BASIN BÜLTENİ Cenevre’de uluslararası konferans bugün gerçekleşecek - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Cenevre’de uluslararası konferans bugün gerçekleşecek
Tarih: 12.01.2017 > Kaç kez okundu? 1009

Paylaş


Cenevre’de, 3 günlük müzakerelerin ardından uluslararası konferans bugün gerçekleştiriliyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde BM’nin Cenevre Ofisi’nde gerçekleşecek konferans, uzun bir aradan sonra Kıbrıs ile ilgili yapılan ilk uluslararası konferans olacak.

Garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de hazır bulunacağı konferansa; Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson katılacak.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, konferans öncesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastastasiadis ile bir araya gelmesi öngörülüyor. Toplantıya müzakereciler Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis de katılacak.

Uluslararası konferans Cenevre saati ile 11.00’de (KKTCSİ 13.00) BM’nin Cenevre Ofisi’nde başlaması. Konferansta liderlere 25 kişiden oluşan heyetlerin eşlik etmesi öngörülüyor.

Konferansa saat 13.00’te ara verilerek, resepsiyona geçilecek. BM Güvenlik Konseyi üyelerinin de davet edildiği resepsiyona, liderlerin yanı sıra müzakere heyetleri, garantörler, siyasi parti temsilcileri ve AB delegasyonu temsilcilerinin katılması bekleniyor.

Uluslararası konferansın, çalışma yemeğiyle devam etmesi öngörülüyor. Yemekte liderlere 3’er kişiden oluşan heyetlerin eşlik etmesi öngörülüyor.

Müzakerelerin üçüncü günü olan dün görüşmeler akşam 20.30’a kadar devam etti.

Liderler, uluslararası konferans öncesinde Cenevre’de gerçekleştirdikleri 3 günlük müzakereleri, karşılıklı haritalar sunarak noktaladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu,

BM Cenevre Ofisi’nde yaptığı kısa açıklamada, liderlerin, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin yanı sıra BM ve tarafların harita uzmanlarının huzurunda haritaları sunduklarını belirtti. Burcu, liderlerin birbirlerinin haritalarını gördüklerini, Kıbrıslı Türk ve Rum uzmanların BM uzmanlarıyla bir çalışma yaparak, sunulan haritanın Mont Pelerin’de varılan uzlaşıya uygun olup olmadığını incelediğini söyledi. Barış Burcu, şöyle devam etti: “Anımsatmak isterim, oran olarak, Kıbrıs Rum tarafının yüzde 28,2, Kıbrıs Türk tarafının da yüzde 29,2 önerileri, yaklaşmış önerilerdi. Haritaların bu oranlara uygun olarak hazırlandığı tespit edilmiştir ve BM’ye teslim edilmiştir. Korumalar eşliğinde kilitlenmek üzere kaldırıldı. Haritalar şu an BM’nin tasarrufundadır.”



Eide: “Yarın (bugün) tarihi bir gün olacak”



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Cenevre'de devam eden Kıbrıs müzakerelerinde yarının (bugünün) tarihi bir gün olacağını kaydetti.

Eide, liderlerin neredeyse tüm konulara dokunduklarını ve bir kısmını da çözdüklerini belirtti. BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Eide, Cenevre'de Pazartesi günü başlayan müzakerelerin planlandığı gibi gittiğini belirterek, uzun zamandır görüşülen bazı zor konuların çözüme kavuştuğunu, diğer konularda da çözüme yakın olduklarını kaydetti. Eide, yapılması gereken daha çok iş olduğuna dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'in dışında uzmanların da aralıksız çalışmaya devam ettiğini aktardı.

Müzakerelerin kendi dinamikleri içerisinde devam ettiğini söyleyen Esben Barth Eide, haritalarla ilgili anayasal değişiklikler dahil, birçok konuda uzlaşma olduğunu belirtti. Eide, “Genel anlamda olmamız gereken noktadayız” dedi.

Eide, “Herşey ancak varılacak bir mutabakattan sonra konuşulabilecektir. Ancak konferans bir son değildir” dedi.

Eide, 5’li konferansın en iyi şans olduğunu belirterek, en iyi sonuç için de zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Dün gece yarısına kadar çalışan liderlerin bugün de geç saatlere kadar çalışmayı sürdürdüklerini ifade eden Eide, amaçlarının yarın garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'ye ilaveten Avrupa Birliği'nin (AB) de "özel gözlemci" statüsünde katılacağı uluslararası konferansa en iyi şekilde hazırlanmak olduğunu belirtti. Yarın tarihi bir gün olacağını kaydeden Eide, “Sonuç ne olursa olsun tarihi olacak. Çünkü bu süreçte ilk defa garantör güçler ile Kıbrıslı liderlerin hepsi bir arada olacak” dedi.

Güvenlik ve garantilerle ilgili olarak da Eide, taraflar arasında ciddi etkileşimler olduğunu ve BM Genel Sekreterinin de orda olacağını ifade ederek, tüm garantör ülkeler ve iki liderin katılımı ile yapılacak toplantıda ‘şu konuşulacak’ demenin mümkün olmadığını kaydetti. Garantör ülkelerin liderlerinin katılıp katılmayacağına ilişkin olarak ise Eide, normal seyirde liderlerin katılımının söz konusu olmadığını, liderlerin en üst seviyeye gelindiğinde dahil olacağını anımsatarak, şu an için dışişleri bakanları ve liderlerin katılımının olacağını, gerekmesi durumunda hafta sonu katılabileceklerini belirtti. Eide, ilk üç günkü gelişmelere bakıldığında, garantör ülkelerin katılımı ile neye ulaşılmasının beklendiğine ilişkin olarak da, “Üç aşağı beş yukarı olunması gereken noktada olduğumuzu düşünüyorum. Çok verimli bir sabah oturumu yaptık. Görüşmelerin esas temel odağı güvenlik ve garantilerdi. Çözüm için çalışmalar devam ediyor” dedi.

Espen Barth Eide,“Tüm konulara değindik ve bazılarına henüz girmedik. Güvenlik, garantiler, mülkiyet ve toprak konuları var. Şu an en iyi şansla karşı karşıyayız” ifadesini kullandı. Bir son tarih olmadığını ve ne kadar zaman gerekirse o kadar zaman isteneceğini anlatan Eide, çözülmemiş konuları çözmek ve garantilerle ilgili çerçeve ile kapsamlı çözüm için anlaşmaların, anayasanın zaman alacağını, referandum için de zamana gerek olduğunu söyledi. Şu an için belirli engellerin aşıldığını ancak hedef için daha ödevler olduğunu ve belirli bir tarih söyleyemeyeceğini kaydeden Eide, yapılacak şeyler bulunduğunu belirtti.

Eide, bir referandum tarihiyle ayrılmanın mümkün olup olmayacağıyla ilgili soruyu yanıtında, bu noktada çözümün neye benzeyeceğinin anlaşılacağını, kurucu devletler anayasası ve siyasi mutabakatın özünün anlaşılmış olacağını, böylece de neye oy verildiğinin bilinebileceğini söyledi. Cenevre’den bir anlaşmayla dönmeyi beklememek gerektiğini belirten Eide, yeni bir konferans olacağını söyleyemeyeceğini, tam tarih vermenin mümkün olmayacağını da ifade etti. Haritaların konferans masasında olacağını da söyleyen Eide, IMF, Dünya Bankası, Avrupa Merkez Bankası yetkilileriyle mülkiyet ve torprakla ilgili danışmanların da Cenevre’de olduğunu anımsattı ve çalışmaları için teşekkür etti. Eide, bir ülkeyi birleştirmek açısından çok önemli bir şey için çalıştıklarını ve Avrupa Komisyonu’nun süreç içinde olduğunu kaydederek, BM’nin tam bir AB üyesi oluşturmak için çalıştığını söyledi.



AB Bakanı Çelik: "İki kurucu, egemen devlet, iki toplum esasına dayanan bir çözümü, olumlu karşılayacağımızı söyledik"



Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Kıbrıs Müzakerelerinde, iki kurucu, egemen devlete dayalı, iki toplumlu esasa dayanan bir çözümün, bu parametrelere dayanan çözümün ortaya çıkması halinde bunu olumlu karşılayacağımızı söyledik" dedi.

Başmüzakereci Ömer Çelik düzenlediği basın toplantısında İsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden Kıbrıs müzakerelerine ilişkin bir soru üzerine Bakan Çelik, Türkiye'nin Kıbrıs meselesindeki pozisyonunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından daha önce net bir şekilde dile getirildiğini kaydetti.

Çelik, "İki kurucu, egemen devlete dayalı, iki toplumlu esasa dayanan bir çözümün, bu parametrelere dayanan çözümün ortaya çıkması halinde bunu olumlu karşılayacağımızı söyledik." dedi.

Türkiye'nin iki devletli çözüme ulaşılması noktasında bugüne kadar güçlü bir irade ortaya koyduğunu hatırlatan Çelik, basında bazı siyasilere atfen yer alan açıklamalara tepki gösterdi. Bakan Çelik, "Hiç kimse bunu Güney Kıbrıs bir AB devletidir, dolayısıyla Kuzey'in Güney'e katılması gibi bir yaklaşımla ele alamaz. Böyle bir yaklaşım yanlış olur." ifadesini kullandı.

Müzakerelerde çözüme ulaşılması halinde Türkiye'nin önce Dışişleri Bakanları düzeyinde görüşmeleri ele alacağı bilgisini veren Çelik, ancak görüşmelere İngiltere Başbakanı Theresa May ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın katılması durumunda Başbakan Yıldırım'ın gideceğini kaydetti.

Çelik, "Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin vetosuna endekslenmesi bir vizyonsuzluktur." dedi.



Denktaş, ölümünün 5’inci yıldönümünde tören ve etkinliklerle anılacak



Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, ölümünün 5’inci yıldönümünde 13 Ocak Cuma günü tören ve etkinliklerle anılacak.

Kurucu Cumhurbaşkanı için TMT Anıtı’nda tören düzenlenecek. Anma töreni protokole dahil zevatın anıt önündeki yerini almasıyla saat 10.00’da başlayacak.

Maratoncu Şenlik Çetinkaya’nın anı koşusunun finali aynı gün ve saatte yapılacak.

Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş için Türk Maarif Koleji (TMK) Rauf Raif Denktaş Kültür Merkezi’nde de anma töreni düzenlenecek. Tören saat 10.45’te başlayacak.

13 Ocak Cuma günü saat 12.00’de merkez camilerde Denktaş’ın istirahatı ruhu için mevlidi şerif okutulacak.

Denktaş ailesi, Kumsal Camii olarak da bilinen Müftü Ziya-i Efendi Camii’nde mevlit okutacak.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 543
Toplam Tekil 4068464
IP 18.221.41.214






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu