BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Kimse müzakere masasında tek taraflı adımlar atmamızı beklemesin bu yol birlikte yürünürse sonuç alınabilir” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Kimse müzakere masasında tek taraflı adımlar atmamızı beklemesin bu yol birlikte yürünürse sonuç alınabilir”
Tarih: 10.04.2017 > Kaç kez okundu? 724

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Salı günü başlayacak yeni dönemde, kimsenin müzakere masasında tek taraflı adımlar atmalarını beklememesi gerektiğini vurguladı. Akıncı, “Kıbrıs Türk tarafı, son iki yılda çok ciddi adımlar attı. Bu yol birlikte yürünürse sonuç alınabilir. Bu yol ancak birlikte yürünürse bizi çözüme ulaştırır” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 11 Nisan’da iyi niyetle başlayacakları yeni müzakere döneminde, çözüm için aynı kararlık ve iradeyi güneydeki sorumluların da göstermesinin gerekli olduğunu ifade etti.

Yeni dönemde BM’ye de önemli görev düştüğünü belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Hem iki taraf, hem de 3 garantör arasında çok ciddi bir mekik diplomasi yürütülmelidir. Hakemlik ve yazılı resmi öneri istemiyoruz. Köprü kurucu düşünce ve öneri istiyoruz. BM yetkilileri tarafsız kalıp eşitliği gözeterek yardımcı olacak anlayışlar geliştirebilirler” dedi.

Akıncı, dün katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada müzakerelere değinerek Nisan ve Mayıs aylarında bir çerçeveyi ortaya çıkarabilmenin mümkün olduğunu söyledi. Akıncı, “Çerçeve ortaya çıkarsa içini doldurmak daha kolay hale gelebilecektir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafı olarak, 11 Nisan’da başlayacak yeni dönemde iyi niyetle ve iki bölgeli, iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı federal bir çözüm yönünde adımlar atılacağını belirtti ve Rum tarafının da yeni dönemde müzakerelere federalizmin temel felsefesine bağlı kalarak gelmesinin önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Gerçekçi ve makul olacağız. Diğer toplum da aynı şekilde yaklaşması durumunda bunun bir anlamı olacak. Gerçekçilik, temkinli olmayı da içerir. Kıbrıs Türk Halkı, tüm yaşadıklarından temkinli olmayı da öğrendi. Sıfır asker sıfır garanti yaklaşımı gerekçi ve makul değil. Bir çözümün başarısı için gerçekçi, makul ve temkinli olunmalı, biz tüm bunları dikkate alıyoruz” dedi.

“Geleceği geçmişin kavramlarıyla kuramayız” diyen Akıncı, Enosis, taksim ve ilhak yaklaşımlarının geçmişe ve soğuk savaş dönemlerine ait olduğunu belirterek, “Geleceği barış kavramı ve federal kültürle kurabiliriz. Çözümü geçmişe ait kavram ve yaklaşımlarla yapamayacağımız gibi, azınlık çoğunluk kavramlarıyla da yapamayız. Federal anlayışta azınlık çoğunluk kavramı yoktur siyasal eşitlik vardır” ifadelerini kullandı.

“Biz çoğunluk, siz azınlıksınız bizim dediğimiz olacak anlayışına federal anlayışta yer yoktur. Basit çoğunlukla karar alınan üniter bir devletten bahsetmiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, siyasal eşitliğin her kurumda sayısal eşitlik anlamına gelmediğini anımsatarak şunları kaydetti:

“Önemli federal organlarda sayıca da eşit olacağız. Senato’da 20-20 eşit olacağız. Alt mecliste nüfus oranına göre olacak. Ama alt mecliste alınan her karar sayısal eşitliğin olacağı üst meclisten geçmeden uygulanamayacak. Federal yargıda 4-4 eşitlik olacak. Federal Mahkeme Başkanlığı her yıl dönüşümlü olacak.”

Güney Kıbrıs yetkililerinin Temmuz’un ilk haftalarında doğal gaz kazılarının başlayacağını açıkladığını anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Eğer çözüm olmadan, kazılar başlarsa, işbirliği yapabileceğimiz o yerde yeni gerginlikler, yeni zıtlaşmalar söz konusu olabilir. Bize yeni gerginlikler ve yeni çatışma alanları değil, işbirliği ve zenginliklerden ortaklaşa yararlanmak istiyoruz. Bunun için de çözüm gereklidir” diye konuştu.

Federal kültürün her iki toplumda tartışılıp anlaşılması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Güney Kıbrıs’ta önümüzdeki yıl Şubat ayında yapılacak seçim kampanyasının şimdiden başladığının herkes tarafından bilindiğini anımsattı.

Akıncı, “Nisan ve Mayıs ayları çok önemli iki ay olarak önümüzde duruyor. Bu iki ay içinde bir çerçeveyi ortaya çıkarabilmek mümkündür. Çerçeve ortaya çıkarsa içini doldurmak daha kolay hale gelebilecektir” dedi.

BM’ye önümüzdeki 2 ayda çok ciddi görev düştüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Hem iki taraf hem de 3 garantör arasında çok ciddi bir mekik diplomasi yürütülmelidir. Hakemlik ve yazılı resmi öneri istemiyoruz. Köprü kurucu düşünce ve öneri istiyoruz. BM yetkilileri tarafsız kalarak, taraflardan birine yaslanmadan, eşitliği gözeterek yardımcı olacak anlayışlar geliştirebilirler” şeklinde konuştu.

BM Genel Sekreteri António Guterres ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüşmelerine de değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, “uluslararası camiada Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu yaklaşıma anlayış vardır. Sayın Genel Sekreter’in tavrı da aynen böyledir Bu önümüzdeki iki ayın önemi tüm taraflarca anlaşılmıştır. Kalkınma ve gelişme, barış ve huzur içinde bir o kadar daha ileriye gidecektir” dedi.

Salı günüden itibaren yeni bir dönem başlayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, geçmişte kalması gereken 67 yıl önceki Enosis plebisitinin ırkçı ve faşist ELAM tarafından gündeme getirilerek okullarda kutlanması kararına Kıbrıs Türk halkı bir bütün olarak karşı çıkmasının önemine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Rum tarafında da bu kararın yanlışlığını gören azımsanmayacak sayıda kişi ve kurum da bu yanlışın altını çizdiler. Geçtiğimiz gün Rum Meclisi’nin iki büyük partisi bir adım atarak bu yanlışı bertaraf ettiler. Nasıl ki yanlışı gördük ve gösterdik, atılan bu doğru adımı görmek ve göstermek de gerekir” diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Akıncı yeniden başlayacak müzakereler öncesi Eide ve parti başkanlarıyla görüşecek



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Salı günü yeniden başlayacak müzakereler öncesinde BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yle ve Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen partilerin başkanlarıyla görüşecek.

Akıncı’nın BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabulü bugün saat 16:00’da gerçekleşecek.

Akıncı, saat 17.30’da ise, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen parti başkanlarını kabul ederek. Salı günü başlayacak yeni müzakere dönemi ile ilgili bilgi verecek, görüş alışverişinde bulunacak.

Bu arada Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, DİSİ ve AKEL tarafından enosis plebisitinin okullarda kutlanmasıyla ilgili olarak Rum Meclisi’nce alınan kararın düzeltilmesi yönünde atılan adımları görmenin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Akıncı, “Yanlışı görüp eleştirdiğimiz gibi, doğruyu görüp takdir etmeyi de bilmeliyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Güney Kıbrıs’ta okullarda kutlanacak anma günlerini belirleme yetkisini meclisten alarak eğitim bakanlığına veren yasa tasarısının Rum Meclisi’nde onaylanmasının ardından açıklama yaptı.

Geleceği inşa ederken Enosis, Taksim, ilhak gibi kavramlara değil barış, hoşgörü ve iş birliği kültürünün geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu kaydeden Akıncı, ”Rum Meclisinin yanlışı düzeltme yönündeki bu kararıyla birlikte, Enosis plebisitini okullarda kutlanacak olaylar arasında yer almayacağı anlayışı ile artık önümüze bakmalıyız” ifadelerini kullandı.

Rum Meclisi’nin iki büyük partisi olan DİSİ ve AKEL’in farklı ideolojilerine rağmen, bu yanlışı düzeltme yönünde adım atabilmiş olduklarını görmenin memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Akıncı, “11 Nisan Salı gününden itibaren başlayacak olan müzakere sürecinde, yeni bir başlangıç yapmak ve adamızda kalıcı barış koşullarının hakim olacağı yeni bir yapıyı kurmak için çalışmalıyız. Fazla zamanımız kalmamıştır. Gerçekten bir yol ayırımındayız. Umarım ve dilerim ki, tüm ilgili taraflar bu gerçeğin bilinci içerisinde hareket etsinler” dedi.



Başbakan Hüseyin Özgürgün: “Kıbrıs Türk Halkı Rum Meclisi'nin kararının müzakerelerin başlamasına yetmediğinin bilincindedir”



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Rum Yönetimi Meclisi’nin, adanın Yunanistan'a bağlanmasını öngören "Enosis" referandumunun okullarda kutlanması yönündeki kararını, "Enosis plebisiti dahil, okullarda anılacak ve kutlanacak günlerle ilgili yetki eğitim bakanındadır" şeklinde değiştirerek, bilinen Bizans oyunlarının bir yenisini sergilediğini söyledi.

Özgürgün, “Kıbrıs Türk Halkı, kamuoyuna yanlış yansıtılsa da, Rum Meclisi'nin bu kararının, Cenevre’de kopan ancak Lefkoşa’da devamına karar verilen müzakerelerin başlamasına yetmediğinin bilincindedir” dedi.

Başbakan Özgürgün, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Rum Meclisinin kararının, 1960 Cumhuriyeti'ni 3 yılda yıkan, Kıbrıs'ta kötülüklerin anası olarak bilinen ‘Enosis’ten vazgeçildiğini değil, Rum eğitim sisteminin yönlendiricisi Kilisenin güdümündeki Eğitim Bakanının daha da güçlendirildiğini gösterdiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Halkının, Rum tarafının, yarım asırlık müzakere süreçlerinin her safhasında, Kıbrıs'ta Türk ve Rum halklarının eşitliğine dayalı bir federal çözüm niyeti taşımadığını, adanın tümüne sahip olma ve "Enosis" hayallerinden asla vazgeçmediğini bilmekte olduğunu belirten Özgürgün, Kıbrıs Türk Halkının, Kıbrıs'ta Türk varlığını azınlık gören, "azınlık, çoğunlukla eşit olamaz" diyen, güven yaratıcı önlemler konusunda olumsuz tavır sergileyen, müzakere masasını zaman kazanmak adına kullanan Rum lider Anastasiadis’in ırkçı bağnaz zihniyetini de çok net bildiğini ifade etti.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, açıklamasına şöyle devam etti:

“Hal böyleyken Cenevre’ye 5 li toplantıya taşınan, hatta haritaların masaya sunulduğu bir aşamada dağılan, 'Enosis' gündemi ile berhava edilen müzakere masasına hangi konuların taşınacağı doğrusu merak edilmektedir.

Türk tarafının çözüm iradesi devam ederken, Güney'in Helen ruhuyla Enosisi gündeme taşımasının çözüm müzakerelerinin ana felsefesine ciddi saygısızlık ve güvensizlik olduğunu bir kez daha vurgulamakta yarar görürüz.”



Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi, Dünya Sağlık Spor ve Kongre Fuarı’na katıldı



Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi, Antalya’da gerçekleştirilen Dünya Sağlık Spor Kongre ve Fuarı’na katıldı.

Konsey Başkanı Ahmet Savaşan yaptığı yazılı açıklamada, Uluslararası Kongre ve Fuara 150 ülkeden 4 bin kişilik satın alma heyetinin katıldığını bildirerek, organizasyon süresince KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın çatısı altında 50’den fazla paydaşın, Yeni Zelanda'dan, Kanada'ya kadar pek çok ülkeden gelen turizm profesyonelini ağırladığını kaydetti.

Fuar kapsamında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bir araya gelme fırsatı bulduklarını belirten Savaşan, 10 yıl için hedeflerinin ülkeye 100 bin ziyaretçi ve 1 milyar Euro gelir olduğunu ifade etti.

Savaşan, kongrede gerçekleştirilen ülke sunumları arasında Kuzey Kıbrıs’a da yer verildiğini belirterek, KKTC sunumunun büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

KKTC Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’ne üye 54’üncü ülke.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 46
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1359
Toplam Tekil 4069280
IP 18.216.239.46






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu