusunu konuşmayı kabul etmiyor?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

“Önce sadece güvenlik-garantileri ele alarak tamamlayalım yaklaşımının karşılığı, siyasi eşitliği sağlayacak dönüşümlü başkanlık ve etkin katılımdan başlayıp yönetim ve güç paylaşımı başlığını bitirelim, diğer başlıklara öyle devam edelimdir. Ancak bu tartışmaların zamanı geçti. Şimdi zaman, BM tarafından net bir şekilde açıklandığı gibi, 28 Haziran’da başlayarak tüm konuların eş zamanlı olarak ele alınması ve çözüme ilerlemek için çalışılmasının zamanıdır.”



“Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2017 Arama Kurtarma Tatbikatı” bugün başlıyor



“Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2017 Arama Kurtarma Tatbikatı” bugün başlıyor.

Tatbikat, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC Arama Kurtarma Teşkilatında yer alan sivil ve askeri unsurların katılımıyla 15 Haziran’a kadar sürecek.

Tatbikat, Girne 101 Evler (St. Hilarion) bölgesinde, Doğu Akdeniz’de, Gazimağusa açıklarında, KKTC toprakları ve kara suları ile Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde yer alan uluslararası sularda icra edilecek.

Programa göre bugün tatbikata katılacak yabancı askeri gözlemcilerle Türkiye’den gelecek basın mensupları karşılanacak.

Tatbikatın kara safhası bugün Girne’de 101 Evler (St. Hilarion) bölgesinde; deniz safhası ise yarın Gazimağusa’da yapılacak.



















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 510
Toplam Tekil 4066645
IP 13.59.82.167






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu