BASIN BÜLTENİ Akıncı - Eide bugün görüşüyor - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı - Eide bugün görüşüyor
Tarih: 21.12.2016 > Kaç kez okundu? 905

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabul edecek.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise yarın yeniden bir araya gelecek. Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde ara bölgede yer alacak görüşme, saat 11.00’de başlayacak.

Öte yandan müzakereciler Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis de müzakerelere bugün devam edecek.

Mont Pelerin sonrası müzakerelerini yoğunlaştırarak, haftada 3 defa buluşma kararı alan müzakereciler önceki günkü görüşmelerinde çözümün uygulanmasına ilişkin esaslar ile AB konularını ele aldı.



Özgürgün: Kıbrıs Türk halkı adil ve kalıcı çözüm için yapıcı ve fedakar tavrını her fırsatta ortaya koydu”



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözüme kavuşturulması için yapıcı ve fedakar tavrını bugüne kadar her fırsatta ortaya koyduğunu kaydetti.

21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle yayınladığı mesajında Kıbrıs konusuna da değinen Özgürgün şunları kaydetti:

“21 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla, bugün üzerinde yaşadığımız toprakları vatan yapmak uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz.

21 Aralık 1963 tarihi ‘Kanlı Noel’ olarak tarihe geçen ve Kıbrıs Türkleri için unutulması mümkün olmayan bir gerçektir. Rum–Yunan ikilisinin adayı Yunanistan’a bağlama hedefiyle, silah zoru ile sayısız masum Kıbrıs Türkü katledilmiş, binlerce insan göçe zorlanmış ve insanlık dışı muamelelere maruz kalmıştır. Bu üzücü olaylar sonucunda yaşanan acılara, kayıplara ve onca sıkıntıya rağmen Kıbrıs Türk Halkı olarak inancımızı hiçbir zaman kaybetmeden, direnerek bugünlere ulaştık ve gelecek nesillere bir daha o günleri yaşatmayacak şekilde daha güçlü ve sağlam bir devlet olma yolunda kararlılığımızı sürdürmekteyiz.

Kıbrıs Türk Halkı, Kıbrıs Sorunu’nun adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması için yapıcı ve fedakar tavrını bugüne kadar her fırsatta ortaya koymuştur. Kıbrıs Türk Halkı için kabul görecek en doğru çözümün geçmişin karanlık günlerini bir daha yaşatmayacak, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünde, haklarımızın gözetildiği bir anlaşma temelinde mümkün olabileceğini bir kez daha yinelemek istiyorum. Unutulmamalıdır ki, bu kırmızı çizgilerin dışına çıkılarak varılacak bir çözümde yeni endişe ve sıkıntılar ortaya çıkabileceği gibi, Kıbrıs Türk halkının yaşam hakkının Dünyanın insafına bırakılabilecek sonuçlar doğurabilmesi gerçeği ile de karşılaşılabilir.

Bu anlamlı gün dolayısıyla geçmişte yaşanan acıların bir kez daha tekrarlanmaması dileğiyle, Kıbrıs Türklerinin özgürlük mücadelesi uğruna canlarını korkusuzca feda eden, Kıbrıs Türkü’nün aydınlık günlere kavuşmasına vesile olan aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anar, huzurlarında bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.”



Denktaş: “Siyasi eşitliğimizi, egemenliğimizi zafiyete düşürecek, garantörlüğü sulandıracak her türlü plana karşı çok daha güçlü durmalı”



Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Kıbrıs sorununun çözümünde, Türkiye’nin garantörlüğünü sulandırmaya yönelik her türlü plana karşı durma çağrısında bulundu.

Serdar Denktaş, Milli Mücadele ve Şehitler Haftası vesilesiyle yayımladığı mesajda, Kıbrıs müzakerelerinde “ciddi ve kritik bir döneme” girildiğini belirterek “Bu günlerde süreci çok daha dikkatli izleyerek tek ses, tek yürek olma zamanıdır. Siyasi eşitliğimizi, egemenliğimizi zafiyete düşürecek, garantörlüğü sulandıracak her türlü plana karşı çok daha güçlü durmalı” dedi.

Gelecek nesillerin mevzilerde olmayacağı, Kıbrıs Türkü’nün hak ve çıkarlarını güvence altına alacak yarınlar sağlanması gerektiğini kaydeden Denktaş, içteki sıkıntıların hoşgörü ve diyalogla çözülebileceğini söyledi.

Serdar Denktaş, “Milli mücadele ve varoluş yıllarında vatan uğruna gözünü kırpmadan canlarını feda ettiği, şahadet mertebesine ulaşan şehitlerimiz, kan dökerek gazi olan mücahit ve mücahide halkımızın sayesinde kurulan devletimizin ve bayrağımızın gölgesinde, bugün başımız dik, güven ve huzur içinde yaşıyoruz. Bize can verilerek ve kan dökülerek emanet bırakılan vatan topraklarına, bağımsızlık, egemenlik ve özgürlüğümüzün güvencesi olan devletimize sahip çıkmak bizim en büyük vazifemizdir” ifadelerine yer verdi.

Lefkoşa’da, Ayvasıl’da, Larnaka’da, Kaymaklı’da ve Kıbrıs’ın diğer yerlerinde şehit düşenlere rahmet dileyen, gazilere şükranlarını sunan Denktaş, Güvenlik Kuvvetleri ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetlerine güveninin de sonsuz olduğunu kaydetti.



Eroğlu: “Kuzey Kıbrıs’a vatan diyebiliyorsak 21-25 Aralık’taki destansı mücadele sayesinde”



3’ncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının bugün Kuzey Kıbrıs’a vatanı diyebiliyorsa, bir devlet kurmuş güven içinde yaşıyor, bazı sıkıntılar rağmen geleceğe umutla bakabiliyorsa bunun21-25 Aralık’ta verilen destansı mücadele sayesinde olduğunu belirtti.

Eroğlu, “21-25 Aralık 1963 Kanlı Noel’de Rum saldırılarına karşı Ada’nın dört bir yanında verilen mücadelenin çok değerli ve tarihin gördüğü en anlamlı, onurlu, kahramanca direnişlerinden biri olduğunu” kaydetti.

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası” nedeniyle yayımladığı mesajda, Kıbrıs Türk halkının bugünlere mücadele azmi, özgürlük ve egemenliğine olan düşkünlüğü, Anavatan Türkiye ile olan kardeşlik bağlarıyla çok zor günlerden geçerek geldiğini belirterek bir daha yaşanmasını asla istemedikleri olaylar, saldırılar, acıların başlarına geldiğini kaydetti.

21 Aralık 1963’te Kıbrıs Türklerini yok etme planı olan Akritas’ın yürürlüğe konulduğunu ve kısa sürede Ada’nın bütününün Yunan hegemonyasına alınmasının hedeflendiğini belirten Eroğlu, şöyle devam etti:

“Ancak mukavemetçi, mücahit Kıbrıs Türkü adanın her yanında Enosis’e karşı canı, kanı pahasına direndi, Rum-Yunan ikilisinin hayallerini boşa çıkardı. Kıbrıs Türkü’nün 21-25 Aralık 1963 Kanlı Noel’de Rum saldırılarına karşı Ada’nın dört bir yanında verdiği mücadele, çok değerlidir ve tarihin gördüğü en anlamlı, onurlu, kahramanca direnişlerinden biridir.

Mukavemetçi ruhla ortaya konulan şanlı direniş çeşitli zamanlarda düzenlenen Rum saldırılarına rağmen bugünkü güvenli ve özgür ortamın başladığı 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’na kadar sürdü. Bugün Kuzey Kıbrıs’a vatanımız diyebiliyorsak, bu topraklarda bir devlet kurmuş güven içinde yaşıyor, bazı sıkıntılarımıza rağmen geleceğe umutla bakabiliyorsak bu 21-25 Aralık’ta verilen destansı mücadele sayesindedir.”

3. Cumhurbaşkanı Eroğlu, 53 yıl sonra bugün hâlâ Kıbrıs’ta kalıcı bir antlaşma yapılamıyorsa bunun sebebinin Rum-Yunan ikilisinin 21 Aralık 1963 saldırılarını başlatan hedef, politika ve anlayışlarının sürülmesi olduğunu belirtti.

Derviş Eroğlu mesajında, Kıbrıs müzakerelerine de değindi ve “Maalesef 9 Ocak’ta başlayacak Cenevre görüşmelerine kısa süre kala Rum yetkililerce yapılan açıklamalar endişe vericidir ve barıştan yana olmadıklarını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini sulandırmak, yok etmeye çalışmanın Kıbrıs’ta barış istememek, Kıbrıs Türkü’ne karşı kötü niyet beslemek, Ada’yı Yunan yapma hayalinden vazgeçmemek anlamına geldiğini belirten Eroğlu, “Dört özgürlük sınırsız uygulanacak” denilerek iki kesimli, iki toplumlu yapının ortadan kaldırılmasının hedeflendiğinin açıkça ortaya konulduğunu ifade etti.

Derviş Eroğlu “Kıbrıs Türkü asla siyasi eşitliğinden, yönetime etkin katılımdan, Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nde nüfus ve mülkiyette sarih çoğunluğun Kıbrıs Türkü’nde olmasından, Kıbrıs Türk halkının iradesinin Rum oyları ile çarpıtılmadan sandığa yansımasından, varılacak antlaşmanın Avrupa Birliği’nin birincil hukuku haline gelmesinden, toprak düzenlemesi adı altında insanımızın yuvasından edilmemesi siyasetinden asla vazgeçemeyeceğinin bilinmesi gerekir” dedi.

Kıbrıs Türkü’nün bunlardan vazgeçmesinin geleceğini tehlikeye atması, 1974 öncesine dönüşün önünü açması demek olacağını belirten 3. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Cenevre görüşmelerinin eğer Rum tarafı iyi niyetliyse bir sonuca ulaşabileceğini ancak Mont Pelerin görüşmelerinde sergiledikleri tutumun kendilerini bu yönde umutlandırmadığını kaydetti.

Eroğlu, “Niyetlerinin bizi ayakta tutan ne varsa yıkmak olduğunu görmemek fazla iyi niyetli bir tutum olur” dedi.

3. Cumhurbaşkanı Eroğlu mesajında, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü için canını veren şehitleri rahmetle, hayatta olan gazileri şükranla hayatını kaybedenleri de rahmetle andı.

Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının dünya durdukça o günleri ders çıkarmak için unutmayacağını, özgürlük ve vatan için verilen kahramanca mücadeleyi hep gururla yaşatacağını belirtti.



Kayıp Şahıslar Komitesi’nden, medyaya çağrı



Kayıp Şahıslar Komitesi, dini liderlerin çağrısının yer aldığı videonun gösterimi konusunda medya kuruluşlarına ve sosyal medya hesabı sahiplerine çağrıda bulundu.

Videoda, adadaki dini liderlerin Kayıp Şahıslar Komitesi Antropoloji Laboratuarı’na gerçekleştirdiği ziyaret sırasında kayıp şahıslarla ilgili bilgilerin paylaşılması yönünde yaptığı çağrı yer alıyor.

Kıbrıs Barış Süreci Dini Ofisi tarafından düzenlenen ziyarette, Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Christostomos II, Kıbrıs Müftüsü Talip Atalay, Kıbrıs Ortodoks Ermeni Kilisesi Pederi Mashdots Askharian ve Kıbrıs Maronit Kilisesi Başpiskoposu Youssef Soueif ortak çağrıda bulunuyor.

Videonun yayımlanmasının, kayıpların bulunabilmesi çalışmalarına katkıda bulunacağı kaydedildi.

Video, https://www.dropbox.com/sh/nxlpeylc44fenvh/AAChE3JAljGbjuu1bdL1Tolua?dl=0 adresinden indirilebilir.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 66
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 623
Toplam Tekil 4073900
IP 3.145.23.123






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu