BASIN BÜLTENİ Akıncı, bugün Eide’yi kabul edecek - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı, bugün Eide’yi kabul edecek
Tarih: 15.02.2017 > Kaç kez okundu? 831

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis ile perşembe günkü görüşmesi öncesinde bugün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabul edecek.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Meclisi’nin plebisit ile ilgili kararı hakkında adım atılmaması halinde, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde perşembe günü yapılacak liderler görüşmesinde sadece bu konunun gündem olacağını söylemişti.



TC Dışişleri’nden Rumların ‘Enosis’ kararına tepki



Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Meclisi’nin okullarda “Enosis’in kutlanması” kararına tepki gösterdi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasının tam metni şöyle:

Aşırı sağcı / ırkçı ELAM (Ulusal Halk Cephesi) tarafından önerilen ve Rum Meclisinde 10 Şubat 2017 tarihinde kabul gören, 1950 yılında Ada’daki Rumlar arasında Enosis amacıyla düzenlenen oylamanın Rum tarafındaki okullarda anılmasına yönelik karara ilişkin olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi tarafından dün (13 Şubat) kabul edilen ortak deklarasyon, Kıbrıs Türk tarafının haklı beklenti ve endişelerini yansıtmaktadır.

Bu konuda Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı’nın yaptığı ve Rum lidere söz konusu kararın iptal edilmesi çağrısında bulunduğu açıklamalara tarafımızca da katılınmaktadır.

Rum liderin bu kararı “tarihi olguya basit bir atıf” olarak nitelendirmesi ve bunu 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı ile 15 Kasım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü etkinlikleriyle eşdeğer gören bakış açısı anlamsız ve kabul edilemezdir. Barış Harekatı, kökünü Enosis hülyasından alan bir zihniyetin yarattığı insani trajediyi sonlandırmak amacına yönelik olmuştur.

Kıbrıs’ta 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması temelinde iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı yeni bir Ortaklık Devleti kurma yönündeki çabaların varmış olduğu aşamada, aşırı sağcı / ırkçı ELAM tarafından ortaya konan önerinin Rum Meclisince ve liderliğince sahiplenilmiş olmasının Ada’daki iki halk arasında güven tesisine ve müzakere sürecine yardımcı olmayacağı açıktır. Esasen, bu vesileyle ve daha önce muhtelif örneklerle görüldüğü üzere, Rum tarafında hakim olan ve Kıbrıs Türklerini Ada’nın ortak sahibi görmeyen bu zihniyette köklü bir değişim olmadığı takdirde Kıbrıs’ta çözüm çabalarının sonuç vermesi güçleşecektir.



Müzakerecilerin dünkü görüşmesi yapılmadı



Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in dün için planlanan görüşmesi yapılmadı.

Müzakereciler görüşmesi, Rum Meclisi’nin ENOSİS plebisitinin okullarda kutlanması kararı sonrasında yaşanan gelişmelere bağlı olarak gerçekleşmedi.

En son geçen hafta salı günü görüşen müzakerecilerin, liderler görüşmesine hazırlık amacıyla dün bir araya gelmesi planlanmıştı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in perşembe günü için öngörülen görüşmesinin yapılıp yapılmayacağı ise belli değil.

Rum Meclisi kararının iptali için Rum lider Anastasiadis’ten girişim yapmasını isteyen ve bu talebini BM nezdinde de dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, gelişmelere bağlı olarak hareket edeceklerini belirtmişti.

Konuyla ilgili önceki günkü açıklamalarında, perşembe günkü liderler düzeyindeki toplantıya kadar Anastasiadis’in ne yapacağını görmek istediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu toplantıya giderim ama bu toplantıda konu yalnız bu olur. Başka bir şey konuşulmaz” demişti.



KTP: “Rum Meclisi’nin kararı tahammülsüzlüklerinin net göstergesi”



Kıbrıs Türk Platformu, Rum Meclisi’nin Enosis’le ilgili kararının Rumların Kıbrıs’ta Türk varlığına tahammülsüzlüklerinin net göstergesi olduğunu belirterek, kararı şiddetle kınadıklarını ve lanetlediklerini bildirdi.

KTP Basın Sözcüsü Hüseyin Alasya yaptığı yazılı açıklamada, fikri ve zikri açıkça ortada olan Rum tarafıyla Kıbrıs’ta siyasi eşitliğe dayalı çözüm müzakereleri sürdürülerek umutlar dağıtıldığını, olmayacak duaya “amin” denilmeye çalışıldığını savundu.

“Varlığımıza bile tahammülü olmayan, bu zihniyet sahipleriyle mi siyasi eşitliğe dayalı federal bir yapı oluşturacağız?” diye soran Alasya, Kıbrıs Türk halkının Enosis’e karşı 1963-1974 arası çok ağır bedeller ödeyerek, Rum-Yunan hayalini garantör Türkiye sayesinde 20 Temmuz 1974’de tarihe gömdüğünü ifade etti.

Alasya, Rum-Yunan zihniyetinin hiç değişmediğini, bunun için Türkiye’nin garantörlüğüne karşı olduklarını kaydetti.

Alasya, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın karara tepkisine karşılık, Rum lider Anastasiadis’in “Türkler de 20 Temmuz kutlamalarını iptal etsin” çağrısının, tam bir siyasi yüzsüzlük olduğunu vurguladı.

Alasya, “Anastasiadis şunu bilmelidir ki; Enosis’i tarihe gömen 20 Temmuz 1974 ilanihaye Kıbrıs Türklerince kutlanacaktır. Kıbrıs Türk halkı var oldukça, Türkiye Kıbrıs’ta garantör olarak kalacaktır. Rumlar Enosis zihniyetinden vazgeçmedikçe Kıbrıs’ta çözüm de olmayacak başları beladan kurtulamayacaktır” dedi.



2. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Bisiklet Turu perşembe başlıyor



2. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Bisiklet Turu, Perşembe günü başlıyor. Bisiklet Turu; İskele-Karpaz, Mağusa, Güzelyurt-Girne ve Lefkoşa Kriteryum etapları olmak üzere 4 etap halinde yapılacak ve 4 gün sürecek.

Başbakanlık himayelerinde, Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Spor Dairesi sponsorluğunda düzenlenen 2. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Bisiklet Turu, Perşembe günü saat 10.30’da Girne Kapısı’nda düzenlenecek açılış töreniyle başlayacak.

2. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Bisiklet Turu çerçevesinde Pazar günü Kuzey Kıbrıs Gran Fondo Yarışı ve Halk Sürüşü de yapılacak.

Bisiklet Turu çerçevesinde yine Pazar günü Girne Kapısı’nda “Kuzey Kıbrıs 2. Bisiklet Festivali” de düzenlenecek.

2. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Bisiklet Turu, Pazar günü saat 16.00’da Girne Kapısı’nda düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek.

Tur 2017’ye 300’e yakın yabancı sporcu, teknik ekip ve konuk katılırken, Pazar günü yapılacak Kuzey Kıbrıs Gran Fondo Yarışı’na yaklaşık 400, Halk Yarışı’na ise 1000’e yakın kişinin katılımı bekleniyor.

Perşembe başlayacak Uluslararası Bisiklet Turu çerçevesinde, profesyonel bisiklet sporcuları KKTC’ye giriş yapmaya başladı.

Kuzey Kıbrıs'a dün gelen takımlar, Astana City Contitental (Kazakistan), ISD Jorbi Continental Team (Ukrayna) ve Kazakistan National Team (Kazakistan) olurken, bugün de birçok uluslararası takım ve bireysel sporcunun adaya gelmesi bekleniyor.



Savvidu’dan polise “ırkçılık” suçlaması



Rum Ombudsman Eliza Savvidu’nun, Rum polisini “ırka göre muamele yapmakla” suçladığı bildirildi.

Rum Politis gazetesinin haberine göre, A.M. isimli bir yabancı uyruklunun, eşiyle birlikte 2013 yılında Rum polisi tarafından darp edildiğine dair şikayet aldıklarına işaret eden Savvidu, benzer şikayetlerin daha önce de geldiği Rum polisine uyarıda bulunulduğunu söyledi.

Gazete, A.M. isimli yabancı uyruklu kişinin polisin kendisini ve eşini, bir arkadaşlarının oğullarına düzenledikleri doğum günü partisinin yapıldığı binadan çıktıkları sırada, ortada hiçbir sebep yokken darp ettiğine dair şikayetçi olduğunu kaydetti.

Habere göre, Savvidu’nun hazırladığı raporda ise, polisin tam aksine, hız kontrolü yaptıkları sırada yabancı uyrukluların kendilerine saldırdığını söylediği belirtildi.

Savvidu’nun, polisin daha önce de yabancı uyruklulara karşı ırkçı muamelede bulunması nedeniyle, A.M. isimli kişinin şikayetinin haklı olabileceği üzerinde durduğunu yazdı.

Öte yandan Rum Haravgi gazetesi de, Rum Çocuk Hakları Komiseri Lida Kursumba’nın, mülteci çocuklarıyla ailelerinin tutuklu kalmasının, hiçbir durumda, çocukların ve ailelerinin iyiliğine olmadığını söylediğini yazdı.

Habere göre, Kursuba, mültecilerin, alternatif hiçbir çözüm kalmaması durumunda tutuklu kalması gerektiğini kaydetti ve yetkilileri, bu durumun düzeltilmesi için göreve çağırdı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 27
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1848
Toplam Tekil 4066055
IP 3.144.202.167






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.884 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap