Referanduma giderken,ekonomi ve terör… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Referanduma giderken,ekonomi ve terör… - Necdet SİVASLI
Tarih: 26.01.2017 > Kaç kez okundu? 873

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Buluz

e.mail: necdetes@mynet.com



Referanduma giderken,ekonomi

ve terör…



Ortada şöyle bir tablo var:

Nisan ortasında yeni anayasayı oylamak için sandığa gideceğiz. Milletin ne karar vereceği bilinmiyor. AK Parti cephesinde yapılan değerlendirmede “Evet çıkacağına kesin gözle bakmamak gerekiyor” görüşü hakim. Başbakan Yıldırım’ın endişesi de terör,işsizlik ve ekonomideki durum olarak öne çıkıyor.

Daha açık ifade ile şöyle diyebiliriz:

AK Parti milletvekilleri ve kurmayları referandumu “çantada keklik” olarak görmüyor. “Çok iyi çalışılmazsa, AK Parti tabanı ikna edilmezse evet oyları da çıkmayabilir” deniliyor.

Şu ana kadar yapılan bazı kamuoyu araştırmaları var. Bunları değerlendirdiğimizde “evet” diyenlerin sayısı % 46 olarak görülüyor. Kararsızlar çok fazla. “Hayır” diyenlerin sayısı % 53 olarak değerlendiriliyor.

Bu noktada referandumun kaderini belirleyecek olan oylar kararsızlardan gelecek. Bunun için kararsızların “evet” için ikna edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sahaya inmesi ile dengelerin değişebileceğini söyleyenler de var.

Ancak şu kadarını söylemek isteriz:

AK Parti seçmenin oy oranı % 49’dur. Ancak, bu oyların tamamının referandumda “evet”e döndürülmesi de düşünülmüyor.

1 Kasım’daki seçimde “ülkede istikrar olsun, ekonomik kriz olmasın, Türkiye beka sorunu yaşanmasın” diye AK Parti’ye oy veren bir kesim bulunuyor. Bunların oranı yüzde 9’a ulaşıyor. Bu kesimin Başkanlık sistemine karşı olduğu da ifade ediliyor.

Bazı AK Parti milletvekilleri “Bu kesim bilinçli oy kullanıyor. %49’luk oran içinde % 9’luk “hayır”cı varsa bu bizi zorlayabilir” görüşündeler. Bu durumda “evet”ci cephenin oylarının % 45-46 seviyelerde olabileceği görülüyor. Değerlendirmeler de bu oran üzerinden yapılıyor.

İşte bu noktada MHP’nin tabanından gelecek “evet” oylarının büyük önem kazandığı ortaya çıkıyor. Ancak, MHP içindekiki ve tabandaki kaygılar da göz önüne alınacak olursa referandumda “evet” çıkmasının o kadar kolay olmayacağı da görülecektir.

Şimdi başa dönelim:

Bu referandum, bir genel seçim değil, Türkiye’nin bundan sonra nasıl yönetilebileceğinin şekillenmesinin halk oylamasına sunulmasıdır. Bu oylamaya gidilirken, Türkiye terör ve ekonomi açısından sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Sandığa gidecek olanlar öncelikle bu konuları da göz önünde bulunduracak.

Bu arada Hükümet olanlar referandum boyunca ekonom alanında bazı iyileştirmelere gidebilirler mi, mümkündür. Mutlaka önlemler alınacak, “evet” oylarının daha da yüksek çıkması için bazı açılımlar yapılacaktır. Bunların neler olaileceğini referandum boyunca hep birlikte göreceğiz.

Pahalılıktan ve geçim sıkıntısındak yakınanlar giderek artıyor.İşsizlik sorunu da etkili olabilir.

AK Parti’den Numan Kurtulmuş “Referandumda evet çıkarsa terör konusu da bitecektir” açıklamaları ile terörün de üstesiten gelinebileceğinin mesajlarını vermişti. Hatta, bu konu bir ara tartışmalara da neden olmuştu.

“Hayır” oyları sadece ana muhalefet partisi CHP’yi bağlamayacak. Ancak, CHP’nin çalışmaları, ikna edici tutumunun referandum boyunca kamuoyunu ikna için çok önemli olduğunun altını çizelim.

Yeni Anayasa değişikliğinin “tek adam” sistemini getireceğinden endişe eden sağ seçmen de bulunuyor. Bunların içinde AK Parti içinde de %9 oranında bir oyun bulunduğunu daha önce belirtmiştik.

Özetle, referandumda “hayır” çıkması sadece CHP’yi bağlayan bir konu olmaktan çıkıyor. Bir partiye oy vermek anlamını da taşımıyor. Sandığa gidecek olanlar nasıl yönetilebilecekleri konusunda bir tercihte bulunacaklar.

İşte bu noktada yeni anayasa değişikliğine gidilen 18 maddenin neler içerdiği, neler getirip neler götürdüğü çok iyi anlatılmalıdır. Çünkü, yapılan istatiki açıklamalardfa değişikliklerin neler içerdiğinin kamuoyu tarafından tam olarak bilinmediğini ortaya koyuyor.

Son olarak şunu ekleyelim:

Kürt kökenli vatandaşlarımızın referandumdaki tercihleri de dengeleri değiştirebilir.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 50
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 1201
Toplam Tekil 4073128
IP 18.190.156.212






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu