BASIN BÜLTENİ Akıncı : “Çözüm için hem bize, hem AB’ye düşen görevler var” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı : “Çözüm için hem bize, hem AB’ye düşen görevler var”
Tarih: 06.12.2016 > Kaç kez okundu? 1003

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta sağlıklı bir çözüme ulaşılabilmesi için hem kendilerine hem de Avrupa Birliği’ne düşen görevler ve beklentileri bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu yetkilileriyle temaslarda bulunmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’e gitti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, dün ülkeden ayrılmadan önce yaptığı basın toplantısında, bugün AP Başkanı Martin Schulz, çarşamba günü AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’le ardından da Dış Politika ve Dış Güvenlik Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile görüşeceğini kaydetti.

Kıbrıs konusunda 5’li konferans tarihinin belirlendiğini ve çözüm sürecinde kararlı bir aşamaya doğru gidildiğini kaydeden Akıncı, işlerin yolunda gitmesi halinde taraflar arasındaki ayrılık noktalarının bir uzlaşmayla sonuçlanması için çalışacaklarını, Rum tarafından da aynı kararlılığı göstermesi dileğinde bulundu.

Cenevre’de bir mutabakat sağlanması halinde KKTC’nin onurlu bir çözümde yer alacağını, iki kurucu devletten birisi haline geleceğini, uluslararası hukukla birlikte AB içinde de yer alacağını ifade etti.

Hâlihazırda, bir süredir yürütülen AB’ye hazırlık sürecinin daha büyük bir önemi olacağını da vurgulayan Akıncı, AB yetkilileriyle yapılacak görüşmelerin büyük öneme sahip olduğunu düşündüğünü ifade etti.

“Bize düşen görevler var, aynı zamanda Avrupa Birliği’ne de düşen görevler var” diyen Akıncı, çözümün sağlıklı bir şekilde hayata geçebilmesi adına AB’nin de yapması gerekenlerin bulunduğunu, Kıbrıs Türk halkının ve KKTC’nin AB’ye hazırlanması yönünde de AB’den beklentilerin olduğunu kaydetti.

Akıncı, tüm bu konuların ele alınacağını ve müzakerelerde hangi noktada bulunulduğunun Brüksel’de AB yetkilileriyle paylaşılacağını ifade ettiği konuşmasında, Rum lider Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ile yapılan görüşmede bir yol haritası çıktığını hatırlattı.

9 Ocak’ta Cenevre’ye gidilip, 12 Ocak’ta 5’li konferansa dönüşecek bir yol haritası üzerinde mutabakat sağlandığını anımsatan Akıncı, kamuoyuna yansıtıldığının aksine Cenevre’ye giden yolda “Hiçbir ön koşul bulunmadığını” vurguladı ve varılan mutabakatın BM’nin açıkladığı gibi olduğunu kaydetti.

Perde gerisinde herhangi bir ön koşul veya al-ver’e girilmediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı, bir takım spekülatif bilgilerin doğru olmadığını, BM tarafından tarafların uzlaşı metni neyse, gerçeğin de o olduğunu belirtti.

Perşembe akşamı KKTC’ye döneceğini kaydeden Akıncı, Cenevre buluşmalarına kadar yoğun bir gündemin olacağını, temennisinin artık Kıbrıs’ta 50 yıldır süren müzminleşmiş ve kangrenleşmiş soruna bir çare bulunması, her iki halkın mutlu-huzurlu olabileceği, gelecek kuşakların barış, refah ve huzur içinde yaşayabilecekleri bir Ada yaratılması yönünde olduğunu yineledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Brüksel’e hareketinden önce Ercan’da düzenlediği basın toplantısında, “saat” konusuna da değindi.

Yeni haftanın ilk gününe saatlerle ilgili karmaşayla girildiğine de işaret eden Akıncı, evinin bir okulla bitişik olduğunu söyledi ve okul zillerinin hem 08.00’de hem 08.30’da çaldığını, Kıbrıs Türk halkının bu karmaşayla yaşamaması ve sorunun ivedilikle çözülmesi gerektiğini bildirdi.

Kendi görüşünü daha önce de açıkladığını ve her şeyin hükümetin kararına bağlı olacağını ifade eden Akıncı, “Doğa koşullarına göre ve güneşin doğuşuna göre saatleri ayarlamak akıl işidir. Bu konuda yıllardır uygulamada olan bir düzeni yeniden tekrar etmek doğru olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Katıldığı, Bakanlar Kurulu toplantısında bu yöndeki görüşünü hükümete ilettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, bu konuda zıtlaşmaya, kavgaya ve kaosa gerek olmadığını, doğanın kurallarına göre hareket etmenin ve AB saat dilimine göre saatleri bir saat geri çekmenin en doğru ve akılcı iş olacağını sözlerine ekledi.



Çavuşoğlu Eide'yi kabul etti



TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'yi kabul etti.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, görüşmede, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunması amacıyla sürdürülen müzakerelerde gelinen aşama ele alındı.

Görüşmede, BM’nin 1 Aralık'ta yaptığı açıklamasında da belirtildiği şekilde iki tarafın müzakerecilerinin bugünden ( dünden) itibaren açıkta kalan konuları Ada’da konuşmaya başladıkları ifade edildi.

Atina’da Yunan hükümeti temsilcileriyle temaslarının ardından Ankara’ya gelen Eide’nin ziyaretinin, ortaya konulan bu yol haritası bağlamında Türkiye'nin görüşlerinin doğrudan aktarılması bağlamında önem taşıdığı kaydedildi.

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis'in 9-11 Ocak'ta İsviçre'nin başkenti Cenevre'de bir araya gelme kararı aldığını açıklamıştı.12 Ocak'ta da garantörler ülkelerin de katılımıyla uluslararası konferans düzenlenmesi öngörülüyor.



Müzakereciler Cenevre’ye kadar haftada 3 defa görüşecek



Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde dün bir araya gelen müzakereciler, ocak ayında Cenevre’de gerçekleşecek zirveye kadar haftada 3 defa görüşme kararı aldı.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ile Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyanis dün yaklaşık 3 buçuk saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Nami ile Mavroyannis’in, yarın gerçekleştirecekleri bir sonraki toplantıda, ağırlıklı olarak dış ilişkiler konusunu görüşeceği belirtildi.

Müzakereciler, Cenevre’de 9 Ocak’ta gerçekleşecek müzakerelere kadar her hafta pazartesi, çarşamba ve cuma günleri sabah saat 10.00’da bir araya gelme kararı aldı.

Her toplantıda bir sonraki ana gündemi belirleyecek müzakerecilerin, özel günlere denk gelmesi halinde farklı düzenleme yapılabileceği kaydedildi.





Steinmeier : “Kıbrıs’ta anlaşmaya hiç bu kadar yaklaşılmamıştı”



Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Kıbrıs'ta anlaşmaya hiç bu kadar yaklaşılmamıştı.” dedi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'ya düzenlediği resmi ziyaret kapsamında Yunan mevkidaşı Nikos Kotzias ile ortak basın toplantısı düzenleyen Steinmeier, Kıbrıs konusundaki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kıbrıs sorununda anlaşma sağlanmasının bunun çözümünden daha da öte bir anlamı olacağına işaret eden Steinmeier, "Kıbrıs'ta anlaşmaya hiç bu kadar yaklaşılmamıştı. Bu, acilen ihtiyaç duyduğumuz Avrupa'nın istikrarına yönelik bir mesaj olacak" şeklinde konuştu.





KKTC Azerbaycan’da tanıtıldı



Turizm ve Çevre Bakanlığı, turizm tanıtma ve pazarlama çalışmaları çerçevesinde KKTC’yi Azerbaycan’da düzenlediği road show etkinliğiyle tanıttı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, geçtiğimiz hafta, bakanlık yetkilileri, KITSAB, KITOB, THY KKTC temsilcileri, bazı turizm acenteleri, bazı otel temsilcileri ve basın mensuplarının yer aldığı bir heyetle Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki “road show” etkinliğine katıldı.

Bakü’den birçok turizm acentesi ve sektör temsilcisinin yer aldığı etkinlikte, KKTC’yi tanıtıcı broşürler ve tanıtım CD’leri katılımcılara dağıtıldı, sinevizyon gösterileri yapıldı, ikili temaslarda bulunuldu.

Bakan Ataoğlu, Bakü temasları kapsamında road show etkinliğinde konuşma yaptı, Azerbaycan Diaspora Bakanı Nazim İbrahimov ile görüştü, Bakü Şehitliği’ni ziyaret etti, onuruna verilen yemeğe katıldı, yerel basına demeçler verdi.

KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Medya Kuruluşlarına Destek Vakfı Başkanı Vugar Seferli ile KKTC ve Azerbaycan’dan turizmcilerin katıldığı road show etkinliğinde konuşan Fikri Ataoğlu, road showun ilk çıkarma olduğunu, önümüzdeki aylarda daha geniş kapsamlı tanıtım etkinlikleri düzenleneceğini anlattı.

KKTC halkının Azerbaycan halkıyla aynı dili ve aynı kültürü paylaştığına işaret eden Ataoğlu, Türkiye’de eylül ayında düzenlenen mitinglerde TC bayrağı dışında dalgalanan iki bayrağın KKTC ve Azerbaycan’a ait olduğuna işaret etti.

Önümüzdeki aylarda geniş kapsamlı bir tanıtım etkinliği gerçekleştirileceğini tekrarlayan Ataoğlu, bu etkinlikte inşaat, sanayi, ticaret ve eğitim sektörlerinden de temsilcilerin yer alacağını anlattı.

KKTC’deki üniversitelerde çok sayıda Azerbaycanlı öğrenci olduğuna işaret eden Ataoğlu, sağlık turizmi konusundaki potansiyele de değindi.

Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi’nin tam donanımlı hastaneleri olduğunu ve GAÜ’ünün de hastane açacağını anlatan Ataoğlu, ülkedeki hastanelerin hem fiyat politikası hem de hizmet açısından avantajlı olduğunu kaydetti.

Azerbaycan ve KKTC’nin aynı dili, dini ve kültürü paylaştığına işaret ederek, Azerbaycan Türklerini KKTC’ye davet eden Ataoğlu, Azerbaycan Türklerinin KKTC’yi ziyaret etmek için vize almasına gerek olmadığına da işaret etti.

Azerbaycan’ı ilk kez ziyaret ettiğini ve çok beğendiğini dile getiren Ataoğlu, ülkeye döndüğünde Kıbrıslı Türkleri Azerbaycan’ı ziyaret etmeye çağıracağını anlattı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bakü ziyareti çerçevesinde Azerbaycan Diaspora Bakanı Nazim İbrahimov ile de görüştü.

Bakan Ataoğlu, iki ülke arasında vize zorunluluğu olmadığına işaret ederek Azerbaycan Türklerini KKTC’ye davet etti.

İki ülke arasındaki işbirliğinin artması temennisini ifade eden Ataoğlu, KKTC’deki üniversite hastanelerinin kendini ispatladığını dile getirdi.

Bakanlığın bir ay önce Ankara’da sağlık turizmini tanıttığını ve bu alandaki 87 üniversitenin hastaneleri vasıtasıyla KKTC’yi tanımaya başladığını dile getiren Ataoğlu, o ülkelerden hastaların da ilerleyen günlerde KKTC’deki hastanelerden yararlanma imkanı bulacağını belirtti.

Ataoğlu, KKTC’de senenin 9 ayı denize girilebildiğini kaydederek, bunun turizm açısından önemli olduğunu belirtti.

Bunun dışında kültürün tanıtımı amacıyla çalışmaların da başladığını vurgulayan Ataoğlu, bu çalışmalardan bahsetti.

Ataoğlu, Azerbaycan'dan KKTC’ye uçak seferleri konması için Azerbaycan Diaspora Bakanı Nazım İbrahimov’un yardım ve desteğini istedi. Ataoğlu Nazım İbrahimov’u en kısa sürede KKTC’ye gelmeye davet etti.

Nazım İbrahimov da burada yaptığı konuşmada, Ataoğlu’yla görüşmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.



Kültürel Miras Komitesi Baf’taki yeni projeleri tanıtıyor



İki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi, bölgede gerçekleştirilecek yeni restorasyon projelerini tanıtmak amacıyla cuma günü Baf’a gezi düzenliyor.

Gezi öncesinde Baf’taki Alexander The Great Beach Hotel’de basına projeler hakkında bilgi verilecek toplantı yapılacak. Basın toplantısının ardından, arkeolojik keşif çalışmalarının başladığı Hasan Ağa Türbesi yakınlarındaki Türk hamamı ve Cami-i Kebir (Büyük-Ulu Cami) ziyaret edilecek.



26. Devlet Fotoğraf Yarışması’nın sonuçları açıklandı



Kültür Dairesi’nin bu yıl 26’ncısını düzenlediği Devlet Fotoğraf Yarışması’nın sonuçları açıklandı. Yarışmaya 58 kişi 756 fotoğrafla katıldı. Seçici Kurul 33 katılımcının 74 eserini sergilenmeye değer bulundu.

Buna göre, başarı ödülleri Kenan Hürdeniz, Altuğ Galip ve Mehmet Gökyiğit’in oldu.

Serbest (Siyah/Beyaz) kategorideki başarı ödülü “Details of Winter” isimli fotoğrafıyla Kenan Hürdeniz’in, mansiyon ise “Thoughts” isimli fotoğrafıyla Laden Uyguroğlu’nun oldu.

Serbest (Renkli) kategorisindeki başarı ödülüne “Misty Lake” isimli fotoğrafıyla Altuğ Galip mansiyona da “Hamnoyview” isimli fotoğrafıyla Kenan Hürdeniz layık görüldü.

Bizi Gülümseten Anlar kategorisindeki başarı ödülü ise “Gençlik Kulübü” isimli fotoğrafıyla Mehmet Gökyiğit’in, mansiyon da “Coffee Break” isimli fotoğrafıyla Altuğ Galip’in oldu.

26. Devlet Fotoğraf Yarışması’nın Rauf Raif Denktaş Özel Ödülü Serbest (Siyah/Beyaz) kategorisinde yarışan “Still Humanity” isimli fotoğrafıyla Nedim Enginsoy’un, Kültür Dairesi Özel Ödülü de Serbest (Renkli) kategorisinde yarışan “Birds Eye View” isimli fotoğrafıyla Saydam Soy’un oldu.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 42
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 906
Toplam Tekil 4074182
IP 3.149.214.32






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap