BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı siyasi parti başkanlarıyla bir araya geldi - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı siyasi parti başkanlarıyla bir araya geldi
Tarih: 17.11.2016 > Kaç kez okundu? 1009

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İsviçre’de 7-11 Kasım tarihleri arasında yer alan görüşmelerde ilgili olarak ve 20-21 Kasım’da yer alacak ikinci tur görüşmeler hakkında Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin başkan ve temsilcileriyle dün görüşme gerçekleştirdi.

Siyasi parti Genel Başkanları çıkışta yaptığı açıklamalarda, Kıbrıs Türk tarafının İsviçre’de yaptığı açılımlara Kıbrıs Rum tarafının da karşılık göstermesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün toplantı çıkışı yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum tarafında, Kıbrıs’ta, Kıbrıslı Türklerle eşit bir ortaklık temelinde antlaşma niyetinin bulunup bulunmadığı konusunda şüpheleri bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının böyle bir anlaşma arayışı içerisinde olduğuna da dikkat çeken Özgürgün, “Ancak buraya kadar gelinip bir netice alınamıyorsa, bu Rum tarafının isteksizliğinin yansımasıdır” dedi.

Yakın zamanda bir neticeye varılması temennisini de dile getiren Özgürgün, “Bunun olabilmesi için mutlaka Rum tarafının, bu güne kadar uzlaşmaya yanaşmadığı konularda adım atması gerekecek. Bu adımı da 48 yıldır atmadı. Bu (adımı) atmaları halinde bir anlaşma olmamasına sebep yok. Gelinen noktada o adımı atmak çok zor” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin isminin verildiği Kofi Annan Planına Kıbrıs Türk tarafının 2004’de düzenlenen referandumda verdiği yanıtın “en somut adım” olduğunu kaydeden Özgürgün, uluslararası toplumun bu somut adımı görmemezlikten gelerek, müzakerelerin yeniden başladığı 2008’e kadar olan dönemi Kıbrıslı Rumlar lehine döndürdüğünü belirtti.

Raporların bile “ters yüz edildiğini” kaydeden Özgürgün, Kıbrıs Rum Kesimi’nin “adım atmasa dahi bir kayba uğramayacağı” bilinciyle adım atmadığını söyledi.

Özgürgün, “Uluslararası toplum tarafından kültürel, sportif ve sosyal alanda açılımlar olmadıktan sonra, Rum tarafı ben ne yaparsam yapayım herhangi bir kaybım olmayacak düşüncesi ile hareket ettiği için maalesef ilerleme kaydedilemiyor” dedi.

Özgürgün, Türkiye ile gerekli istişarelerin yapılmakta olduğunu ve olumlu bir sonuç elde etmek için ortada gerekli duruşun bulunduğunu söyledi. Kıbrıs Türk tarafının 7-11 Kasım’da İsviçre’deki görüşmelerde yaptığı açılımlarla ilgili olarak ise Özgürgün, “(Sıkıntının) bu açılımlara cevap gelmemesidir” dedi. Açılımların içeriğiyle ilgili bilgi veremeyeceğini kaydeden Özgürgün, bu aşamada da açılımlar konusunda herhangi bir yorum yapmak da istemediğini söyledi.

Müzakere heyetinde Hükümet temsilcisinin de yer alması konusunda ise Özgürgün, bunu olumlu bir öneri olarak ortaya koyduklarını ancak konunun olumsuz algılandığını, heyette temsilci olsaydı gelişmeleri daha erken öğrenme şansları da olmuş olacağını belirtti.

Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş ise, “Net olarak gördüğümüz Rum tarafındaki samimiyetsizliğin, iyi niyet yoksunluğunun devam ettiğidir. Olası bir çözümden sonra da aynı durumlarını devam ettireceklerine yönelik kanaatimiz vardır” dedi.

“Dünya tarafından Kıbrıs Türk halkının Rum tarafının insafına terk edilmiş bir halk olduğunu” kaydeden Denktaş, 2016’dan sonra belirsizlik durumunun devam etmemesi gerektiğini, Türk tarafının içinde bulunduğu belirsizliğinin sürdürülmesinin anlamının bulunmadığını kaydetti ve halka 2016 sonuna kadar sabretmesi temennisinde bulundu.

Açılımlarla ilgili olarak yorum yapmak istemediğini söyleyen Denktaş, “Sadece gördüğüm Rum tarafının samimiyetsiz, biraz da art niyetli yaklaşımı devam etmektedir. Masada kalan konular içerisinden neler elde edebilme peşindedir” dedi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, 20 Kasım’da İsviçre’de devam edecek olan görüşmelerde (Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri) Anastasiadis’in “yapması gereken şeyler” bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının önemli adımlar attığını, benzer adımları Anastasiadis’in de atması gerektiğini ifade eden Erhürman, “Var olan kalıplar içerisinde aşamayacağımız sorunlar var, bu sorunlar cesaretle ve yaratıcılıkla aşılabilir” dedi.

Parti olarak Güney Kıbrıs’ta ana muhalefet AKEL ve iktidardaki DISI ile yapacakları görüşmelerde Parti yetkililerine Anastasiadis’i cesaretlendirmeleri tavsiyesinde bulunacaklarını kaydeden Erhürman, çözümün gecikmesinin adanın geneline çok şey kaybettireceğini söyledi. Açılımların içeriğine değinemeyeceğini belirten Erhürman, “Kıbrıs Türk tarafının cesaret ve yaratıcılığı sergilediği noktasında içimiz rahat” dedi.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, Kıbrıs Türk tarafının kendi lideri ile ilk kez bir müzakere sürecinde dirayet ve cesaretle bu kadar ileriye gittiğine işaret ederek, “Rumlar bu dirayetten ve cesaretten biraz ürktüler” dedi.

Kıbrıs Rum tarafının İsviçre’ye yapıcı önerilerle dönme temennisinde bulunan Özyiğit, Akıncı’nın ise yapıcı tutumunu takdir etti.

Cemal Özyiğit, Kıbrıs Türklerinin açılımlarını “Yapıcı ve sorunu çözmeye yönelik kararlı bir tutum” olarak niteledi.



Başbakan Özgürgün Türkiye Harp Malulü Şehit, Dul ve Yetimler Derneği’nden bir heyeti kabul etti



Başbakan Hüseyin Özgürgün, KKTC’nin 33. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde adada bulunan Türkiye Harp Malulü Şehit, Dul ve Yetimler Derneği’nden bir heyeti kabul etti.

Başbakan Hüseyin Özgürgün kabulde yaptığı konuşmada, anlamlı bir günde Türkiye Harp Malulü Şehit, Dul ve Yetimler Derneği heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını kaydetti ve kapılarının her zaman açık olduğunu ifade etti.

Bu derneklerin önemli ve hassasiyetleri bulunan dernekler olduğunu dile getiren Özgürgün, böylesi derneklere önem verdiklerini belirtti.

Bu toprakların vatan yapılmasında ve bugünlere gelinmesinde gaziler ve şehitlerin temsil ettiği kesimin payının büyük olduğunu belirten Başbakan Özgürgün, Kıbrıs konusunun ardında büyük mücadeleler şehitler ve gaziler bıraktığını vurguladı.

Özgürgün, “Bir anlaşma ile sonuçlanabilirse ne ala” dedi. Bir anlaşma olabilmesi için 2 tarafın da istekli olması gerektiğini, Türk tarafının bir anlaşmaya karşı istekli olduğunu her zaman ortaya koyduğunu söyleyen Özgürgün, bugüne kadar bir anlaşma olmayışının Rum tarafının uzlaşmazlık ve anlaşmazlığından kaynaklandığını kaydetti.

Henüz sürecin tamamlanmadığını da belirten Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının adil kalıcı yaşayabilir bir çözümün 1974’te TSK tarafından getirilen barışı taçlandırabilmesinden mutluluk duyacağını söyledi.

Ziyarette konuşan Türkiye Harp Malulü Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Genel Başkan Taner Uran, da KKTC’nin kuruluş yıldönümü kutlamaları için adada bulunmaktan gurur ve mutluluk duydukların söyledi.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’yle her yıl karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlatan Uran, her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduklarını söyledi ve temel beklentilerinin Kıbrıs Türk halkının istediği şekilde adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması olduğunu belirtti.

Uran çözümün gerçekleştirildiği günleri görmenin kendilerine de nasip olmasını diledi.



Tarım Bakanı Çavuşoğlu Adana’da Tarım Fuarına katıldı



Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Adana’da Uluslararası Tarım Fuarı’nın açılışına katıldı.

Bakanlık yetkililerinin yanı sıra, Çitçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan ve bir çiftçi grubunun eşlik ettiği Bakan Çavuşoğlu, açılışta yaptığı konuşmada tarımda dünyayla rekabet edebilmek için teknolojinin önemine değinerek verimlilik ve standartları artırmak için daha ucuz teknolojiye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, vatanı vatan yapan unsurların içerisinde topraklarına verim ve refah katmanın da yer aldığını kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, dünyada toprakların genişlemediğini, suların çoğalmadığını aksine azaldığını, iklimlerin ise olumsuz yönde değişmesine karşın, nüfusun sürekli arttığına işaret ederek, bu nedenle birim kareden elde edilen verimin artırılması gerektiğini söyledi.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 33’ncü kuruluş yıldönümü münasebetiyle Doha’da resepsiyon düzenlendi



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 33’ncü kuruluş yıldönümü münasebetiyle KKTC Doha Temsilcisi Aytuğ Fazıl Plümer ve eşi Serpil Plümer’in ev sahipliğinde W Doha Hotel’de çok sayıda vatandaş ve davetlilerin katılımıyla bir resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyona TC Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok’un yansıra Doha’daki yabancı büyükelçiliklerden de çok sayıda elçi ve diplomat katıldı. Resepsiyonda ayrıca çeşitli Bakanlıklardan ve Ticaret Odası’ndan Katarlı yetkililer ile Türk ve Katarlı işadamları da hazır bulundu.

Temsilci Aytuğ Plümer, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Katar Devletinin KKTC’nin haklı davasına vermekte olduğu desteğe teşekkür ederek son yıllarda Katar ile gelişen ilişkilere dikkat çekti.

KKTC Dışişleri Bakanları’nın son iki yılda Katar’a yapmış oldukları resmi ziyaretlerin tarihi önemine vurgu yapan Plümer, özellikle ticaret ve eğitim alanlarında ikili ilişkilerin geliştirilmesi için var olan potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Plümer, Türkiye’den boruyla su getirme projesinin tamamlanması üzerine tarım dahil birçok alanda ortak işbirliği imkanlarının ortaya çıktığına işaret ederek, bu olumlu gelişmeler ve elverişli yatırım iklimi çerçevesinde, Katarlı işadamlarını KKTC’ye yatırım yapmaya davet etti.

Temsilci Plümer ayrıca iki taraf arasında devam eden müzakerelerde gelinen aşamaya da değinerek, Kıbrıs Türk tarafının sürecin başarıya ulaşması için tüm çabayı göstermekte olduğuna vurgu yaptı. Geçtiğimiz hafta İsviçre’de yer alan liderler görüşmesinin bir hafta aradan sonra 20 Kasım’da tekrar kaldığı yerden başlayacağına dikkat çekerek bu sürecin olumlu sonuçlanmasını arzulamakta olduğumuzu vurguladı.

Plümer ayrıca, KKTC Temsilcisi olarak Doha’daki görev süresinin tamamlanmış olması münasebetiyle son 4 yıl içerisinde Temsilcilik misyonunun ifasında kendisine, eşine ve ekibine destek olan tüm Katarlı makamlara, dernek ve kuruluşlara teşekkür etti.



KKTC’nin 33. Kuruluş Yıldönümü Mersin’de etkinliklerle kutlandı



KKTC’nin 33’üncü kuruluş yıl dönümü Mersin’de de etkinliklerle kutlandı.

KKTC Mersin Konsolosluğu’ndan yapılan açıklamaya göre, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı nedeniyle önceki gün Mersin Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi.

Törende; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mersin Konsolosluğu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanlığı, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Mersin Şube Başkanlığı, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Mersin Şube Başkanlığı, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mersin Temsilciliği, Lefke Avrupa Üniversitesi Adana Temsilciliği, Yakın Doğu Üniversitesi Adana Temsilciliği, Girne Amerikan Üniversitesi Mersin Temsilciliği ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Mersin Temsilciliği Atatürk Anıtı’na ayrı ayrı çelenk koydu.

Çelenk sunma töreninin ardından KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu makamında tebrik kabul etti.

Daha sonra Toroslar Belediyesi tarafından yaptırılan Rauf Denktaş Parkı ziyaret edilerek, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve Kıbrıs Türk Halkının Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün büstlerine çiçek sunuldu.

Akşam ise KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu ve eşinin ev sahipliğinde Mersin Hilton Otel’de bir resepsiyon verildi.

Resepsiyona Mersin Valisi, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili ile birlikte il müdürleri, ilçe belediye başkanları, mülki ve askeri erkan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, Mersin’de yaşayan KKTC vatandaşları ve çok sayıda davetli katıldı.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 33. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla Stockholm'de resepsiyon verildi



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 33. kuruluş yıl dönümü, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

KKTC'nin Stockholm Temsilcisi Mustafa Güven'in ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Kaya Türkmen, Atlasglobal Havayolları İskandinavya Müdürü Ayşe Mısırlı, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı. Etkinlikte konuşan Güven, Kıbrıs Türk halkının, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin ardından 15 Kasım 1983'te ilan edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 33. yıl dönümünü kutlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Stockholm'de 8 ay önce göreve başladığını belirten Güven, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 33. yıl dönümü tüm vatandaşlarımıza hayırlı olsun." ifadesini kullandı. Resepsiyonda davetlilere, Türk mutfağından çeşitli tatlar ikram edildi.



AA'nın "Milli İradenin Yükselişi" konulu fotoğraf sergisi, Lefkoşa'da açıldı



Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında yaşanan olayların yansıtıldığı fotoğraf sergisi hazırlayan Anadolu Ajansı’nın (AA) yaptığının çok büyük bir hizmet olduğunu, fotoğrafların, olayın daha iyi analiz edilmesini sağladığını söyledi.

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü ve AA'nın ortak düzenlediği, AA foto muhabirlerinin objektifinden Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşananları yansıtan "Milli İradenin Yükselişi" başlıklı fotoğraf sergisi, kapılarını ziyaretçilere açtı.

Başbakan Yardımcısı Türkeş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nde görevli diplomatlar ve Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Hüseyin Şahin'in de hazır bulunduğu serginin açılışına, medya kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 44
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1667
Toplam Tekil 4067801
IP 3.144.212.145






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu