Artık söz milletin… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Artık söz milletin… - Necdet SİVASLI
Tarih: 22.01.2017 > Kaç kez okundu? 873

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Buluz



e.mail: necdetes@mynet.com





Artık söz milletin…





Ak Parti’nin 18 maddeden oluşan yeni anayasa önerisi MHP’nin de desteği ile Meclis’te 339 evet oyu ile yasalaşmış bulunuyor. Şimdi, son sözü referandumda millet söyleyecek. Özetle artık söz milletin olacak.



Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AK Parti Genel Başkanı Başbakan Yıldırım, meydanlara inmeye hazırlanıyor. “Evet” oylarının artırılması için yeni partili başkan sistemi kamuoyuna anlatılacak. Erdoğan, oylama sonunda yaptığı açıklamada “Gece gündüz çalışacağız. Ancak gerçek cevabı millet verecek” diye konuştu.



AK Parti’nin yanı sıra MHP Lideri Bahçeli ve kurmayları da meydanlara inmeye hazırlanıyor. Bahçeli “evet” oyları için çalışacaklarını söyledi.



Ancak, geçenlerde de yazmıştık, MHP tabanında kafalar karışık. Birçokları sandığıa gitmeyeceğini, birçokları ise “hayır” oyu kullanacaklarını söylüyor.



Ana muhalefet Parti Lideri Kılıçdaroğlu da konu ile ilgili açıklamasında “Türkiye bu rejim değişikliğini kaldıramaz. 80 milyon ateşe atılıyor” vurgusu yaptı. Kılıçdaroğlu da ekibi ile meydanlara inip “hayır” oylarını çoğaltma peşinde.



Referandum öncesi yeni anayasa değişikliği konusun da bazı kamuoyu araştırmaları yapılacak. Gerek Cumhurbaşkanlığı, gerek AK Parti, gerekse CHP tarafından yaptırılacak olan araştırmalardan çıkan sonuçlar da kamuoyu ile paylaşılacak.



Ortada olan bir gerçek var o da kamuoyunun çok önemli bölümünün Yeni Anayasa değişikliğin ne getirip, ne götüreceğini bilmediği konusudur. Bu nedenle referanduma kadar bu konuda da çalışma yapılacak, halkın bilgilendirilmesine gidilecek. İyi ve köt tarafları anlatılacak.



Sonunda karar verecek olan hiç kuşkusuz m,llet olacaktır.



Şimdi sizlerle ilginç bir kamuoyu araştırmasının sonuçları paylaşacağız. A&G tarafından yapılan araştırma yeni anayasa değişikliği Meclis’e getirilirken yapıldı. Son derece çarpıcı sonuçlar elde edildi. Kısaca buna birlikte göz atalım:



A&G’nin üç bin hanede yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirdiği “Anayasa ve yönetim sistemi “ araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı.





Araştırmaya göre her 2 kişiden biri yürürlükteki Anayasa’nın ne zaman yapıldığını, her 100 kişiden 50’si ise Anayasa’nın ilk 4 maddesinden herhangi birini bilmiyor.



Araştırmaya katılanların yarısı Türkiye’nin hangi sistemle yönetildiğini bilmezken, % 47.6’sının parlamenter sistemin ne olduğu hakkında bir fikri yok

A&G’nin patronu Adil Gür tarafından yaptırılan ve Milliyet Gazetesi’nde yayınlanan bu araştırmadaki sonuçlar konusunda Adil Gür şu açıklamalarda bulunuyor:



“Türkiye, önümüzdeki birkaç ay içerisinde bir referanduma gidecek. Bugün Milliyet gazetesinde yayımlanan araştırma sonuçlarında da gördüğünüz gibi halkımız anayasa konusunda çok fazla da bilgi sahibi değil. Bu nedenle seçmen sandığa giderken, her zaman ki saiklerle karar verecek ve tercihini yapacak. Bunların neler olduğunu yarın ki köşe yazımda anlatmaya çalışacağım. Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’de kabul edildiği bu günlerde 2016 yılı içerisinde Türkiye genelinde anayasa ve yönetim sistemi ile ilgili yaptığımız araştırmalardan Milliyet gazetesi okurları için derlediğimiz sonuçlar aşağıdadır.



Araştırmaların her biri asgari 3.000 hanede yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılmıştır.

Örneklem seçilirken TÜİK ve Maliye Bakanlığı verilerinden faydalanılmıştır. Örneklemde ilçe, kır kent ağırlığına uyulmuştur. Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutulmuş, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlenmiştir. Araştırmaların hata payı güven sınırları içerisinde % 1.8’dir.

Vatandaşlara, hiçbir uyarı ve hatırlatma yapmadan, Anayasa’yı tanımlamasını istediğimizde; %17.5’i Devletin koyduğu kanunlar, %9.1’i Kanunlar, %7.9’u Yasaların tamamı, %4.6’sı Yönetim biçimi, %4.2’si Hak ve Hürriyetler şeklinde tanım yaparken, %31.3’ü bu konuda fikir beyan etmemiş ya da edememiştir. Yaklaşık her 2 kişiden biri yürürlükteki Anayasa’nın ne zaman yapıldığını bilmiyor. 18 yaş ve üzeri her 100 kişiden 50’si Anayasa’nın ilk 4 maddesinden herhangi birini bilmemektedir. Türkiye’nin parlamenter sistemle yönetildiğini bilenlerin oranı kasım ayında %72’ye çıkmıştır. Seçmene spontane olarak ‘Parlamenter Sistemin’ ne olduğunu sorduğumuzda; % 31.1’i Meclis-Milletvekilleri şeklinde tanımlama yapmıştır. Ayrıca % 8.0’i Halkın seçtiği yönetim-Demokrasi, % 4.6’sı halen yönetildiğimiz sistem, % 4.0’ü Partili sistem şeklinde tanımlamıştır. Ocak 2016’dan bu yana Türkiye’yi Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’ın yönettiğini düşünenlerin oranında % 20.4’lük artış olmuştur (% 59.3’ten %79.7’ye).”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şu açıklamalarını da dikkate almak gerekiyor:

"Elimizde anketler var ama açıklamak için erken. Ancak halkımızın büyük oranda bu işe sıcak baktığını görüyoruz aksi takdirde bu yola çıkmazdık"



Daha önce bilindiği gibi anketlerde kamuoyunun önemli bölümünün “hayır” oyu vereceği ve değişikliklere sıcak bakmadığı söylenmişti. Hatta AK Parti’nin bu nedenle Meclis’ten geçen oylamayı bir süre rafa kaldıracağı konusu da tartışılıyordu.



Şimdi ise ibrenin yavaş yavaş geriye döndüğüne dikkat çekiliyor.



Biz yine de sandığa ve milletin vereceği oylara saygı duymak gerektiği görüşündeyiz. Milletimiz ve ülkemiz için hayırlısı ne ise onun olmasını diliyoruz.



necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1509
Toplam Tekil 4067643
IP 3.14.142.115






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu