BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: “Dini özgürlüğün istismar edilmesine izin vermeyeceğiz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: “Dini özgürlüğün istismar edilmesine izin vermeyeceğiz”
Tarih: 14.04.2017 > Kaç kez okundu? 773

Paylaş


Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) topraklarında, Rumların siyasi mesaj verme adına dini özgürlüğü istismar etmelerine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ertuğruloğlu, KKTC’de ayin yapılmasını engellemediklerini, ayin yapılabilecek kiliselerin belli olduğunu belirterek, “Eğer bu ayin konusu bir sıkıntı olmuşsa, ayin taleplerinin istismar edilmesi ve siyasi amaçla kullanılmasından dolayı bir sorun haline gelmiştir” dedi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs müzakerelerinin kesilmesine sebep olan Enosis kararıyla ilgili olarak da, Rum tarafının Enosis kararını bertaraf etmediğini, bu kararın bertaraf edildiği veya ortadan kaldırıldığıyla ilgili Kıbrıs Türk halkının yanlış bilgilendirildiğini ifade ederek, Enosis kararının bertaraf edilmediğini, tamamen ortadan kaldırılmadığını, Eğitim Bakanlığı’na aktarıldığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Rumların Gazimağusa’daki ayin talebine izin verilmemesi ve Kıbrıs müzakere sürecinin yeniden başlaması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ertuğruloğlu, kimsenin kendilerine inanç ve din özgürlüğü üzerine edebiyat yapmamasını isteyerek, “Bunu asla kabul etmem, kimsenin ne inanç özgürlüğüne müdahale ettik, ne de din özgürlüğünü engellemeye çalıştık. Tam aksine birilerinin inanç ve din özgürlüğünü siyasete alet etmeye çalışmasına engel olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yönde kendilerine yapılan suçlamaların doğru olmadığını ifade eden Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

“Biz KKTC topraklarının, Rumların siyasi mesaj verme adına dini özgürlüğü istismar etmelerine izin vermeyeceğiz.

Bunun göstergesi olarak 3 tane kilise belirledik, büyük kilise, Apostolos Andreas, St. Barnabas ve St. Mamas. ‘Buralarda hiçbir kısıtlama olmayacak buyurun gelin ayininizi yapın’ dedik. Ama KKTC topraklarının üzerinde bulunan her kilisede ‘benim ayin yapma hakkım vardır ve istediğim zaman da gelir ayin yaparım’ deme hakkınız yoktur.

Beni ayinlerle ilgili alınan bu karar sonrasında bir papaz ziyaret etti. Ben ziyaret sırasında bana ayinler konusunda şikayet yapacak sandım ancak bu konuya hiç değinmedi. Ben de kendim sordum, ‘şikayetiniz varsa dinleyim’ dedi. Ancak hiçbir şikayette bulunmadı, hatta ‘Başpiskoposun da yok’ dedi. Peki Mağusa İnisiyatifi’ne ne oluyor.

Özellikle Mağusa’daki kilise ile ilgili çok ayin talebi var. İlk önce talep ayda birdi, bu giderek haftada bire çıkacaktı. Ayin amacı siyasidir, ‘Burası Rum toprağıdır işgal altındadır ben gelip sahip çıkıyorum, burası bizimdir’ mesajı verilmek isteniyor. Bunu görmezden gelmeyin.

Her gün bu insanlar oraya gelir. Engellenmezler. Bu izinler, ayinler bölge halkına da rahatsızlık verir. Ama ayinden rahatsızlık duyan Gazimağusalılar görülmez. Ayin yapabilecekleri kiliseler var, gitsin oralarda yapsınlar. Hala Sultan'a yönelik de kısıtlamalar var, neden bunlar söylenmiyor.

KKTC’deki kiliselere yönelik ayin talepleri çok fazladır. Bu ayinler KKTC makamlarına güvenlik konusunda da ciddi sıkıntılar yaratıyor. Ayrıca ayinler siyasi istismardan dolayı sıkıntı haline geldi. Her ayin talebini kabul etme mecburiyetimiz yoktur.”

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına yönelik ve Enosis kararının “tamamen bertaraf edildiği” gibi açıklamaların da “inanılır gibi olmadığını” ifade ederek, “Nasıl bertaraf edildi ki de biz anlayamıyoruz bu bertaraf edilmeyi” diye sordu.

Ertuğruloğlu, bu yetkinin Rum parlamentosunda alındığını ve Eğitim Bakanlığı’na verildiğini, bunun nasıl bir bertaraf etme olduğunu anlayamadığını ifade ederek, “Bu karar hangi Eğitim Bakanlığı’na verildi, KKTC Eğitim Bakanlığı’na mı?” dedi.

Kıbrıs Türk halkının bu konuda yanlış bilgilendirildiğini, Cumhurbaşkanı'nın da bu konudaki “Enosis kararı tamamen bertaraf edilmelidir, tümden kaldırılmalıdır” sözüne uymayıp tekrar masaya oturduğunu işaret eden Ertuğruloğlu, ayrıca neden sadece Enosis kararının da öne çıkarılıp, azınlık çoğunluk açıklamasının gözden kaçırıldığını sordu.

Bunun asla hafife alınacak bir beyanat olmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, bunun bir hakaret olduğunu söyledi ve eşitliğin temel olduğunu vurguladı. Ertuğruloğlu, siyasi eşitliğin 1960 cumhuriyeti, BM parametreleri ve 11 Şubat ortak açıklamasında da yer aldığını vurguladı.

O zaman kendisinin de “müzakere masasına azınlık hakları almak için mi oturuyoruz” sorusunu sorduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, “Masada istediğin kadar siyasi eşitlik iste. Hangi siyasi eşitlik egemen eşitlik kabul edildi. Dönüşümlü Başkanlık mı? Seni azınlık gören bir zihniyet var. Müzakere edelim, 50 yıldır müzakere ediyoruz. Bizi 50 yıldır masaya bağladılar. Hedef bizi ezmek, müzakereleri neticelendirme hedefleri yok, yeter ki müzakerelerin önü açık devam etsin, bizi ezmeye devam etsinler. Buna kimsenin hakkı yoktur. Buna izin vermek Kıbrıs Türk halkına hizmet değildir, Kıbrıs Türk halkının geleceğinin belirsizlik içinde sürmesinin devamına onay vermektir” dedi.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının tek çaresinin yeni bir ortaklık olmadığını da vurgulayarak, zaten Rumun tek amacının da müzakerelerin önünün açık sürmesi ve Kıbrıs Türk halkının başka kararlar almasını engellemek olduğunu söyledi.

Rumların, dış temaslarını engellemek için bile baskılar kurduğunu ifade eden Tahsin Ertuğruloğlu, “Bu yüzden artık 'çözümcü ve çözüm karşıtı' ayrımcılığından bu halkı bölmeye çalışmaktan vazgeçin. Kıbrıs Türk halkının her bireyi sadece eşitlik talep etmektedir” diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Akıncı, Avrupa Bölgeler Meclisi Başkanı Bozatlı’yı kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Avrupa Bölgeler Meclisi (AER-Assembly of European Regions) Başkanı Hande Özsan Bozatlı’yı kabul etti.

Akıncı’yla dün görüşen Bozatlı, Avrupa’da bölge ve yerel yönetimleri temsil eden ve en önemli kurumlardan biri olan Avrupa Bölgeler Meclisi’nin Aralık ayında yapılan seçimlerinde ikinci kez seçilerek başkanlık görevini sürdürüyor.



Özgürgün: “Şampiyonluk kupasının, haksız ambargoların uygulandığı ülkemize getirilmesi, daha bir anlamlı ve önemli”



Başbakan Hüseyin Özgürgün, FIBA Kadınlar Avrupa Kupası’nı (EuroCup) kazanan Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Kadın Basketbol Takımı’nı kutladı. Özgürgün, kutlama mesajında, İstanbul’da dün akşam final maçında rakibi Bellona AGÜ'yü yenerek, şampiyon olan YDÜ takımını, büyük bir sevinç ve gurur yaşatan tarihi başarısından dolayı kutladıklarını belirtti. Özgürgün, kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi: “Kazanmış olduğu Türkiye şampiyonluğundan sonra zorlu geçen Avrupa Kupası maçlarında gösterdiği başarıyı kupası ile taçlandırarak Avrupa’nın en büyüğü olan YDÜ Kadın Basketbol Takımı’nın, şampiyonluk kupasını, haksız ambargoların uygulandığı ülkemize getirmesi, daha bir anlamlı ve önemlidir. Tüm Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sevince boğan büyük başarıdan dolayı, başta, bu yola yüreğini koyarak gençleri cesaretlendiren YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel olmak üzere, kadın basketbol oyuncularını, antrenörleri ve tüm teknik ekip ile YDÜ ailesini kutluyor, yeni hedeflerinde başarılar diliyorum.”

FIBA EuroCup Final Serisi ikinci maçını da kazanan Yakın Doğu Üniversitesi 2016-2017 sezonu EuroCup Kadınlar organizasyonunun şampiyonu oldu. İstanbul Caferağa Spor Salonu’nda yer alan final maçında Yakın Doğu Üniversitesi Bellona AGÜ’yü 63-58’lik skorla mağlup etti.



Müzakereciler dün görüştü



Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Türk ve Rum müzakereciler dün bir araya geldi.

Ara bölgedeki görüşme saat 17.30’da başladı.

2 aylık aradan sonra önceki gün başlayan müzakerelerde, liderlerin yanı sıra müzakerecilerin de gerekli görülmesi halinde görüşme yapacağı açıklanmıştı.

20 Nisan’da yeniden bir araya gelmesi beklenen liderlerin gelecek ay müzakerelere, 2, 11 ve 17 Mayıs’ta devam etmesi öngörülüyor.



Başbakan Yardımcısı Denktaş BM Özel Danışmanı Eide’yi kabul etti



Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştü.

DP Genel Merkez binasında yer alan görüşmede Denktaş’ın, Eide’ye, partisinin, yeniden başlayan Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakere sürecinde gelinen aşamaya ilişkin yaklaşımını aktardı.



GAÜ Eduniversal sıralamalarında 7 farklı master programında ilk 10’a girdi



Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ), 4 bin dünya üniversitesini bünyesinde barındıran yükseköğretim denetleme ve akreditasyon kurumu EDUNIVERSAL’ın 2016-2017 sıralamasında, bünyesinde bulunan 7 farklı master programı ile, kendi alanlarında ilk 10 üniversite arasında yer aldığı belirtildi.

Avrupa Birliği’nin önde gelen yükseköğretimi denetleme ve akreditasyon kurumlarından EDUNIVERSAL tarafından 2016-2017 Akademik yılının en iyi yüksek lisans programları sıralamasında GAÜ, tüm master programları ile 4 bin üniversite arasında ilk 100’de yer aldı. Dünyanın en seçkin üniversitelerin yer aldığı sıralamada GAÜ, Avrasya ve Ortadoğu bölgesinde 7 farklı programı ile 10’da yer alırken, GAÜ’nün Eduniversal’ın 2017 sıralamasına göre dereceye giren bölümleri şu şekilde açıklandı:

Hukuk Yüksek Lisans Programı : Genel - ilk 10, Türkiye – 3

Ekonomi Yüksek Lisans Programı : Genel - ilk 10, Türkiye – 3

Tam Zamanlı İşletme Yüksek Lisans Programı:Genel - ilk 10, Türkiye – 5

İnşaat Yönetimi Yüksek Lisans Programı : Genel - ilk 100, Türkiye – 1

Genel İşletme Yüksek Lisans Programı : Genel - ilk 10, Türkiye – 1

Pazarlama Yönetimi Yüksek Lisans Programı:Genel - ilk 10, Türkiye – 3

Finans Yönetimi Yüksek Lisans Programı : Genel - ilk 10, Türkiye – 5

Konuyla ilgili açıklamada bulunan GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Eduniversal tarafından yayımlanan en iyi eğitim kurumları listesinin işletme ve yönetim alanında dünyaca geçerli bir değerlendirme olduğunu belirterek, sıralamalarda yapılan değerlendirme kriterlerinin; programların dünya çapında geçerliliği, programlarda eğitim gören öğrencilerin memnuniyeti ve mezunların başarıları olduğunu belirtti. Akpınar, GAÜ’nün dünyanın önde gelen üniversiteleri ile birlikte aynı listede yer alıyor olmasının önemli olduğunu ifade etti.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 57
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 1301
Toplam Tekil 4073228
IP 18.218.184.214






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu