BASIN BÜLTENİ Akıncı :“Daha uzun müzakereye değil kararlılığa gerek var” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı :“Daha uzun müzakereye değil kararlılığa gerek var”
Tarih: 06.06.2017 > Kaç kez okundu? 765

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununda tüm tarafların yaklaşımıyla bir sonuca varılabileceğini ifade ederek “Daha uzun müzakereye, ilanihaye uzatmaya gerek yok, kararlılığa gerek var” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in davetiyle Rum lider Nikos Anastasiadis’in de yer aldığı toplantı için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bu aşamada Cenevre’nin artık ara evre değil çözüm konferansı olacağını vurguladı.

Akıncı, Kıbrıs sorunundaki konuların uzun zamandır tartışıldığına işaret ederek artık karşılıklı adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının bu kararlılığı gösterdiğini vurgulayan Akıncı, sıranın Kıbrıs Rum tarafından olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, "Sayın Genel Sekreter'in davetiyle gerçekleşen önceki akşamki görüşmede akıl yolunda buluşuldu, mantık çizgisinde buluşuldu, ön koşullar ortadan kalktı, dolayısıyla Cenevre'nin yolu da açılmış oldu” diye konuştu.

Akıncı, gazetecilerin sorularını da yanıtladığı toplantıda, tarafların önem verdiği konuların belli olduğunu kaydetti.

Eğer bir çıkış yolu bulunursa doğal gaz konusunda da işbirliği olanaklarının açılacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, ada etrafındaki doğal gaz yataklarında Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğunu söyledi.

Tüm tarafların doğal gazda işbirliği yapabileceği ciddi bir proje bulunduğunu kaydeden Akıncı, bunu kotarmak yerine tekrar bu araştırmaları sürdürme inadı devam ederse işbirliği yapılabilecek alanın gerginlik alanına dönebileceği uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Temennim akıl yolunda yürümeye devam edilmesi ve sonuca varılmasıdır” diye konuştu.

Bir başka soru üzerine, gereksiz ya da zeminsiz bir umut pompalamak istemediğini kaydeden Akıncı, Cenevre yolunun açılması için aklın yolunda buluşmak, bunun için de ön şartın kalkması gerektiğini ve kalktığını belirtti ve “Asıl mesele Cenevre’de yürümektir. Rum tarafı yürüyebilecek mi, onu göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin mekik diplomasisinin sonuç vermediğini söylediğini ve durumu Genel Sekreter Guterres’e rapor ettiğini hatırlatarak “Sayın Genel Sekreter bunca zamandır yürütülen bir çabanın heba olmasını istemedi. Biz de istemeyiz. Dolayısıyla bir çaba için bizi New York’a davet etti” dedi.

Akıncı, durumun bu şekle gelmesinin nedeniyle ilgili değerlendirmesinde, Anastasiadis’in ön koşullarının kabul görmeyeceğini son tahlilde anladığını, çünkü kendi toplumunda bile bu ön koşullu yaklaşımı götüremeyeceğini söyleyen çok insan bulunduğunu ifade etti.

New York’a çok rahat gittiğini belirten Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerle ilgili önceki mutabakatlara bağlı olduğunu ve ön koşullarla gitmediğini söyledi.

Akıncı, hem 12 Ocak ortak açıklamasına hem de 11 Şubat 2014 metnine sadık olduklarını yineleyerek, “O anlamda bizim hiçbir telaşımız yoktur. Sonuçta zaten o belgelere de atıfta bulunuldu” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı bugün öğleden sonra yurda dönecek.



“Müze, Arşiv ve Kütüphanelerde Yeni Açılımlar” çalıştayı düzenleniyor



Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı ve Kültürel Varlıkları Koruma Komitesi, çarşamba ve perşembe günleri, Girne Vuni Palace Hotel’de “Müze, Arşiv ve Kütüphanelerde Yeni Açılımlar- MAKYA 2017” konulu çalıştay düzenliyor.

7 Haziran 2017 Çarşamba günü saat 10.00’da başlayacak çalıştayın sonuç bildirgesi ise 9 Haziran Uluslararası Arşiv Günü’nde Cumhuriyet Meclisi’nde açıklanacak.

Komite Başkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, komite üyeleri CTP milletvekili Dr. Arif Albayrak ve UBP milletvekili Dr. Erdal Özcenk’in katılımıyla dün çalıştayla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Meclis Başkanı Siber, bir toplumun kültürel ve düşünsel belleğine verdiği önemin, o toplumun gelişmişlik düzeyini belirleyen en önemli göstergelerden biri olduğunu belirtti.

Siber, günümüz bilgi çağında toplumların gücünün, ürettikleri ve paylaştıkları bilgiden kaynaklandığını, erişilebilir olmayan ve paylaşılamayan bilginin varlığından söz edilemeyeceğini söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı ve Kültürel Varlıkları Koruma Komitesi olarak bir girişim başlattıklarını dile getiren Siber, amaçlarının kültürel mirası, sanatsal ve fikirsel üretimi ve devlet hafızasını bir araya getirebilmek, teknolojik dönüşümü de sağlayıp tarafsız bilgiye hızlı bir şekilde erişimi sağlayıp, dünyayla da paylaşabilmek olduğunu vurguladı.

Yaptıkları toplantılarda bazı tespitlerin ortaya çıktığını söyleyen Siber, şu bilgileri verdi:

“1-Devlet kurumları yanında diğer birçok kurum, kuruluş, sivil toplum örgütleri ve kişisel girişimler sonucu çeşitli bilgiler derleniyor, arşivleniyor; fakat ne yazık ki hem bilginin derlenmesi hem de çağdaş standartlarla korunması, sınıflandırılıp paylaşıma sunulması konusunda iyi bir noktada değiliz.

2- Kültürel mirasımızı, sanatsal ve fikirsel üretimimizi ve devlet hafızamızı bir araya getirebilmek için, teknolojik dönüşümü de sağlayıp dünya ile paylaşabilmek için öncelikle Ulusal Bilgi Politikası geliştirmeli ve Ulusal Veri tabanı oluşturmalıyız."

Siber, bilimsel bir ortak akıl ile hareket etmek ve düşüncelerini toplumun her kesimiyle paylaşmak için "Müze, Arşiv ve Kütüphanelerde Yeni Açılımlar" ile ilgili çalıştay düzenlemeye karar verdiklerini ifade etti.

Siber, çalıştay hedeflerini şöyle açıkladı:

“Geçmişimiz, kültürel mirasımız ve bugün ürettiklerimiz üzerinden yapılacak bilimsel çalışmalara kaynak olmak, yön vermek, kültürel, toplumsal belleğimizi gelecek kuşaklara farklı formatlarda ve farklı ortamlarda erişebilir bir şekle getirmek, bilim insanlarına, tüm bilgi merkezlerimizi dünyanın her yerinden ulaşabilir kılmak, bilgiye erişimde ayrışım yapmamak için her bilgiyi görsel ve işitsel olarak kayıt altına almak, böylece özel bireylerin de bilgiye erişimlerindeki engelleri kaldırmak, bu topraklarda iz bırakan tüm medeniyetlere karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek aldığımız emanetleri gelecek kuşaklara çağdaş bir şekilde taşımak, tüm bunları yaparken devlet olanaklarından ve kaynaklarından etkin ve verimli bir şekilde yararlanmak.”

Çalıştayın etkin bir şekilde gerçekleşmesi ve fikirlerin üretilmesine olanak sağlamak için beş konu başlığı belirlediklerini söyleyen Siber, bunların; “yasal düzenlemeler, bilgiyi dijitalleştirme, hizmetlerin çeşitlendirilmesi, birlikte çalışabilirlik, kurumsal politikalar” olduğunu belirtti.

Siber, bu konu başlıkları altındaki çalışma masalarında 20'şer kişiden oluşan gruplar oluşturulduğunu dile getirdi.

“Müze Arşiv ve Kütüphanelerde Yeni Açılımlar” çalıştayında kısa, orta ve uzun vadeli yol haritaları ortaya çıkacağını söyleyen Siber, tüm devlet kurumlarının çalışma alanına giren sorumlulukla ilgili tarafların çalıştay sonucu çıkan kararları hayata geçirmesi ile çalıştayın başarıya ulaşabileceğini kaydetti.

“Bir toplum kültürel hafızası ile vardır. Müzesi, arşivi, kütüphanesi ile yani tüm bilgi merkezleri ile toplumlar var olabilir. Geçmişini, kültürel mirasını ve bu gününü; çağdaş normlar ile derleyen, tanımlandıran ve tüm dünya halkları ve araştırmacıları ile paylaşan bir devlet olmak arzusundaysak, bu konularda çaba ortaya koymalıyız” dedi.



“Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2017 Arama Kurtarma Tatbikatı”, 12-15 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek



“Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2017 Arama Kurtarma Tatbikatı”, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC Arama Kurtarma Teşkilatında yer alan sivil ve askerî unsurların katılımıyla, 12-15 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Girne 101 Evler (St. Hilarion) bölgesinde, Doğu Akdeniz’de, Gazimağusa açıklarında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprakları ve kara suları ile Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde yer alan uluslararası sularda icra edilecek.

Tatbikatın basın brifingini ve tatbikatı izlemek isteyen basın yayın mensuplarının isimlerinin Çarşamba günü saat 14.00’e kadar 0392 228 91 66 numaralı belgegeçere bildirilmesi gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, ismi bildirilen basın yayın kuruluşu mensuplarının 13 Haziran Salı günü saat 16.45’te KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı/Boğazköy’de, 14 Haziran Çarşamba günü saat 09.30’da Gazimağusa Limanı’nda hazır bulunmaları gerektiği belirtildi.



UFÜ Rektörü Öztoprak, Bakan Ertuğruloğlu’nu ziyaret etti



Uluslararası Final Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Y. Öztoprak, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nu ziyaret etti.

Ziyarette, “KKTC’nin ve yükseköğretimin tanıtılabilmesi için neler yapılabileceği” konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 43
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1461
Toplam Tekil 4074737
IP 3.138.134.107






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu