Önemli olan sonuçtur… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Önemli olan sonuçtur… - Necdet SİVASLI
Tarih: 04.05.2017 > Kaç kez okundu? 672

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Buluz

e.mail: necdetes@mynet.com



Önemli olan sonuçtur…



Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapılan görüşmede taraflar “Hemen her konuda anlaştık” açıklamasında bulundu. Biz de özellikle Rusya ile olan ilişkilerimizi iletişim ve karşılıklı görüşmelerle güçlendirmeden yanayız.

Ancak, önemli olan sıkıntılarda çözüme ulaşmak olmalıdır.

Uçak krizinden sonra Rusya ile aramızda bir bahar havası esiyor. Karşılıklı jestler yapılıyor, sözler veriliyor, samimi açıklamalar yapılıyor ama, dikkat edilecek olursa bizim sıkıntılarımıza çare olabilecek adımların atılmadığını da gözlemliyoruz.

İkili görüşmede iki liderin karşılıklı sözlerine kulak verelim. Bakın Putin neler dedi:

“Davetimizi kırmayıp Soçi’ye geldiğiniz için teşekkür ederiz. İlişkilerimiz tam olarak anlaştığımız şekilde devam ediyor. Çalışma ortamında bir araya geldiğimiz bu görüşmede ikili konular ve Suriye başta olmak üzere güncel konuları görüşmek üzere imkan yakalamaktan memnunum. Sizinle görüşme trafiğimiz, Türk-Rus ilişkilerin tam normalleşme süresini tamamladıktan sonra çok özel bir karaktere sahip olduğunu bir kez daha vurgulamaktadır. Rusya’ya hoş geldiniz sayın cumhurbaşkanı... Türkiye’deki halk oylamasından dolayı size tebrik ediyorum. Türkiye’deki iç siyasi durumun daha ileri gitmesi Türk-Rus ilişkilerinin gelişmesine olumlu etki oluşturacak. Çünkü sizinle beraber alacağımız kararların büyük bölümü stratejik öneme sahip olduğundan meclislerimizce de onaylanması gerekiyor."

Erdoğan’ın ziyaret ile ilgili sözleri de şöyle:

“Son iki ay içerisinde Rusya'ya ikinci ziyaretimi gerçekleştiriyorum. Misafirperverliklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Sık sık telefon görüşmelerimiz de devam ediyor. Tüm bu görüşmeler sayesinde siyasi ilişkilerimizde, arzu edilen ivmeyi yakalıyoruz. Münasebetlerimizin çok daha ileri taşınması noktasında her iki tarafta da güçlü bir irade bulunuyor. Bugün başta ekonomik ve ticari konular olmak üzere atılması gereken adımlar konusunda istişarelerimizi yaptık. Ekonomi kurmaylarımız Moskova ve Ankara’da sık sık bir araya geliyor. Ticari ve ekonomik işbirliğimiz önündeki engellerin kaldırılması için yoğun çaba sarf ediyor. Türk akımı ve Akkuyu konusundaki işbirliğimiz ise hassasiyetle ilerliyor. Sayın Putin ile görüşmemizde Suriye ile kriz başta olmak üzere bölgesel konuları konuştuk. Benim çok sevdiğim bir Rus atasözü var, 'Kimin neresi ağrıyorsa, onunla ilgili konuşur' diye. Ülkemiz için de Suriye 6 yıldır kanayan bir yara.”

Şunu özellikle vurgulamak istiyoruz:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçak krizinden sonra yumuşayan Türkiye-Rusya ilişkilerini yeniden eski konuma getirmek için gerçekten hem samimi davranıyor, hem de büyük çaba gösteriyor. “Kimin neresi ağrıyorsa onunla ilgili konuşur” diyerek de bizim sorunlarımızı gündeme taşıyor.

Bizim en büyük sorunumuz Suriye’de PKK ve PYD/YPG’nin Türkiye’yi tehdit eden boyutlarıdır. Adı geçen grupların silahlandırılması ve korunmasında Amerika kadar Rusya’nın da payının olduğunu biliyoruz.

Terörle mücadele konusunda iki ülkenin birlikte hareket edeceğini Putin daha önceki görüşmelerde de söylemişti. Son görüşmede bunu yineledi. Ancak, PKK ve PYD/YPG adlarını yine telaffuz etmedi.

Daha önce Türkiye ile Rusya arasında vizeler kalkmıştı. Şimdi, sadece iş adamları için vize kolaylığı getirileceği söyleniyor.

Domates ihracatındaki tıkanıklık sürüyor.

Rusya’dan Türkiye’ye turist getiren charter uçak seferleri konusunda halen bir gelişme olmadı. Bu konudaki sorunların da çözüm noktasına gelmediği görülüyor.

Putin’in özellikle “Sizinle beraber alacağımız kararların büyük bölümü stratejik öneme sahip olduğundan Meclislerimizce de onaylanması gerekiyor” demesinin de altını çizelim.

İdlib’de bir çatışmazlık bölgesinin kurulması konusunda iki liderin anlaşmaya varmış olması hiç kuşkusuz önemlidir. Ancak, daha önce ABD Başkanı Trump ile Putin’in telefon konuşmasında İblid’deki durum konusunda ortak karar almış olmalarını da unutmamak gerekiyor. İki süper gücün lideri zaten bu konuda anlaşıp kararlarını vermişler.

Getirisi ve götürüsü ile biz yine de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Başkanı Putin’in Soçi’deki bu görüşmesini yararlı buluyoruz. En azından aramızdaki iletişim kanallarının açık olmasının çok büyük yararları vardır.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 979
Toplam Tekil 4067114
IP 18.191.171.20






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu