BASIN BÜLTENİ Liderler 2 ay sonra müzakerelere yeniden başlıyor - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Liderler 2 ay sonra müzakerelere yeniden başlıyor
Tarih: 12.04.2017 > Kaç kez okundu? 730

Paylaş


Kıbrıs müzakerelerinde Şubat’ta çıkan krizle kopan görüşme sürecinde yeni dönem bugün başlıyor. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bugün saat 10:00’da bir araya gelecek.

Müzakere sürecinin sekteye uğramasının ardından 2 ay sonra gerçekleşecek liderler görüşmesi, Ara Bölge’de BM tarafından müzakereler için tahsis edilen binada yer alacak.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, son müzakerelerini 9 Şubat’ta yapmış; 10 Şubat’ta Rum Meclisi’nin Enosis plebisitinin okullarda anılması kararı almasıyla süreç zarar görmüştü. Liderler ortaya çıkan tabloyu ele almak için 16 Şubat’ta bir araya gelmiş ve Kıbrıs Türk tarafının alınan kararla ilgili sıkıntılarını aktarıp kararın geri alınması istencini ifade etmesiyle Anastasiadis, masadan kalkıp kapıyı sertçe vurarak görüşmeden çıkmasıyla çıkan krizle birlikte müzakere masası bozulmuştu.

Geçen Cuma günü, Güney Kıbrıs’ta okullarda kutlanacak anma günlerini belirleme yetkisini meclisten eğitim bakanlığına veren yasa tasarısının Rum Meclisi’nde onaylanmasıyla ise müzakere masasının tekrar kurulmasının yolu açılmıştı.



Cumhurbaşkanı Akıncı siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yeni müzakere dönemiyle ilgili bilgilendirmek için Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen partilerin başkanlarıyla bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmeye, Ulusal Birlik Partisi’nden Genel Sekreter Dursun Oğuz ve milletvekili Ergün Serdaroğlu; Demokrat Parti’den Genel Başkan, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu; Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden Genel Başkanı Tufan Erhürman ve milletvekili Armağan Candan; Toplumcu Demokrasi Partisi’nden ise Genel Başkan Cemal Özyiğit ile Milletvekili Zeki Çeler katıldı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin temsilcileriyle yeni müzakere dönemiyle ilgili yaklaşık 1 buçuk saatlik görüşme yaptı.

Siyasi parti temsilcileri Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmenin çıkışında basına açıklamalarda bulundu.

Oğuz: “Rum tarafından yapıcı tutum bekliyoruz”

UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz yaptığı toplantı çıkışı yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın yarın (bugün) başlayacak görüşmelerle ilgili kendilerine ön bilgi verdiğini belirterek, Akıncı’nın kalan 2,5 aylık kısıtlı süreçten, Plebisit olayından ve zorlu geçen aradan sonra bugün(dün) Eide ile yaptığı görüşmeden bahsettiğini ifade etti.

Oğuz, yarınki Anastasiadis görüşmesini de ele aldıklarını kaydederek, iki buçuk aylık sürede Rum tarafından yapıcı bir tutum beklediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı’nın da bu konuda aynı görüşte olduğunu belirttiğini ifade eden Oğuz, Güney’de seçimlere doğru bir hazırlık olduğunu ve Temmuz’da hidrokarbon ile ilgili olası kazı çalışmalarının bu süreçte beklenen zorluklar olduğunu belirtti.

UBP Milletvekili Ergün Serdaroğlu da yarınki görüşmenin ardından Akıncı’nın kendilerini yeniden bilgilendireceğini ekledi.



Denktaş: “Görüşmelerin çözüme varacağıyla ilgili en ufak bir umudum yok”



DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise, Cumhurbaşkanı Akıncı’yla son gelişmeleri değerlendirdiklerini söyleyerek, “Cumhurbaşkanı bir süre daha görüşmelerin devam edeceğini önceden de açıklamıştı bizim sabrımız var o kısa müddeti de elbette bekleriz, ancak ‘Enosis Plebisit Kararı’nı meclis geri aldı hoşgörüyle karşılayalım’ yaklaşımına biz pek katılmıyoruz” dedi.

Orada yapılanın bu kutlamaları Kilisenin atadığı eğitim bakanına devretmek olduğunu, sonrasında da dıştan gelen baskıyla göstermelik bir tavır sergilendiğini söyleyen Denktaş, görüşmelerin bir süre daha süreceğini ve kendilerinin de bunu izleyeceğini belirtti.

Bu görüşmelerin çözüme varacağıyla ilgili en ufak bir umudu olmadığını dile getiren Denktaş, “Çok net ifade edilmiştir ki bizi azınlık olarak görüyorlar. Bu adanın ve bizim de sahibimiz oldukları iddiasını devam ettiriyorlar. Böylesi bir düşünceyle mutabakata varmak mümkün değil” dedi.

Mutabakata varılacağını umanlar olduğunu ve kendilerinin herhangi bir adım atarak bu umanlara ‘şöyle olmasaydı olurdu’ dedirtmemek için sabırlı davranacaklarını söyleyen Denktaş, “Artık belirsizliğin devamını engellemek adına biz kendi halkımıza bir referandumla bu belirsizliği devam ettirmeli miyiz? diye sormalıyız” dedi.

Denktaş, Kıbrıslı Türklerin 1960’dan hak elde etmediğini sahiplik hakkını yeni kurulacak devlete devrini sağladığını, 1963’de de dışlanarak bugünlere gelindiğini söyleyerek, süreci izlemeye ve düşüncelerini aktarmaya devam edeceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı’ya ve ekibine kolaylıklar dileyen Denktaş “Bu umutsuz vakayı görmelerine rağmen ümitlerini eksiltmemeye çalışıyorlar bu anlamda da saygı duyuyorum denesinler “ dedi.

Denktaş, 1968’den bugüne kadar yürütülen görüşmelerde Rum tarafının tavrından güttüğü siyasetten milim oynamadığını belirterek, bugüne kadar bir yere varılamamasının nedeninin de bu ve dünyanın ayrıcalıklı yaklaşımı olduğunu söyledi.

Denktaş, artık bunu değiştirmek için uğraş verilmesi gerektiğini söyleyerek “Bunca zaman çözülemeyen sorun 2,5 ayda çözülür mü? Hayır. Dış etkenlerin tesiriyle bir metin çıkar mı ortaya? Mümkündür. O dikilecek elbise bize uyar mı? Bana göre uymayacaktır bekleyelim görelim” dedi.



Cumhurbaşkanı Akıncı, Mısır’daki terör saldırıları dolayısıyla taziye mesajı yayımladı



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün Mısır’da iki kiliseye düzenlenen terör saldırıları dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, mesajında, dünyanın, sağduyuya, barışa ve bir arada var olabilme kültürüne en çok ihtiyaç duyduğu zamanlardan geçtiğini belirterek, “Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilerim. Mısır halkının acısını paylaşırım” ifadelerini kullandı.



Eide: “Şimdi bir toparlama yapıp geriye kalan konularda yakınlaşma sağlama zamanı”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile dün bir saatlik görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmesinin ardından basına açıklama yapan Eide, yapıcı bir görüşme yaptıklarını belirtti.

Eide, 8 haftalık aranın ardından görüşmelerin resmi olarak yeniden başlayacağını ve bugün (dün) liderlerle görüşüp görüşmeden beklentilerini dinlemek istediğini kaydetti.

Rum lider Anastasiadis’in Madrid’de olmasından dolayı telefonda görüşeceğine işaret eden Eide, yarın en iyi şekilde müzakerelere yeniden başlayıp önümüzdeki haftalarda izlenecek süreçle liderler arasında anlaşmazlık konusu olan konularda yakınlaşma sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Ekibiyle birlikte elinden geldiğince sürece yardımcı olacağını yineleyen Eide, sürecin liderler tarafından yürütülen bir süreç olduğunu, zaman zaman hakemlik yapacağı yönünde haberler çıktığını fakat bunların gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Kendisinin de liderlerin de BM Genel Sekreteri’nin de hakemlik istemediğini anlatan Eide, kendisinin nasıl yardımcı olabileceğini ve BM’nin nasıl bir destek sağlayabileceğine yine liderlerin karar vereceğini anlattı.

“Oldukça zaman kaybettik, güven de kaybettik” diyen Eide, liderlerin bu aradaki güven sorununu halletmeye çalışırken iki toplumda da sürecin güvenilirliğinin sorgulanmaya başlandığını belirtti.

Anayasal konular, mal-mülk konuları, güvenlik konuları gibi pratiğe yansıyacak konuların ele alınacağı fakat günün sonunda yine iki toplumun birbirine güven duyması, yeniden birleşmeyi ve birlikte yaşamayı istemesi gerektiğini kaydeden Eide, bunda liderlerin ve toplum içindeki diğer aktörlerin de sorumluluğu olacağını kaydetti.

Eide, liderlerdeki masaya geri dönme motivasyonunu görmekten memnun olduğunu belirterek, bunun sadece bir başlangıç olduğunu ve başarılı bir sonucu garanti etmediğini kaydetti.

Eide, şimdi yapılması gerekenin son krizden önceki aylarda elde edilen ve konuşulan tüm konuları bir araya toplayıp, anlaşmazlık bulunan konularda yakınlaşma sağlamak olduğunu ifade etti ve önümüzdeki günlerin gerekli iradenin var olup olmadığını göstereceğini belirtti.

Görüşmelerde bir yöntem değişikliği olup olmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Eide, kullanılan yöntemin iyi sonuçlar verdiğini ve söz konusu iki liderin kendilerinden önceki liderlerden daha iyi bir noktaya geldiklerinin açık olduğunu söyledi.

Şimdiki durumun artık her şeyi bir araya toparlayıp nihai ve bütünlüklü bir çözüme ulaşmayı gerektirdiğinin altını çizen Eide, kendisinin liderlerin kendisinden istediğinden daha ötesini yapamayacağını, ilerleyen haftalarda liderlerin süreci nasıl yürüteceklerine karar vermelerini isteyeceğini, artık aylar değil haftalardan bahsetmek istediğini söyledi.

Rum Yönetimi’nin yeni hidro-karbon anlaşmalarını imzaladığı ve bunun geçtiğimiz dönemde müzakerelerde 8 aylık bir gecikmeye neden olduğu hatırlatılan Eide, bu konuda yorum yapmak istemediğini, şimdi müzakerelerin kendisine odaklanma zamanı olduğunu, müzakerelerde başarı sağlanması halinde bu kaynakların bölüşüleceğini ve bunun da müzakere masasında halihazırda yerleşmiş bir konu olduğunu vurguladı.



Olgun: “Umut yok”



Eski Müzakerecilerden Ergün Olgun, Kıbrıs sorununda gelinen aşamayı ve bundan sonraki olasılıkları değerlendirdi.

Eski Müzakerecilerden Ergün Olgun, Kıbrıs’ta Federal bir ortaklığı mümkün görmediğini vurgulayarak, “Bugüne kadar yaşanan gelişmeler ışığında federal bir ortaklığın Kıbrıs’ta gerçekleştirilebilmesi için siyasi eşitlik ve iki kesimlilik başta olmak üzere ön görülen koşullar çerçevesinde varılacak bir anlaşmanın Avrupa Birliği normlarında birincil hukuk olabilmesini mümkün görmüyorum. Çünkü Rum tarafın tarihi vizyonu değişmeyen bir şekilde devam etmektedir. Bu nedenlerle sürekli olarak Hidrokarbon konusunda ve Anastasiadis’in, Enosis kararının okullarda kutlanması kararındaki açıklaması içerisinde de yer alan ve bize bir azınlık olarak bakan açıklamaları, bu koşullarda siyasi eşitlik ve iki eşit mal sahibi temelinde bir anlaşmanın yapılması bence mümkün olmayacaktır. Bunu sürekli olarak kendi lehlerine sulandırıp veya şekillendirip bir anlaşmayı bize dayatma ve bunun içinde kendilerine göre bir takım kozlarla, bizi sıkıştırma arayışları devam etmektedir. Bu nedenle geçmişten bu güne kadar gelen bu koşullarla, bu çözüm şekli çerçevesinde gelecekle ilgili olarak herhangi bir ümit vermiyor” dedi.

Güney Kıbrıs’ta okullarda Enosis Plebisti anma günlerinin kutlanması kararının değişmediğini sadece bu kararı uygulayacak merciinin değiştiğini ve yürütme organına verildiğini anımsatan Olgun, “Bu kararı uygulamak da yürütme organının iradesine bağlanmıştır. Yarın başka bir Eğitim Bakanı, başka bir hükümet veya Cumhurbaşkanı gelir, bu kararı uygulayabilir. Kısaca bunun icrası ile ilgili uygulamanın değiştiğini görüyoruz, irade ortadan kalkmış değildir” şeklinde konuştu. (Yenibakış)



Taksi şoförü Güney Kıbrıs’ta saldırıya uğradı



Lefkoşa’nın Rum kesimine müşteri götüren taksici erkin Kanal önceki akşam bir grup Rum’un saldırısına uğradı.

Küfür ederek araca yaklaşan Rumların önce plakayı söktüğü, daha sonra araca vurmaya başladıkları bildirildi.



Kayıp Şahıslar Komitesi, kayıp arama çalışmaları konusunda farklı ülkelerden uzmanlara eğitim sunacak



Kayıp Şahıslar Komitesi, silahlı çatışma veya farklı olaylardan dolayı kayıp sorunu bulunan ülkelerdeki adli tıp uzmanları ile karar vericilerine yönelik eğitim sunma yönünde iki anlaşma imzaladı.

Kıbrıs’ta 1963-1964 ve 1974’te meydana gelen trajik olayların sonucunda kayıp olarak listelenen şahısların, gömü yerinden çıkarılması, kimlik tespiti ve kalıntılarının iadesi çalışmalarını yürüten Kayıp Şahıslar Komitesi, Uluslararası Kızılhaç Örgütü (ICRC) ve Arjantin Adli Antropoloji Ekibi (EAAF) ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Komite’nin ICRC ile işbirliğinin Komite’nin kurulmasıyla başladığını ve yeni işbirliği anlaşmasının, kayıp şahıs arama çalışması yürüten ülkelerin kullanabileceği en iyi uygulamalarda Komite’nin örnek olarak alınabileceğinin göstergesi olduğu kaydedildi.

Anlaşmayla, Komite tarafından adada yürütülen çalışmaları göstermek; psikososyal, adli arkeoloji ve antropoloji alanlarında eğitim sunmak için, kayıp sorunu bulunan ülkelerden karar vericilerin ve adli tıp uzmanlarının adaya getirilmesine yönelik işbirliği yapılacak.

EAAF’ın ise kayıp şahıslar alanında en tecrübeli adli tıp uzmanlarına sahip olan bir kurum olarak bilindiği, Kayıp Şahıslar Komitesinin bilimsel ve çalışma kapasitesinin geliştirilmesinde önemli rol oynadığı kaydedilen açıklamada, EAAF’ın Komite’nin ana bilimsel danışmanı olduğu da kaydedildi.



Turizm ve Çevre Bakanı Ataoğlu, Antalya’da turizm örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi



Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Dünya Sağlık ve Spor Turizmi Fuarı’na (HESTOUREX) katılmak amacıyla gittiği Antalya’da turizm örgütlerinin temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Ataoğlu, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB), Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB),Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) yetkilileri ve Antalya turizmcileri ile ayrı ayrı görüşmeler yaptı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile beraberindeki heyet, Antalya’nın önemli tatil merkezlerinden olan Belek’te, “Belek Turizm Yatırımcıları Birliği” (BETUYAB) ile yuvarlak masa toplantısına katıldı.

Belek bölgesinden yatırımcılar, otel yöneticileri ve BETÜYAB yönetim kurulunda bulunan turizmcilerle buluşan Bakan Ataoğlu, KKTC turizmini, yatırım sahalarını ve ekonomiyi anlattı.



“Topraktan Gelenler: Antik Çağ Terrakotta Figürinler” sergisi açıldı



Turizm ve Çevre Bakanlığı himayesinde St. Barnabas İkon ve Arkeoloji Müzesi Süreli Sergi Salonu’nda “Topraktan Gelenler; Antik Çağ Terrakotta Figürinler” sergisi açıldı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun açtığı sergide, Bakanlığın eski eser depolarında koruma altında olan ve 2700 yıllık tarihi geçmişe sahip pişmiş toprak heykeller sergileniyor.

















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1217
Toplam Tekil 4069139
IP 18.227.190.93






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu