BASIN BÜLTENİ Akıncı: "Biz eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşanacak yeni bir federal Kıbrıs kurmak azmi ve kararlılığıyla Cenevre’ye gidiyoruz" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: "Biz eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşanacak yeni bir federal Kıbrıs kurmak azmi ve kararlılığıyla Cenevre’ye gidiyoruz"
Tarih: 01.01.2017 > Kaç kez okundu? 902

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Biz bütün kararlılığımızla bütün politik irademizle eşitlik özgürlük ve güvenlik içinde yaşanacak yeni bir federal Kıbrıs'ı iki kesimli iki toplumlu iki kurucu devletin siyasal eşitliğine dayalı yeni bir yapılanmayı kurmak azmi ve kararlılığıyla Cenevre'ye gidiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yeni yıl dolayısıyla basın mensuplarına verdiği resepsiyonda basın mensupları ile sohbet etti, sorularını yanıtladı, Ocak ayında İsviçre'de gerçekleştirilecek Kıbrıs zirvesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, resepsiyonda yaptığı konuşmada, yeni bir yılın, yeni umutlar yeni bir dönem ve yeni başlangıçlar olduğunu kaydetti.

Akıncı, 2016 yılının zor bir yıl olduğunu, dünyada bölgede ve ülkede bazı sıkıntıların yaşandığını, savaş terör doğa olaylarının pek çok can aldığını, Türkiye'de darbe girişimi olduğunu, ülkede zor zamanlar geçirdiklerini, son ay meydana gelen elim trafik kazasında okula giden çocukları kaybettiklerini, bu ve buna benzer olumsuzluklar yaşandığını anlattı.

Akıncı, 2016'da Kıbrıs'ta çözüm yolunda verilmekte olan uğraşların her zamankinden daha yoğun yaşandığını, 5'li konferans tarihinin belirlendiğini, Cenevre toplantısının kurgulandığını, bunun yoğun çabalar sonucu olduğunu ve özellikle Kıbrıs Türk tarafının yaptığı katkının kesinlikle küçümsenemeyeceğini vurguladı.

9-11 Ocak 2017 tarihlerinde iki tarafın, 12 Ocak'tan itibaren de 3 garantör ülkenin katılımıyla Cenevre'de önemli toplantıların olacağını işaret eden Akıncı, şöyle devam etti:

"Bu toplantılar nasıl sonuçlanır bunu şimdiden bilecek durumda değiliz ama biz bütün kararlılığımızla bütün politik irademizle eşitlik özgürlük ve güvenlik içinde yaşanacak yeni bir federal Kıbrıs'ı iki kesimli iki toplumlu iki kurucu devletin siyasal eşitliğine dayalı yeni bir yapılanmayı kurmak azmi ve kararlılığı ile Cenevre'ye gidiyoruz. Eğer olumlu sonuçlar alabilirsek ortaya siyasal bir çerçeve çıkacaktır, bu siyasal çerçevenin içini doldurmak gerekecek. Anayasaların hazırlanması Federal Yasaların hazırlanması uygulanmaya yönelik birçok ayrıntı kuşkusuz 2017 ilk yarısında yetiştirilmek için çaba alacaktır. Bir kaç ayda yapılabilir yeter ki o siyasal çerçeve sağlanabilsin. Bu kolay değildir son kilometreler en zor kilometrelerdir. Zor konular vardır, ilerlemeleri göz ardı etmeden zor konular olduğunun bilincindeyiz. Toprak güvenlik garantiler mülkiyete ilişkin bir kaç çözüm bekleyen ayrılık noktası, yönetim ve güç paylaşımı ile ilgili dönüşümlü başkanlık, kararlara etkin katılım olayı hala daha çözüm bekleyen konulardır."

Akıncı, bunları Cenevre'de karara bağlayabildikleri takdirde geride kalan konuların yoğun bir çalışmayla bir kaç ayda Kıbrıs'ta da tamamlanabileceğine işaret etti.

Cenevre'ye giderken makul ve gerçekçi olmanın en önemli unsur olduğunu vurgulayan Akıncı, Kıbrıs Türk tarafı olarak hep tutarlı davrandıklarını belirterek, "2017 yılı barış ve çözüm yılı yapılabilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, henüz ortada halka gönül rahatlığıyla "Evet deyin" çağrısı yapılabilecek bir metin olmadığını, bu metini ortaya çıkarmak için çalıştıklarını ama her iki tarafta da "Hayır cephesi" inşası yapıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı olarak kendisinin "her şeyi tamamladık" ve gönül rahatlığıyla "evet" diyecekleri bir metin olmadığını, herkesin Cenevre görüşmesini beklemesi gerektiğini, oradan çıkacak sonuca göre hareket edilebileceğini, daha şimdiden karar verilecek bir metin olmadığına dikkat çeken Akıncı, ortada olmayan bir metine karşı "ret" faaliyetleri yapılmasının veya "hayır" cephesi oluşturmasının yanlış olduğunu söyledi.

Akıncı, bu faaliyetlerin Kıbrıs Türk halkının çıkarlarına zerre kadar faydası olmadığını vurgulayarak, "Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli" dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 2017 yılının barış ve çözüm yılı olmasını ancak en başta herkese huzur sağlık ve mutluluk getirmesini diledi.



Başbakan Özgürgün Ankara’ya gitti



Başbakan Hüseyin Özgürgün, çalışma ziyaretinde bulunmak amacıyla dün gece Ankara’ya gitti.

Özgürgün Ankara’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a nezaket ziyaretinde bulunacak, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile de bir araya gelecek.

Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün, Türkiye Başbakanı Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Türkeş ile yapacağı görüşmede “Ekonomik ve Mali Protokol gözden geçirilecek, iç ve dış gelişmeler değerlendirilecek.”

Başbakan Hüseyin Özgürgün, nezaket ziyaretinde bulunacağı Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise 2 Ocak 2017 pazartesi günü kabul edilecek.



Eide, garantörlerle görüşecek



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, önümüzdeki hafta başında Yunanistan ve Türkiye’de temaslarda bulunacağı öğrenildi.

KIBRIS’ın BM Sözcüsü Aleem Siddique’ten aldığı bilgilere göre, Eide, her iki ülkede üst düzey yetkililerle görüşecek ve Cenevre’deki toplantılarla ilgili hazırlık çalışmalarında bulunacak.

Cenevre zirvesi öncesi taraflar da son hazırlıklarını yapmaya başladı. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, bugün Atina’ya giderek, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’la görüşmesi bekleniyor.

Anastasiadis’in Atina temaslarında, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis de hazır bulunacak. Bu arada AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da geçtiğimiz gün Atina’da temaslar yaptı.

Öte yandan Anastasiadis, Trodos’ta, Başkanlık konutunda, müzakere heyeti ile birlikte hazırlık toplantısı yaptı. Toplantıda, müzakerelerde bugüne kadar gelinen noktanın gözden geçirildiği ve başlıklardaki anlaşmazlıklar ve açıkta kalan konuların teyit edildiği bildirildi.

Liderler arasındaki Kıbrıs’taki son görüşmenin ise 4 Ocak’ta yapılması ve muhtemelen 7 Ocak’ta da bir araya gelmeleri öngörülüyor.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da önümüzdeki günlerde üst düzey temaslarda bulunması öngörülüyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin ise geçtiğimiz gün Ankara’da bir araya geldiği bildirildi.

Toplantıda, Cenevre öncesinde Yunanistan Başbakanı Çipras ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında olası bir görüşmenin planlanması konusunun görüşüldüğü öğrenildi. (Kıbrıs Gazetesi)













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1947
Toplam Tekil 4076728
IP 18.191.132.194






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu