Suriye’de PKK/PYD’nin yeni bir oyunu… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Suriye’de PKK/PYD’nin yeni bir oyunu… - Necdet SİVASLI
Tarih: 12.02.2017 > Kaç kez okundu? 797

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Buluz

e.mail: necdetes@mynet.com



Suriye’de PKK/PYD’nin

yeni bir oyunu…



“Fırat Kalkanı Harekâtı”nda TSK’nin çok önemli ve büyük bir başarı kazandığını görüyoruz. Sınır güvenliğimiz ve terörle mücadelede bu harekâtın hedefine ulaşmış olması hiç kuşkusuz sevindiricidir. IŞİD’a karşı verilen mücadelede önemli bir adımın atılmış olması, şimdi gözleri Suriye’deki PYD/PKK yuvalarına çevirdi.

PKK’nın Suriye uzantısı PYD ve onun silahlı gücü YPG’nin de Türkiye’nin güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu biliyoruz.

Fırat Kalkanı Harekatı'nın El Bab'dan sonra kendine yönelmesini bekleyen PYD/PKK, Esad ile birlikte önlem aldığı duyumları geliyor.

Gelişen olaylarda iddia şu: Haberin detaylarını okuduktan sonra Suriye’de oynanmakta olan oyunun iç yüzünü daha net görmüş olacağız:

Rus Üssünde Esad'in heyetiyle görüşen PYD/PKK, Suriye'nin kuzeyindeki 6 bölgeye göstermelik olarak rejim bayrağı çekecek. Böylelikle rejim ve örgüt, Fırat Kalkanı'nın Türkiye sınırında devam etmesini engellemeye çalışacak. Terör örgütü 6 bölgeyi elinde tutarak, Fırat nehrinin batısı ve doğusundaki hâkimiyet bölgelerini birleştirmek istiyor.

Suriye'de, terör örgütü PYD/PKK ile Beşşar Esad rejimi, Fırat Kalkanı Harekatı'nın El Bab'dan sonra örgütün kontrol ettiği bölgelere yönelmesini önlemek için pazarlıklar yapıyor.

Fırat Kalkanı'nın Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıkta bulunan Halep'in Bab ilçesini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarmak üzere olması, PYD/PKK ve rejimin endişelerini artırdı.

PYD/PKK, harekatın Bab'dan sonra gerek Münbiç ilçesi gerek Türkiye sınırındaki Azez ilçesinin güney kesimlerine yönelmesinden endişe ediliyor.



Terör örgütünün üst düzey yöneticileri ile Esad rejimi temsilcileri arasında Suriye'nin Lazkiye ilinde bulunan Hımeymim hava üssünde bir toplantı yapıldı. Rusya'nın kontrolündeki üste toplantıya katılan bir kaynağın AA muhabirine verdiği bilgiye göre, Rus yetkililerin arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmede taraflar Fırat Kalkanı Harekatı'nın sonraki aşamalarını değerlendirdi.

Örgüt, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin Azez ilçesisinin güneyindeki toprakları hedef almasına engel olmak için buralara Esad rejiminin bayrak çekmesini önerdi. Rejim heyeti de TSK ve ÖSO hâkimiyetinin genişlememesi için örgütün önerisini kabul etti.

Hımeymim üssündeki görüşmede, Tel Rıfat, Minnig, Meranaz, Deyr Cemal, Ayn Dakna ve Mayer yerleşim bölgelerine göstermelik olarak rejim bayrakları yerleştirilmesi konusunda PYD/PKK ile rejim anlaşmaya vardı.

PYD/PKK, rejim bölgesi olarak göstermeyi planladığı 6 bölgeye, Fırat Nehri'nin batısı ile doğusunda hakim olduğu toprakları birleştirmek için ihtiyaç duyuyor.

Örgüt, söz konusu 6 bölgenin devamında Bab ilçesini DEAŞ'tan alarak Türkiye-Suriye sınırındaki terör kuşağını tamamlamak istiyordu. Ancak Bab merkezine sokulan Fırat Kalkanı, bu hedefe engel gösteriliyor.

PYD/PKK, Hatay ilinin karşısına denk düşen Afrin ilçesinden başlayarak sınır boyunca uzanan ve Türkiye-Suriye-Irak sınırı üçgeninde sona eren bir hakimiyet bölgesi kurmaya çalışıyor.

Türkiye sınırındaki Azez ilçesine göç eden yüzlerce Tel Rıfatlı, PYD/PKK‘nın bölgedeki köyleri rejime devredeceği haberleri üzerine protesto düzenledi.

Es-Selame çadır kentindeki gösteride, ellerinde devrim bayraklarını sallayan Suriyeliler, köyleriyle ilgili pazarlık yapılmasına tepki gösterdi. Tel Rıfatlı sakinlerden Beşşir Alito, yaptığı açıklamada, ''Rejim ve PYD aynı safta. Birbirinden farkı yok. Köylerimizin rejime bırakılmasını kabul etmeyiz. Oralara geri döneceğiz." diye konuştu.

Şu noktaya dikkatlerinizi çekelim:

Suriye’de atılan her adımdan Rusya’nın haberi var. Özellikle rejim güçlerini Rusya kontrol ediyor. Bütün bu olup bitenler Rusya’nın bilgisi dışında olabilir mi? Zaten daha önce de Rusya’nın PKK ve PYD’ ye destek verdiği, Moskova’da büro açtırdığı, bu terörist güçleri de gerektiğinde kullanabileceğini biliyoruz.

Suriye’de TSK’nin başarısını gölgelemek, Türkiye’nin harekât alanını daraltmak için şimdi yeni bir oyunun oynanmakta olduğunu görmekteyiz.

Açığa çıkan bir başka gerçek de Rusya ve Esad’ın artık doğrudan terör örgütleri PKK ve PYD ile de işbirliği içine girmiş olmalarıdır.

Amerika ise zaten baştan bu yana Türkiye’yi uyarıyor ve “IŞİD ile mücadelede yanınızdayız ama PYD güçlerine dokunmayın” diyor.

Suriye’de işlerin bundan sonra daha da karmaşık bir durum alabileceğini gelişen olaylardan görebiliyoruz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1617
Toplam Tekil 4067751
IP 3.138.33.178






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu