BASIN BÜLTENİ Akıncı, 13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirve toplantısı için İslamabad’a gidecek - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı, 13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirve toplantısı için İslamabad’a gidecek
Tarih: 24.02.2017 > Kaç kez okundu? 981

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin davetlisi olarak 13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirve Toplantısı’na katılmak üzere İslamabad’a gidecek.

Akıncı, 27 Şubat Pazartesi günü Pakistan’a gidecek ve 3 Mart Cuma günü adaya dönecek.

Cumhurbaşkanı Akıncı’ya Cumhurbaşkanlığı Daire Müdürü Gülden İlkman, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Danışmanı Ömer Gökçekuş yer alacak.



Burcu’dan Rum tarafına çağrı: “Çarpıtmaları bırakarak, Kıbrıs Türk halkını anlamaya çalışın”



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum yetkililere, gerçekleri çarpıtmayı derhal bir yana bırakarak, Kıbrıs Türk halkının haklı tepki ve duygusunu anlamaya çalışma çağrısında bulundu.

Burcu, dün yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi yetkililerini, meclislerinin Enosis plebisitinin okullarda kutlanması kararının yarattığı olumsuz durumu ortadan kaldırmak yerine, gerçek dışı açıklamalarına devam etmekle suçladı.

Barış Burcu, ELAM gibi faşist ve ırkçı bir partinin peşine takılarak müzakere sürecini sabote eden ve bu vahim kararın alınmasında sorumluluğu olanlar, hatalarını düzelteceklerine, zarar verdikleri müzakere süreciyle ilgili sorumluluğu Kıbrıs Türk tarafına yüklemeye çalışıyorlar” dedi.

Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis’in, Kıbrıs Türk tarafını “görüşme istememekle”, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ise “Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirve Toplantısı’na gitmek için masayı terk emekle” suçlayan açıklamasına da değinen Burcu, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı’nın Pakistan ziyareti, daha Şubat ayı liderler görüşmelerinin programı yapılırken, hem BM, hem de Sayın Anastasiadis tarafından çok önceden bilinmekteydi. Zaten mart ayı için herhangi bir liderler görüşmesi planlanmamıştı.”

Burcu, “Rum tarafındaki en sağduyulu siyasetçiler arasında sayılan Sayın Kasulidis’in bile, durumu bu şekilde çarpıtmaya ve Rum Meclis kararını yok sayıp gözlerden kaçırmaya çalışması, anlaşılabilir değildir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum Yönetimi Sözcüsü Hristodulidis’in ise, gerçekleri yok sayan ve istismarcı bir yaklaşım sergilediğini belirtti.

Burcu, “Rum sözcü, Kıbrıs Türk tarafındaki tepkilerin, Rum Meclis kararı ile hiçbir ilgisinin olmadığını ve topun şimdi Türk tarafında olduğunu iddia etmiştir” dedi.

Barış Burcu, şöyle devam etti:

“Bu çarpıtmaları derhal bir yana bırakarak Kıbrıs Türk halkının haklı tepki ve duygusunu anlamaya çalışmalıdırlar. Kıbrıs Türk halkının beklentisi, Rum meclisinin, Enosis plebisitinin okullarda kutlanması kararının geçersiz kılınması için, Rum makamlarının sorumlu davranarak, somut adım atmalarıdır.”



TC ile KKTC arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması imzalandı



Türkiye ile KKTC arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması imzalandı.

Anlaşmayla, iki ülke arasındaki sosyal güvenlik alanındaki işbirliği, değişen ve gelişen koşullarla sosyal güvenlik şartlarına uygun olarak güncellendi.

Ankara’da imzalanan anlaşmaya, KKTC adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner imza koydu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, imza töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’de bulunmaktan ve iki ülke arasında sosyal güvenlik alanındaki anlaşmayı imzalamaktan dolayı memnun olduğunu belirtti.

Her alanda olduğu gibi Türkiye’nin sosyal güvenlik alanında da kendilerine tüm desteği verdiğini belirten Saner, “Anlaşmayla Türkiye’nin sosyal güvenlik alanındaki tecrübesinden yararlanacağız” dedi.

İki ülke arasında bugüne kadar 5 anlaşma imzalandığını kaydeden Saner, son 8 ayda iki anlaşmaya daha imza koyarak iki ülkenin iş sağlığı ve güvenliği dahil olmak üzere çalışma yaşamı ve sosyal güvenlik konusundaki işbirliğini onayladığını ifade etti.

Bakan Saner, bugün imzalanan anlaşmanın iki ülkenin işbirliğinin, 30 yıl içerisinde değişen ve gelişen iş koşulları ile sosyal güvenlik şartlarına uygun olarak güncellendiğini söyleyerek, iki ülke arasındaki işbirliğinin pekişerek, TC ve KKTC vatandaşlarına dünya koşullarında daha çağdaş hizmet verilmesine imkan sağlayacağını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise iki ülke arasında sosyal güvenlik alanındaki ilk işbirliği anlaşmasının 1987’de imzalandığını söyledi. Müezzinoğlu, gelişen ve değişen koşullar göz önünde bulundurularak anlaşmanın güncellenmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Kıbrıs konusunda da açıklama yapan, Türkiye’nin Kıbrıs’ta taraflar arasındaki müzakerelerin olumlu sonuçlanmasını istediğini dile getiren Müezzinoğlu şöyle devam etti:

“Rum kesiminin ‘Enosisci anlayışı ne yazık ki buna yine fırsat vermedi. Bizim, adadaki Türk halkının özgürlüğü ve geleceğe güvenli bir şekilde yürümesi dışında bir talebimiz yok. İki halkın birlikte yaşaması, hak ve hukukunun korunması dışında talebimiz yok ama onların Enosis anlayışı bu işin düğümünü oluşturuyor. Artık kendileri bilir diyerek bundan sonraki süreci bugüne kadar olduğu gibi birlikte devam ettireceğiz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner’in, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşmasıyla ilgili bugün saat 10.00’da bakanlıkta basın toplantısı düzenleyeceği de açıklandı.



Çelik: “Müzakerelerin ruhuna uygun davranmadılar”



Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Enosis kararı şu anda yürüyen müzakerelerin ruhuna uygun davranmadıklarını gösteriyor. Bu tablo, onların düzeltmesi gereken bir tablo. Avrupalı dostlarımızın da bunun için Güney Kıbrıs’a baskı yapmaları gerekiyor" dedi.

AA’nın haberine göre Çelik, Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Tunç Üğdül'ün onuruna verdiği yemekte basın mensuplarıyla sohbet etti ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çelik, Kıbrıs’ta müzakere sürecine ilişkin de Türkiye’nin süreci desteklediğini net olarak ortaya koyduğunu ancak Yunanistan’dan bu kadar güçlü cümleler gelmediğini ifade ederek, "AB bugüne kadar hangi barışı koruyabilmiş ya da hangi sorunlu alanda bir güvence sağlayabilmiş. Böyle bir şey yok" sözlerine yer verdi.

Yunanistan’ın süreç devam ederken Enosis’i kutlama kararı almasının da çok çarpıcı olduğunu anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Biz gerçekten burada bir barış ve iki kurucu devlet üzerine tam bir devletin oluşumunu istiyorsak Güney Kıbrıs’ın bu yaptıklarını yapmaması lazım. Ama Güney Kıbrıs bütün bu retoriğin üzerine şunu düşünüyorsa ‘Ben bir AB ülkesiyim, KKTC’dekiler de bir topluluk. Onlar bana katılacaklar.' Böyle bir şeyi biz Türkiye Cumhuriyeti olarak kabul etmiyoruz. İki kurucu devlete dayanacak bu şey."

Çelik, 1974 yılında bir zulüm yaşandığı için adaya müdahale edildiğini, oradaki Türk soydaşların can ve mal emniyetini koruyan TSK’nın adadaki barışa tehdit oluşturan tek bir örneğin dahi gösterilemeyeceğini vurguladı.

Çelik, karşı tarafın farazi konuştuğunu dile getirerek, "Enosis kararı, şu anda yürüyen müzakerelerin ruhuna uygun davranmadıklarını, siyasi nezakete uygun olmayan siyasi kararlar aldıklarını gösteriyor. Bu tablo, onların düzeltmesi gereken bir tablo. Avrupalı dostlarımızın da bunun için Güney Kıbrıs’a baskı yapmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Müzakerelerin teknik düzeyde olduğunu hatırlatan Çelik, kendilerinin de siyasilerin katılabileceği bir düzeye gelip gelmediğini gözlemlediğini söyledi. (Haber Kıbrıs)



Uluslararası Barış Kültürü Eğitimi konferansı bugün ara bölgede başlıyor



POST Araştırma Enstitüsü’nün Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği’nin katkılarıyla sürdürdüğü iki toplumlu “Barış Kültürü Eğitimi” projesinin son etkinliği olan Uluslararası Barış Kültürü Eğitimi Konferansı, 24-25 Şubat tarihlerinde Lefkoşa ara bölgede yer alan Fulbright Merkezi’nde düzenlenecek.

POST Araştırma Enstitüsü’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Müzakere sürecinde yaşanan olumsuzlukların bir kez daha önemini vurguladığı barış kültürünün, barış eğitimi aracılığıyla okullarda uygulanmasına yönelik yürütülen çalışma ve tecrübelerin konu edileceği konferansın ilk gününde, uluslararası uzmanlar ada geneli ve uluslararası platformlarda barış eğitimi uygulamaları konusunda düzenlenen sunumlar ile katılımcıları bilgilendirecekler. Konferansın ilk günü 24 Şubat Cuma günü 16.30’da açılış konuşmaları ile başlayacak ve açılışın ardından uluslararası barış eğitimi uzmanlarının sunumlarıyla devam edecek.

Uluslararası Barış Kültürü Eğitimi Konferansı’nın ikinci gününde ise, katılımcılar gün boyunca uluslararası uzmanların yönetiminde eş zamanlı olarak düzenlenecek çalıştaylara katılarak, Barış eğitimi konusunda farklı bakış açıları ve yöntemler hakkında kendilerini geliştirme fırsatı yakalayacaklar. 25 Şubat Cumartesi günü saat 10.30-17.00 saatleri arasında gerçekleşecek olan çalıştayların ardından, Uluslararası Barış Kültürü Eğitimi Konferansı, katılımcılara verilecek sertifika töreni ile sona erecek.

Sunum ve çalıştayların İngilizce dilinde gerçekleşeceği Uluslararası Barış Kültürü Eğitimi Konferansı’nda anlık tercüme yapılacak. İki toplumdan öğretmenlerin yoğun ilgi gösterdiği konferans, Avrupa Birliği’nin desteğiyle yaklaşık üç yıl önce çalışmalarına başlayan Barış Kültürü Eğitimi projesinin son etkinliği olacak. Uluslararası Barış Kültürü Eğitimi Konferansı hakkında daha ayrıntılı bilgi almak ve konferans programına ulaşmak için www.e4cp.org ve postri.org, sayfaları ziyaret edilebilir.”













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 365
Toplam Tekil 4068286
IP 18.222.22.244






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu