BASIN BÜLTENİ Burcu: “Enosis plebisiti’nin okullarda kutlanmasının ortadan kaldırılması, müzakere sürecinin yeniden başlamasına olanak tanıyacak” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Burcu: “Enosis plebisiti’nin okullarda kutlanmasının ortadan kaldırılması, müzakere sürecinin yeniden başlamasına olanak tanıyacak”
Tarih: 24.03.2017 > Kaç kez okundu? 891

Paylaş


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum Meclisi Genel Kurulu’nda kısa sürede gerekli adımların atılarak Enosis Plebisiti’nin okullarda kutlanması olayının ortadan kaldırılmasının, müzakere sürecinin yeniden başlamasına olanak tanıyacağını belirtti.

Barış Burcu dün yaptığı açıklamada, AKEL-DİSİ işbirliğinde Rum Meclisi’nin ilgili komitesinde önceki gün alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Burcu, Rum Meclisi’nin almış olduğu 1950 Enosis Plebisiti’nin okullarda kutlanma kararının yanlışlığının Rum toplumu içinde de her geçen gün daha çok insan tarafından dile getirildiğine işaret ederek, bu gelişmeleri memnuniyetle gözlemlediklerini kaydetti.

Barış Burcu, “DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis ‘Eğer zaman geri alınabilseydi, DİSİ, ELAM tarafından önerilen 1950 Plebisiti’yle ilgili yasa önerisini reddederdi’ diyerek bu kararın yanlışlığının Rum toplumu içinde daha fazla idrak edilmesine katkı koymuştur” ifadelerini kullandı.

Zamanı geri sarmanın mümkün olmadığını ama yanlışı düzeltmenin mümkün olduğunu kaydeden Burcu, hatadan dönülmesi ve bu kararın bertaraf edilmesi için ortaya konulan her söylem, çaba ve girişimi saygıdeğer bulduklarını kaydetti.

Burcu şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı bu çerçevede yapılan girişim ve çabalara her zaman olumlu karşılık vermiştir. Bilindiği üzere Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum ticaret odalarının girişimi üzerine Cumhurbaşkanımız, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile Cumhurbaşkanlığı’nda sosyal bir buluşma gerçekleştirmiştir. Cumhurbaşkanımız, Sayın Neofitu’yla buluşmasından beş gün önce benzer bir görüşme de AKEL Genel Sekreteri Sayın Andros Kipriyanu’yla gerçekleştirmiştir. Bilindiği üzere, Enosis Plebisiti kararına Rum Meclisi’nde ret oyu veren AKEL söz konusu yanlış kararın düzeltilmesi adına DİSİ’yle işbirliği yapmaya hazır olduğunu çeşitli vesilelerle açıklamış bulunmaktaydı”

“Bu çerçevede AKEL-DİSİ işbirliğinde Rum Meclisi ilgili komitesinde dün alınan kararı memnuniyetle karşılıyoruz” diyen Burcu, kısa sürede Rum Meclisi Genel Kurulu’nda gerekli adımların atılarak Enosis Plebisiti’nin okullarda kutlanması olayının ortadan kaldırılmasının müzakere sürecinin yeniden başlamasına olanak tanıyacağını belirtti.

Burcu, “Cumhurbaşkanımız, Rum Meclis Komitesi’ndeki olumlu gelişme sonrasında, Rum lider Anastasiadis ile Mart aynı sonunda sosyal bir buluşma gerçekleştirmeye hazır olacağını BM Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanı Espen Eide’ye duyurmuş bulunmaktır. Rum Meclisi genel kurulunda gerekli adımların atılması sonrasında da resmi müzakerelere başlanabilecektir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanının daha önce de defaten açıkladığı gibi, Türkiye’de yapılacak olan 16 Nisan Referandumu’nun bu yaşananlarla hiçbir ilgisi olmadığını vurgulayan Burcu, istenirse ve gereği yerine getirilirse o tarihten önce müzakere masasının yeniden kurulabileceğinin sürekli vurgulandığını kaydetti.

Burcu, o noktaya yaklaşıldığının görülmekte olduğunu belirterek, “Dileğimiz ve beklentimiz DİSİ – AKEL işbirliğinin somut bir sonuç üretmesi ve bir an önce çözüm sürecinin önünün açılmasıdır” dedi.



Müftüoğlu: "Rum tarafı, Ada'nın doğal kaynaklarının tek sahibi gibi hareket etmekten vazgeçsin”



TC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Müftüoğlu, Kıbrıs Türklerini Ada'da eşit siyasi ortak olarak görmemekte ısrar eden Rum tarafının Ada'nın doğal kaynaklarının tek sahibi gibi hareket etmekten vazgeçmesini beklediklerini bildirdi.

TC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Rum lider Nikos Anastasiadis'in ABD'de bir hidrokarbon şirketinin temsilcileriyle yaptığı temaslara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anastasiadis'in ABD'de 22 Mart'ta, Rum yönetiminin sözde münhasır ekonomik bölgesindeki üçüncü uluslararası ruhsat ihalesine katılan hidrokarbon şirketlerinden birinin yetkilileriyle görüştüğüne dair haberlerin medyaya yansıdığını hatırlatan Müftüoğlu, "Bu temaslar, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin hidrokarbon faaliyetlerini Ada'nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkının doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını göz ardı ederek tek taraflı olarak sürdürdüğünü bir kez daha gözler önüne sermektedir" ifadesini kullandı.

Müftüoğlu, Rum tarafının bu bağlamda son olarak 17 Mart tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında, üç ayrı hidrokarbon sahası için aralarında söz konusu şirketin de bulunduğu bazı işletmelerle keşif ve üretim sözleşmeleri imzalanmasına onay verdiğini anımsattı.

Bu tutumun, Rum yönetiminin Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'nin ulaşmak için yoğun çaba sarf etmekte olduğu muhtemel kapsamlı çözümle Ada'da ve Doğu Akdeniz'de ortaya çıkabilecek kazan-kazan temelli ekonomik iş birliği potansiyelini henüz idrak edemediğini gösterdiğini vurgulayan Müftüoğlu, şunları kaydetti:

"Kıbrıs Türklerini Ada'da eşit siyasi ortak olarak görmemekte ısrar eden Rum tarafının, Ada'nın doğal kaynaklarının tek sahibi gibi hareket etmekten vazgeçmesini ve geçtiğimiz yıllarda da tanık olunduğu üzere kapsamlı çözüm çabalarını akamete uğratabilecek hidrokarbon faaliyetlerini durdurmasını bekliyoruz. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin haklarını korumak için her türlü tedbiri alacağını da bu vesileyle bir kez daha hatırlatıyoruz."



Tatar: “Kıbrıs Rum tarafının Enosis hayallerinden vazgeçtiğini sanmak hata”



Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Rum Meclisi’nde anma günleriyle ilgili başlatılan süreç dikkate alınıp, Kıbrıs Rum tarafının Enosis hayallerinden vazgeçtiğini sanmanın hata olacağını söyledi.

Müzakerelerin durmasına neden olan, Güney Kıbrıs’ta Enosis plebisitinin anılması yönündeki yasal değişikliğin üzerine, Kıbrıs Rum kesiminde anma günlerini belirleme yetkisinin Rum Eğitim Bakanlığına bırakılmasını öngören yasanın Kıbrıs Rum Meclisi komitesinde kabul görmesinin ardından Ersin Tatar, açıklama yaptı.

Tatar, müzakerelerin yeniden başlatılması amacıyla Kıbrıs Rum Meclisine yeni bir yasa tasarısı götürülmesini “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanının müzakereleri kendi çıkarları için yeniden kurma” gayreti olarak değerlendirdi.

Tatar, “Rumların yaşanan süreçlerden sonra Eğitim Bakanı’nın hangi günlerin kutlanacağına karar vermesini öngören bir yasa ile Enosis hayallerinden vazgeçeceğini, hedeflerini unutacaklarını sanmak saflıktan öteye Kıbrıs Türk Halkı’na yapılacak büyük bir kötülük olacaktır” dedi.

Rum tarafının doğalgaz kazılarını yapmak, Avrupa ve Birleşmiş Milletleri kullanarak Kıbrıs’ı Yunan hegemonyasına sokma peşinde olduğunu savunan Tatar, Kıbrıs sorununun çözümü hedefiyle sürdürülen müzakerelerde, Kıbrıs Türk Halkı’nın güvenliği, siyasi eşitliği, mülkiyet ve toprak konularında, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Türk tarafının beklentilerini karşılayacak tutum içerisinde olmadığının görüldüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya “Samimi olmadığını, sizleri defalarca aldatmaya çalıştığını, sizlere doğru söylemediğini çok iyi bildiğiniz Rum lidere tekrar kanmayınız” çağrısı yapan Tatar, Güney Kıbrıs’ta ana muhalefet AKEL ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis’in partisi DİSİ’ye güvenilmemesi gerektiğini ifade etti.

Ersin Tatar, “Akıncı’nın Kıbrıs Türkü’nün hak ve hukukunu korumakta kararlı davranması, Türkiye ile işbirliği içinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkması ve gereği olan adımları atması gerektiğini” de ekledi.



Meinel : “Kıbrıslı Türkleri destekliyoruz”



Uluslararası Diplomatlar Birliği Başkanı Günther Meinel, Hakkikat gazetesine açıklamalarda bulundu. Meinel açıklamasında “Kıbrıs Türk tarafında yaşayan insanların AB üyesi ülkelerdeki hakların tümüne sahip olması gerekir. Kıbrıs Türk tarafının maruz kaldığı insanlık dışı uygulamalar Avrupa adına çok üzüntü vericidir” dedi.

“Biz Kuzey Kıbrıs’ı son 7 yıldır takip ediyoruz, kendi ayakları üzerinde duran bir yönetim olarak güçlenmesini destekliyoruz. Avrupa’ nın burada yaşayan insanlara karşı insan hakları ihlali olduğu apaçık ortadadır. Kıbrıs konusunun çözümlenmesinden önce Türk tarafına uygulanan ambargolar kaldırılmalı, insan hakları tam olarak uygulanmalıdır” diye konuşan Günther Meinel Avrupa’nın öncelikle bu konuyu halletmesini, ondan sonra çözüm ve anlaşma için katkıda bulunmasını isteyerek “Avrupa kendi içinde de bazı ayrıcalıklar yaptı, işte bu yüzden sıkıntı içinde. Avrupa Birliği de bürokrasi temelinde kuruldu ve insan hakları ve üye ülkede ayni standartta olmadığı için dağılma noktasında geldi. Kıbrıs’ta en önemli konu iki tarafın halklarının birlikte yaşama konusunda ortak noktayı bulmasıdır. AB, Kıbrıslı Türkler’e seyahat serbestliği çalışma izni gibi hakları tanımladır. Serbest ticaret uygulaması Kıbrıslı Türkler’e de tanınmalı. AB, müktasabatı Kıbrıs’ta anlaşma olsa da olmasa da şimdiden uygulanmalıdır” şeklinde konuştu. (Hakikat gazetesi)



Kamalı’ya önemli görev



CONIFA'nın Şubat ayı içerisinde CONIFA Başkanı Per-Anders Blind başkanlığında toplanan yönetim kurulu toplantısında alınan kararla, KTFF Dışilişkiler Sekreteri Orçun Kamalı, CONIFA Gelişim Direktörü olarak atandı.

Gelişim Direktörlüğü görevine getirilen Kamalı, CONIFA'nın dünya genelindeki ve Avrupa'da yapacağı tüm organizasyonların geliştirilmesi alanında ve CONIFA üyeliklerinin geliştirilmesi konularında sorumlu olacak. (Halkın Sesi)



Osman Örek bugün kabri başında anılıyor



Cumhuriyet Meclisi eski başkanlarından ve eski başbakanlardan Osman Örek, 18’inci ölüm yıldönümü olan bugün, Lefkoşa Devlet Mezarlığı’nda kabri başında düzenlenecek törenle anılacak.

Kıbrıs Türk siyasi hayatında iz bırakan, 1960’da kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Savunma Bakanlığı görevini de yürüten, milli mücadele liderlerinden Örek, hayatını 24 Mart 1999’da kaybetmişti.



KKTC’den 10 firma Londra’da “The International Food & Drink Event”e katıldı



KKTC’den 10 firma, Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) şemsiye standıyla ve “North Cyprus” markası altında, Londra’da düzenlenen gıda ve içecek fuarı “The International Food & Drink Event”e (IFE) katıldı.

19 - 22 Mart tarihleri arasındaki Fuara katılımın ilk kez gerçekleştirildiği kaydedildi.

“North Cyprus” markası altında 100 metrekarelik özel dizayn edilmiş stant alanında ziyaretçilere kahve, helva, macun çeşitleri, pekmez, turşu, zeytin-zeytinyağı, limonata ve meyve suyu, nar ile narenciye ikram edildiği belirtildiği açıklamada, Londra’da Türkçe ve İngilizce yayın yapan medya kuruluşlarıyla, Embargoed'un Genel Başkanı Fahri Zihni ile beraberindeki heyetin standı ziyaret ederek katılımcılarla görüştüğü ifade edildi.

TC Londra Büyükelçiliği’nden de yetkililerin stantları ziyaret ederek, Kuzey Kıbrıs ürünlerinin İngiltere’de pazarlanması konusunda yapılabilecekler konusunda katılımcılarla görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.



KKTC, “Travel Expo Ankara 2017”de onur konuğu olarak yer alıyor



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ankara’da düzenlenen “Travel Expo Ankara 2017 Fuarı”nda, “Onur Konuğu” olarak yerini aldı. Fuar kapsamında “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Tanıtım Günleri” de yapılıyor.

7 ülkeden 42 şehir ve 220 katılımcının yer aldığı Fuar, 26 Mart Pazar günü sona erecek. “Travel Expo Ankara Fuarı”, Ankara ATO Congresium Fuar ve Kongre Merkezi’nde yer alıyor.

KKTC, 10 bin metrekarelik alan üzerine kurulan fuarda, “Melandra Kıbrıs Evi” canlandırmasıyla 297 metrekarelik stantla yerini aldı.

KKTC Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut da KKTC standını ziyaret etti. Korkut, burada yaptığı açıklamada, KKTC’nin Travel Expo Ankara 2017 etkinliğinde “onur konuğu” olarak bulunmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Turizmin ülkenin iki lokomotif sektöründen biri olduğunu kaydeden Korkut, fuarı dolaştığını ve KKTC standının etkinlikte özenli ve canlı bir şekilde yer aldığını kaydetti.

KKTC standını; Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ve AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan’ın da ziyaret ettiği belirtildi.



TÜRKSOY’un Basın Onur Ödülüne KKTC’den BRTK layık görüldü



TÜRKSOY Basın Onur Ödülü’ne KKTC’den Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) layık görüldü.

Medya çalışanlarının Türk dünyasına ilişkin farkındalıklarını artırmak amacıyla verilen TÜRKSOY Basın Onur Ödülü’nü Kültür Dairesi koordinasyonuyla KKTC’den Bayrak Radyo Televizyon Kurumu adına BRTK Program Yapımcısı Müge Şule İlbuldu aldı.

TÜRKSOY Basın Onur Ödülleri töreni, 2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçilen Kazakistan’ın Türkistan şehrinde gerçekleştirildi.

TÜRKSOY Basın Onur Ödülleri töreni, 21 Mart’ta tarihi İpek Yolu güzergahının önemli bir şehri olan Türkistan şehrinde Nevruz kutlamalarıyla eş zamanlı olarak yapıldı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1575
Toplam Tekil 4062965
IP 18.221.187.121






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 7.867 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu