BASIN BÜLTENİ Akıncı, Guterres ile görüştü - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı, Guterres ile görüştü
Tarih: 06.04.2017 > Kaç kez okundu? 778

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Brüksel’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. Akıncı görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada Guterres’in Kıbrıs konusundaki ilgisinin sürdüğünü kaydederek, “Cenevre konferansında da Sayın Genel Sekreter’in yararlı katkılarını görmüştük. Öyle anlaşılıyor ki bu ilgi ve katkılar devam edecek” dedi.

Akıncı, dünkü görüşmede Kıbrıs Türk tarafı olarak BM Genel Sekreterine Cenevre’den bu yana meydana gelen gelişmeleri aktardıklarını, Guterres’i Kıbrıs Türk tarafının düşünceleri ve pozisyonları konusunda aydınlattıklarını söyledi.

Akıncı, “Bu görüşmede, bir kez daha Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu siyasi eşitlik içinde yaşanacak, her iki tarafın kaygılarına yanıt veren, her iki toplumun eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşayabilecekleri bir çözüme bağlılığımızı ve kararlılığımızı yeniden teyit etme fırsatı bulduk” dedi.

Rum Liderle 2 Nisan akşamı bir yemekte bir araya geldiklerini de anımsatan Akıncı, her iki taraf tarafından uygun görülen tarihe işaret ederek, “Biz 11 Nisan Salı günü müzakerelere başlamaya hazırız. Bu konudaki pozisyonumuz biliniyor. Ortak anlayış odur ki önümüzdeki günlerdeki gelişmeler bunu mümkün kılacak” dedi.

Akıncı, sözlerini, “Umarım bu yeni başlangıç bölge için, tüm ilgili taraflar için hayırlı sonuçlar doğursun” diyerek tamamladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün, Brüksel'de AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüşecek. Akıncı ile Juncker KKTC saatiyle 19.45'te bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı yarın sabah Brüksel'den ayrılarak İstanbul'a geçecek.

Öte yandan, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakerelerinin 11 Nisan’da yeniden başlayacak olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Rum haber kaynaklarına göre, Anastasiadis konuya ilişkin kısa açıklamasında, görüşmenin yaratıcı olmasını diledi.



Özgürgün: “Dönülecek olan masa, Cenevre’deki masadır”



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs görüşmelerinin, Rum-Yunan tarafının “ara” talebi nedeniyle Cenevre’de beşli konferansta kaldığını anımsatarak, görüşmelerin, Rum Meclisi’nin Enosis’i kutlama kararını geri çekmesinin ardından, Cenevre’de kaldığı yerden başlayabileceğini söyledi.

Başbakan Özgürgün, Rum Meclisi’nin Enosisi kutlama kararını Rum Eğitim Bakanlığının uhdesine verecek olmasının ise bir aldatmaca ve bunun, görüşmelerin başlaması için yeterli olmayacağını kaydetti.

Başbakan Özgürgün, katıldığı bir programda gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cenevre’de yapılan beşli konferansa ara verilmişken, Rumların, beşli konferansa dönmemeyi teyit edercesine Enosis’i kutlama kararını meclisten geçirdiğinin altını çizen Başbakan Özgürgün, Enosis’in bir felaket tabiri olduğunu, bunun, “benim anlaşma, görüşme niyetim yok, niyetim adayı Yunanistan’a bağlamak, masadaki görüşmeleri de kerhen yapıyorum” demek olduğunu vurguladı.

Liderler arasında önceki gün yapılan yemekli görüşmeye karşı çıktıklarını, Rumların Enosis kararını geri çekmeden, müzakere tarihi çıkmasının beklenemeyeceğini ifade eden Başbakan Özgürgün, Rum meclisinin aldığı kararı geri çekmeden görüşmelerin başlayamayacağını, bu konuda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Türkiye ile ortak kararları olduğunu söyledi.

Cenevre’ye anlaşma niyetiyle gittiklerin, ancak Rum ve Yunan tarafının ara istediğini kaydeden Başbakan Özgürgün, “Rum tarafı, o masaya olası dönüşü ortadan kaldırmak için Enosis kararı alıyor. Bu karar ortadan kalkmadan masaya dönülmesi mümkün değil. Beşli konferansta kaldık. İki lider görüşmeye mi başlayacak? Biz, Cenevre’de ara verme pozisyonundaydık. Oradan devam edecek. Ama bunu devam ettirmemek için Enosis kararı alıyorlar” dedi.

Yarım kalan beşli konferanstan dönülüp, tekrar iki liderin mi görüşeceğini soran Başbakan Özgürgün, “Bu tamamen kandırmaca, uydurmaca. Sayın Cumhurbaşkanı da bu noktada, masaya dönme koşullarında bizimle aynı fikirde açıklama yapıyor. Dönülecek olan masa, Cenevre’deki masadır, beşli konferansın yarım kaldığı, ara verilen masadır. Lefkoşa’daki masa değil” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın masadan kalkmadığını, Rum tarafı ve Yunanistan’ın erteleme istediğini, BM’nin ve Özel Danışman Espen Barth Eide’nin bu konuda samimiyetsiz davrandığını ve Türk tarafını suçladığını kaydeden Başbakan Özgürgün, Rum meclisinin, Enosis’i kutlama kararını Eğitim Bakanlığı yetkisine vermesinin ise trajikomik bir durum olacağını söyledi.

Başbakan Özgürgün, “Bunlar zaten yasayı geçirmiş, yasayı birisi yürütecek, meclis yürütemez ki, yürütmeye gönderiyorlar. Bizi çocuk zannediyorlar, kandıracaklar. Siyasetin ‘s’sinden dahi anlamayan biri, meclis kararının hükümet, bakanlık tarafından uygulanacağını bilir. Bu kandırmacadır. Esas mesele Enosis kararının melisten kaldırılmasıdır” dedi.

Rumların, petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının da çözüm konusunda samimiyetsiz olduğunu gösterdiğini, Ada etrafındaki olası doğal zenginliklerin iki halka eşit ait olduğunu vurgulayan Başbakan Özgürgün, Rum tarafının Enosis zihniyeti ile her şeye sahip çıktığını, elbette buna tepki koyacaklarını ve anlayacakları dilden konuşmak gerektiğini kaydetti.

Başbakan Özgürgün, “Doğru, net ve anlayacakları dilden konuşmak lazım. O da nedir; ‘eğer sen böyle bir hareket yaparsan ben de karşılığını veririm, ben de yaparım, gerekirse de buna müdahale ederim.’ Geri adım atmanın bize bir şey kazandırdığını bugüne kadar hiç görmedim, hiçbir kazanım elde edemedik, somut ‘evet’ çıkan karara rağmen Annan Planı da buna dahildir. Yüzde 65 ile ‘evet’ var yine suçlandık” diye konuştu.(BRTK)



Özgürgün, Gazeteciler Cemiyeti heyetini kabul etti



Başbakan Hüseyin Özgürgün Reşat Akar başkanlığındaki Gazeteciler Cemiyeti heyetini kabul etti.

Özgürgün kabulde yaptığı konuşmada, Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun yeni yönetim kurulunun hayırlı olmasını diledi.

Hükümetlerin her sorunla ilgilenerek mümkün olan en kısa sürede çözmeleri gerektiğine işaret eden Özgürgün, bunu yapmaya çalıştıklarını ve henüz 1 yıllık UBP-DP hükümetinin TC ile yapılan anlaşmaları yeni yürürlüğe soktuğunun altını çizdi.

Hükümetin yılsonuna kadar sınırlı bir süresi bulunduğunu kaydeden Başbakan Özgürgün, KKTC’nin yasama, yürütme, yargı ve basınıyla tüm kurumlarıyla çağdaş demokratik bir ülke olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk halkının basın kuruluşlarının tecrübe ve birikim açısından köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirten Özgürgün, Cemiyet’e çalışmalarında başarı diledi.

Akar da, kabulde yaptığı konuşmada, yeni yönetim kuruluyla başlattıkları ziyaretler kapsamında, ziyareti gerçekleştirdiklerini ve Cemiyet’in partiler üstü ve bağımsız bir kuruluş olduğuna dikkati çekti.

Siyasetin bulaştığı, kurumların ne tür yanlışlıklar yaptığını gördüklerini belirten Akar, kendi mesleki sorunlarının yanında Gazeteciler Cemiyeti’nin toplumsal sorunlar, Kıbrıs sorunu ve vatandaşların görüşlerini de aktardığını ifade etti.

TC’nin etkin ve fiili garantisinin Kıbrıs Türk halkı için çok önemli olduğunu yineleyen Akar, Türk askerinin Ada’daki varlığının da hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.

Rum kesiminde terör örgütü kurulması, Türklere yönelik saldırıları artırması, meclise sokulması ve Enosis kararıyla yaşanan sürecin Rum mentalitesinin hiç değişmediğini bir kez daha gösterdiğini dile getiren Akar, bunun üzücü bir durum olduğunu kaydetti.

Kıbrıs sorununda işlerin iyi gitmediğinin Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından da dile getirildiğini söyleyen Akar, iç sorunlara, yapılanmaya önem verilmesinin gerektiğini, halen daha Türkiye’den gelen suyun bazı köylere verilmediğini belirtti.

BRTK’deki yasal ve kadro sıkıntılarına da dikkati çeken Akar, hükümetin basınla ilgili aldığı kararlarda katılım sağlamak ve hem devleti hem de medyayı koruyacak kararlar alınmasına katkı yapabileceklerini ifade etti.



Çavuşoğlu’ndan Kıbrıs için telefon diplomasisi



Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile ayrı ayrı telefonda görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmelerde Kıbrıs konusundaki son durum ele alındı.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin ev sahipliğinde önceki akşam ara bölgede düzenlenen yemekte bir araya gelerek müzakere sürecini değerlendirmişti.



Eide: "Liderler 11 Nisan’da bir araya geliyor"



BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakerelerinin 11 Nisan'da yeniden başlayacağını açıkladı.

Eide, BM Basın Sözcülüğü aracılığıyla yaptığı açıklamada, iki tarafla yapılan danışmaların ve dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile BM Genel Sekreteri'nin Brüksel'de yaptığı görüşmenin ardından, liderlerin Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasını kararlaştırdığını açıkladı.

Açıklamaya göre, müzakereler 11 Nisan Salı günü saat 10.00'da ara bölgede BM'nin himayesinde yeniden başlayacak.



Gençlik Dairesi’nden “Avrupa’dan KKTC’ye gençlik köprüleri” etkinliği



Gençlik Dairesi Müdürlüğü, cumartesi günü yurt dışında yaşayan gençlerin katılımıyla “Avrupa’dan KKTC’ye Gençlik Köprüleri” etkinliği düzenliyor.

Etkinlikte, İngiltere’den KKTC’ye gelen Londra Dr. Fazıl Küçük Türk Okulu Halk Dansları ekibi yer alacak.

Gençlik Dairesi’ne bağlı Paşaköy ve Vadili Gençlik Merkezlerindeki gençlerin 8 Nisan Cumartesi günü organize edeceği etkinliklerde, Paşaköy Düğün salonunda saat 15.00’te “Geçmişten Günümüze Çocuk Oyunları”, Vadili Düğün Salonu’nda ise saat 18.00’de “Halk Dansları Gösterileri” yer alacak.

Bu arada Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu’nun bugün Londra Dr. Fazıl Küçük Türk Okulu Halk Dansları ekibini kabul edeceği ve etkinlikle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenleyeceği de belirtildi.



Belçika’dan KKTC’ye yardım amaçlı yolculuk



Belçika’da faaliyet gösteren Robinson Club üyeleri, yardım amaçlı gerçekleştirecekleri ülke ziyaretlerini KKTC’de tamamlayacaklar.

Geçtiğimiz yıllarda KKTC’ye tatil amacıyla gelip yürüyüş ve bisiklet turlarına katılan bazı üyelerin Kuzey Kıbrıs’taki doğal güzellikleri keşfetmesi sonucu ziyaret programına KKTC’yi de alan Robinson Club üyeleri, bu kapsamda Ekim ayında Belçika’nın Vorselaar kasabasından hareket edecek ve birçok Avrupa ülkesini gezdikten sonra Türkiye’ye ve son olarak da KKTC’ye gelecek.

Avrupa Parlamentosu temaslarında konuyla yakından ilgilenen Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, KKTC Brüksel Temsilciliği aracılığı ile Robinson Clup üyeleri ile temas kurdu.

Taçoy konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Robinson Club üyelerinin Kuzey Kıbrıs’ın varlığını, turistik güzelliklerini kendi bölgelerindeki insanlara duyurmak istediğini, bunun yanısıra yardıma muhtaç çocuklara yönelik çabalara katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Taçoy şunları söyledi:

“Bu amaçla hazırladıkları bir proje var. Bazı aktiviteler düzenleyerek 5000 Euro kadar bir para toplamayı planlıyorlar. Ayrıca yapacakları aktiviteleriyle ülkemizin tanıtım çabalarına da katkıda bulunmuş olacaklar.”

Ziyaretin Ekim ayının ikinci haftasında Belçika’nın Vorselaar kasabasından başlayacağını ifade eden Taçoy, Robinson Club üyelerinin bu proje amacıyla satın aldıkları ve o tarihe kadar yaşanabilir bir alana çevirmeyi planladıkları otobüs ile seyahat edeceğini belirtti.

Ziyaretler kapsamında 10 kişilik bir ekip olarak, Belçikalı televizyon kanallarının gruba eşlik edeceğini söyleyen Taçoy, seyahatin bir belgeselinin da yapılacağını kaydetti. Taçoy şöyle devam etti:

“Durakladıkları yerlerde yetim evlerine Belçika’dan hediyeler verecekler ve en son durakları Kuzey Kıbrıs olacak. Burada kendi ülkelerinde düzenledikleri aktiviteler sayesinde kazandıkları ve/veya topladıkları bağışları bizim yardıma muhtaç çocuklarımız için verecekler.”

Robinson Club üyelerinin yapacağı etkinliğin, mensubu bulundukları bölge olan Antwerp bölgesinin Valisi ve Vorselaar Belediyesi Başkanı tarafından da büyük destek bulduğunu ifade eden Taçoy, Belçika’da projenin basına tanıtıldığını söyledi.

Taçoy, “İyi bildiğimiz bir ülkenin, Belçika’nın pek bilmediğimiz bir köşesini öğreneceğiz, onlar da nerdeyse hiç haberdar olmadıkları bizler ile bir ilişki kuracaklar. Projenin güzel bir işbirliğinin başlangıcı olacağını düşünüyorum” dedi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1634
Toplam Tekil 4067768
IP 18.117.148.105






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu