BASIN BÜLTENİ Özgürgün: “Harita sunulması müzakere tekniği açısından stratejik bir hata” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özgürgün: “Harita sunulması müzakere tekniği açısından stratejik bir hata”
Tarih: 25.01.2017 > Kaç kez okundu? 920

Paylaş


Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs görüşmelerinin yapıldığı Cenevre’de harita sunulmasının müzakere tekniği açısından stratejik hata olduğunu belirterek, “Bu noktadan sonra Kıbrıs Türk tarafı neyi müzakere edecek, her şeyi konuşmuş haritayı da sunmuş” dedi.

Özgürgün, Kıbrıs Genç TV’de katıldığı bir programda Kıbrıs konusu ve güncel gelişmelerle ilgi soruları yanıtladı.

Gelinen aşamada tekrar Cenevre’ye gidilmesinin bir anlamı olmadığını söyleyen Başbakan Özgürgün, “Sayın Akıncı masaya daha fazla ne koyabilir ki. Geleceği yere geldi, vereceğimizi biz verdik zaten. Şu anda daha fazla bir şey verme mümkün değil, zaten ben fazla gitti diyorum. Rum tarafından bir şey gelmedi. Anastadiadis oturup yarın ne verecek, hiçbir şey verecek durumu da yok, niye tekrar Cenevre’ye gidilsin ki?” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Cenevre’ye parti lideri olarak davet etmiş olabileceğini ama kendisinin başbakan olarak gittiğini ve İsviçre’de de bu protokolle karşılandığını belirten Başbakan Özgürgün, “Beni tanır tanımaz o ayrı; ben oraya ülkenin başbakanı olarak gittim ve İsviçre de öyle bir karşılama gördük. Hem protokolde hem uygulamada başbakanlara yapılan uygulamaydı. Tanıyıp tanımama konusu başka bir şeydir” ifadesini kullandı.

“Bu aşamada Kıbrıs Türk tarafı masada oturursa bana göre zayıflamaktan başka bir işe yaramaz” diyen Başbakan Özgürgün, şöyle devam etti:

“Çünkü zaten vereceği her şeyini vermiş, koymuş. Şimdi Rum tarafı bir şeyler vermek için yine bir şey isteyecektir. Daha ne vereceksiniz ki, zaten hepsini verdiniz. Masada oturduğumuz sürece, süreç hep Kıbrıs Türk tarafının lehine değil hep aleyhine çalışacak. Zaten Rum tarafının niyeti de yok. Yıllar sonra beşli toplantı da yapılmış, oradan bir sonuç çıkmayacağı da belli, Yunanistan’ın tavrı belli. Sonuçlanmayacağı belli bir süreci götürmek tamamen Kıbrıs Türk tarafını yıpratır. Bundan sonra ciddi kayıplara yol açabilir. Rum tarafı çok net bir açıklamayla tavrını değiştirmediği ve bir niyeti olduğunu ortaya koymadığı sürece, bu görüşmelerin bitmesi lazım.”



27-28 Ocak Şehitleri anılacak



Kıbrıs Türk halkının İngiliz sömürge yönetimine karşı 27-28 Ocak 1958’de verdiği mücadelede şehit düşenler törenlerle anılacak.

Direnişin 59’uncu yıldönümü nedeniyle ilk tören 27 Ocak Cuma günü saat 09.00’da Lefkoşa’da Şehitler Anıtı önünde yer alacak.

Protokol sırasına göre çelenklerin anıta konulmasının ardından saygı duruşunda bulunulacak ve saygı atışı yapılacak. Tören, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla tamamlanacak.

İkinci tören ise aynı gün saat 09.30’da Küçük Kaymaklı mezarlığında yapılacak.



KKTC, Ocak ayında 5 ayrı ülkede tanıtıldı



KKTC turizmi, ocak ayı içerisinde 5 ayrı ülkede tanıtıldı.

2017 yılının ilk ayında Hollanda Uluslararası Vakantiebeurs Turizm ve Rekreasyon Fuarı ve Avusturya Ferien Messe Wien"e katılım gerçekleştirildi.

KKTC ayrıca 19-22 Ocak tarihleri arasında Finlandiya’nın Helsinki şehrindeki MATKA 2017, 14-22 Ocak tarihleri arasında Almanya’nın Stuttgart kentindeki CMT Stuttgart ve 19-22 Ocak tarihleri arasında İngiltere Manchester kentindeki Destinations The Holiday and Travel Show Manchester’de temsil edildi.

Bakanlık yetkilileri ve ülke turizm sektörü temsilcileriyle yabancı tur operatörleri arasında yeni iş imkanları oluşturmak amacıyla toplantı ve görüşmelerin yapıldığı fuarlarda zengin görsellerle donatılmış modern stantları ziyaret eden konuklara kültür turizmi, sağlık turizmi ve sürdürülebilir alternatif turizm çeşitleri anlatıldı.

Öte yandan, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, yarın başlayacak 4 günlük EMİTT turizm fuarına katılmak amacıyla bugün İstanbul’a gidiyor.

80 ülkeden katılımcının yer alacağı fuarda, “yeni iş ve işbirliği imkanları yaratılması, ayrıca Avrasya ve Doğu Akdeniz bölgesine girmek isteyen yurtdışı firmalarla ortak ilişkiler kurulması” hedefleniyor.

Dünyanın en büyük beş turizm fuarı arasında yer alan EMİTT 2017’ye sektör temsilcileri KITSAB, KITOB, KITREB ve Sağlık Turizmi Konseyi de katılacak.



Kanbay: “Yunanistan Başbakanının Kıbrıs meselesini Türkiye’nin adayı işgali olarak tanımlaması enteresan bir ifade”



Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay bir kabulünde yaptığı konuşmada, Kıbrıs adasının Helenleştirilmesi uğruna birçok kötülük ve hunharca işler yapıldığını belirterek, bazı kesimlerin bunları unutmayı tercih ettiğini söyledi.

Kanbay, “Yunanistan Başbakanının Kıbrıs meselesini Türkiye’nin adayı işgali olarak tanımlaması enteresan bir ifade çünkü o yıllarda kendisi herhalde hayatta bile yoktu, belki de minnacık bir bebekti. Kendi ülkesinden buraya gelen bir katilin daha 1950’li yıllardan itibaren adada nasıl cinayetler işlediğini hatırlamıyor” diye konuştu.



BMGK, Kıbrıs’ta tüm tarafları, müzakerelerde kazanılan ivmeyi korumaya çağırdı



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kıbrıs'ta tüm tarafları, müzakerelerde kazanılan ivmeyi korumaya ve "birleşmiş Kıbrıs" konusundaki tarihi anlaşma fırsatını yakalamaya çağırdı.

BMGK üyeleri, son aylardaki Kıbrıs müzakerelerinde kaydedilen ilerlemeden ve Cenevre'deki görüşmede "Güvenlik ve Garantiler" konusunun ilk defa ele alınmasından duyulan memnuniyeti dile getirdi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP ) Misyon Şefi Elizabeth Spehar, BMGK'nın kapalı oturumunda üye ülke temsilcilerine müzakerelerdeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

BMGK'nın Ocak ayı Dönem Başkanı İsveç'in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog'un başkanlığındaki oturumda, Konsey üyelerinin Kıbrıs'taki son gelişmelerden memnuniyet duyduğu ve Kıbrıs'taki tarihi fırsatın değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Skoog, oturumun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, BMGK üyelerinin son gelişmelerden, "Güvenlik ve Garantiler" başlığının ilk defa Cenevre'deki müzakerelerde ele alınmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Konsey üyelerin, tüm taraflara müzakerelerde kat edilen ilerlemeyi ve fırsatı değerlendirme çağrısı yaptığını belirten Skoog, BMGK'nın Kıbrıs'taki her iki liderin kararlı ve cesur liderliğini övgüyle karşıladığını söyledi. Büyükelçi Skoog ayrıca BM'nin sürece kritik desteğini sürdüreceğini, Eide ve Spehar'ın müzakerelerdeki aktif rolünü kolaylaştıracaklarını kaydetti.

BMGK üyelerinin, UNFICYP görev süresinin uzatılması dâhil olmak üzere, iki tarafa da "yerleşim anlaşması"na varılması konusunda destek sözünü yinelediklerini ifade eden Skoog, taraflara "Birleşmiş Kıbrıs" konusundaki tarihi anlaşmayı teminat altına almaları çağrısı yaptı.

15 üye ülkenin temsilcilerine verdiği kapalı brifingin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eide de Kıbrıs barış görüşmelerindeki ivmenin devam ettiğini, öte yandan kilit sorunların çözümünün zor olduğunu söyledi.

Eide, kilit sorunların "yerleşim ve güvenlik garantileri" olduğuna işaret ederek "Bir toplum Türk askerinin varlığını çözümün parçası olarak görürken, diğeri sorunun bir parçası olarak görüyor." diye konuştu.

Espen Barth Eide, müzakereler için zaman dilimi belirlenmediğini dile getirerek Kıbrıs'ta tarafların dışındaki oyuncuların da müzakerelerde ivme kazanıldığı konusunda hemfikir olduğunu ifade etti.

Çözüm açısından zamanlamanın çok uygun olduğunu, çabaların sonuçsuz kalması halinde bir daha böyle bir fırsatın ne zaman yakalanacağını kimsenin bilmediğini belirten Eide, "Çok büyük olmayan bir fırsat penceresi var. Kolay mı? Hayır" ifadesini kullandı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 42
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1697
Toplam Tekil 4067831
IP 3.133.109.30






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 5.006 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu