BASIN BÜLTENİ KKTC’nin kuruluş yıldönümü tören ve etkinliklerle kutlanacak - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ KKTC’nin kuruluş yıldönümü tören ve etkinliklerle kutlanacak
Tarih: 14.11.2016 > Kaç kez okundu? 1065

Paylaş


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 33’üncü kuruluş yıldönümü ülkenin dört bir yanında düzenlenecek törenlerle ve etkinliklerle kutlanacak.

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bugün saat 12.00’de Bayrak Radyo Televizyonu’ndan yapacağı konuşma ve yine aynı saatte gerçekleştirilecek 21 pare top atışıyla başlayacak.

Dr. Fazıl Küçük’ün anıt mezarında bugün saat 15.00’te anma töreni düzenlenecek.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezarının temeli 15 Kasım Salı günü saat 12.30’da düzenlenecek törenle atılacak. Anıt mezardaki inşaat nedeniyle burada sadece temel atma töreni gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı, KKTC’nin 33’üncü kuruluş yıldönümü nedeniyle 15 Kasım akşamı resepsiyon verecek.

Başkent Lefkoşa’da ve ilçelerde de 15 Kasım nedeniyle törenler düzenlenecek. Lefkoşa’daki ilk tören Lefkoşa Şehitler Anıtı önünde olacak. Lefkoşa’da, Atatürk Anıtı’nda da bir tören düzenlenecek.

Dr. Fazıl Bulvarı’ndaki tören ise saat 10.00’da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tören birliklerini selamlamasıyla başlayacak.

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı’nda başkentte Fener Alayı Yürüyüşü ve Şöleni olacak.

Yürüyüş saat 20.00’de başlayacak. Yürüyüşe Lefkoşa’da, Mehmet Akif Caddesi ile Osman Paşa Caddesi’nin kesiştiği kavşaktan başlanılacak.

Şölende Ayşegül Zaim ve Işın Karaca da konser verecek, Abdullah Öztoprak’ın defilesi olacak.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası 33’üncü yıl konserini Gazimağusa’da ve Lefkoşa’da verecek.

Kutlamalar çerçevesinde 6’ncı Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi de dün gerçekleştirildi.

Yapımcı-Modacı Abdullah Öztoprak’ın “Varım…Varlığım !” ismini taşıyan teatral moda gösterisi de 16 Kasım Çarşamba günü saat 20.30’da Acapulco Otel’de yapılacak.



Cumhurbaşkanı Akıncı: “Çalışmalar sonuçsuz kaldı yaklaşımı pesimist”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Mont Pelerin’deki zirvenin sonuçsuz kaldığı yönündeki yaklaşımların karamsar olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, sürecin henüz bitmediğini, Rum liderin isteği üzerine bir haftalık ara verildiğini, sürecin kaldığı yerden devam edeceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Akıncı bir haftalık aranın ardından İsviçre’de devam edecek zirvenin uzun sürmesinin gerekmediğini, Kıbrıs Türk tarafının hedefinin 2016 yılı sonuna kadar çözüme ulaşmak olduğunu belirtti. İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasındaki Kıbrıs zirvesinin Cuma günü tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Cumartesi akşamı yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Ercan Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında Mont Pelerin kasabasında 5 gün yoğun müzakere süreci geçirdiklerini kaydetti. Akıncı, sürecin ilk 2 gününde 4 başlıkla ilgili çalışmalar yürüttüklerini, daha sonraki günlerde de toprak konusunun belli unsurları üzerinde çalışmalar yaptıklarını, güvenlik ve garantiler konusunda da beyin egzersizi şeklinde fikir alışverişinde bulunduklarını ifade ederek “Buradan giderken açıkladığımız gibi tüm konular masadaydı ve bunlar dönüşümlü olarak ele alınacaktı bunlar yapıldı” dedi.

Akıncı, sürecin sonuna doğru gidildiği ve ilk 4 başlıkta da yeterli ilerleme sağlandığı için 2016 sonu hedefini de göz önünde bulundurarak toprak konusunun da gündeme geldiğini söyledi. Cumhurbaşkanı açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bizim yine buradan gitmeden açıkladığımız bir hususu hatırlamakta fayda var.

Toprak konusuylailgili yapılacak ilk çalışmanın kriterler bazındaki çalışma olacağını ve orada uzlaşma sağlanması halinde haritaların o takdirde gündeme geleceğini, ancak haritalar gündeme gelirken aynı anda ona paralel olarak da 5’li konferansın tarihini saptama uzlaşmamız vardı. O tarihin de yine altını çizerek vurguluyorum 2016 sonu hedefini göz önünde bulundurarak yakın bir tarihte olması hususunda anlayış birliği vardı. Yaptığımız çalışmalar verimli oldu herhangi bir şekilde sonuçsuz kaldı yaklaşımının çok pesimist olacağını değerlendiriyorum. Çünkü bu süreç bitmiş değil. Sayın Rum liderin ricası üzerine bir haftalık bir ara verilmesi söz konusudur. Süreç yeniden kaldığı yerden İsviçre’de devam edecektir. Varılan mutabakat budur. BM açıklamasında da gördüğünüz gibi bu hususlar vurgulanmıştır." Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının sürecin başından beri koyduğu iyi niyetli çabaları sürdüreceğinin altını çizerek, Mont Pelerin’de ekibiyle birlikte ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydederek, çalışma arkadaşlarına özverileri nedeniyle teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı İsviçre’deki çalışmalarının tek hedefinin Kıbrıs’ta 50 yıl sonra kabul edilebilir bir anlaşmayı sağlamak ve Kıbrıs’ın gelecek kuşaklarına daha iyi bir gelecek inşa etmek olduğunu, bu hedef doğrultusundaki çalışmalara tekrar başlayacaklarını söyledi. İsviçre’deki görüşmenin çok uzun sürmesine gerek olmadığını söyleyen Akıncı, “Umut ederim çok daha sonuç alıcı birkaç gün geçireceğiz. Çünkü çok uzun sürmesine gerek yok. Ondan sonraki bir kaç hafta içerisinde de 5’li konferansın toplanarak güvenlik ve garantiler boyutunu da bir şekilde uzlaşmayla tamamlanması ve Kıbrıs’ta yeni bir dönemin başladığının müjdesini el birliğiyle verebilmemiz. Hedefimiz bu. Bu iyi niyetle çalışmaya devam edeceğiz Umarım aynı şekilde karşılık görür bu çabamız” dedi.



Müftüoğlu: "Beklentimiz, tarafların sonuç odaklı ve yapıcı bir anlayışla müzakerelere devam etmeleri…”



Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Kıbrıs müzakereleri hakkında, "Bu aşamada beklentimiz, tarafların sonuç odaklı ve yapıcı bir anlayışla müzakerelere devam etmeleri, nihai aşama olan beşli konferansın tarihini belirlemeleri ve 2016 yılının bitiminden önce Kıbrıs konusunda kapsamlı çözüme varılmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Müftüoğlu, Kıbrıs Müzakere sürecinde yaşanan son gelişmelere ilişkin bir soruya cevabında, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Kıbrıs Türk tarafı ve Kıbrıs Rum tarafı arasında Ada'da adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme yönelik olarak 7-11 Kasım tarihlerinde İsviçre'nin Mont Pelerin'de gerçekleştirilen yoğunlaştırılmış müzakerelere Rum tarafının talebi üzerine ara verildiğini belirtti.

Yoğunlaştırılmış görüşme turuna 20 Kasım'da Cenevre'de devam edileceğinin öğrenildiğini kaydeden Müftüoğlu, "Bu aşamada beklentimiz, tarafların sonuç odaklı ve yapıcı bir anlayışla müzakerelere devam etmeleri, nihai aşama olan beşli konferansın tarihini belirlemeleri ve 2016 yılının bitiminden önce Kıbrıs konusunda kapsamlı çözüme varılmasıdır. Müzakerelerin içinde bulunduğu bu yoğunlaştırılmış süreci kararlılıkla desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.



Siber Birleşik Krallık Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası Lordları’ndan oluşan heyeti kabul etti



Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs Türk halkının güçlenmesinin çözüme de olumlu katkı yapacağına inandığını söyledi.

Siber, KKTC’nin kuruluşunun 33. yıldönümü kutlamaları nedeniyle ülkede bulunan Birleşik Krallık Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası Lordlarından oluşan heyeti kabul etti.

Siber Meclis Şeref Salonunda gerçekleşen kabulde yaptığı konuşmada, heyeti KKTC’nin kuruluş yıldönümünde ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Siber, 50 yıldır devam eden Kıbrıs sorununun kabul edilebilir , adil bir çözümle sonuçlanmasını arzu ettiklerini söyleyerek, müzakereler için, Rum tarafının tutumundan dolayı ihtiyatlı iyimserlik içerisinde olduklarını vurguladı.

İngiltere ile Kıbrıs Türklerinin özellikle sosyal, kültürel v.b. alanlarda ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Siber, adada çözüme ulaşılsa da, ulaşılmasa da ilişkilerin ivme kazanması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türkünün her zaman yapıcı olduğunu vurgulayan Siber, Kıbrıs Türk halkının güçlenmesinin çözüme de olumlu katkı yapacağına inandığını söyledi.

Heyet adına Lord Kevin Sharkey de, KKTC’yi özellikle bu vesileyle ziyaret etmekten dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, Atatürk’ü anma törenlerine de denk gelmesinin ziyaretlerini daha da anlamlandırdığını ifade etti.

KKTC’nin her zaman yanında olduklarını ve desteklerinin süreceğini kaydeden Sharkey, müzakerelerin başarılıyla neticelenmesi ve kabul edilebilir bir çözüme ulaşılmasını dilediklerini söyledi.

Sharkey, özellikle izolasyonların devam ediyor olmasının kendilerini üzdüğünü ve bu durumun bir an önce aşılmasını arzuladıklarını belirtti.



CTP’de tek aday Erhürman oybirliğiyle genel başkan ilan edildi



CTP’nin 26. Olağan Kurultayı dün Lefkoşa’da gerçekleştirildi.

Kurultaya tek aday olarak giren Tufan Erhürman, genel başkan ilan edildi.

Mali Raporun oylanarak oybirliğiyle kabul edilmesinden sonra, divan, tek genel Başkan Adayı olan Erhürman'ı onaya sundu ve Erhürman oybirliğiyle seçilerek CTP Genel Başkanı ilan edildi.



Bird Airlınes KKTC’ye uçacak



Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından, hükümet kararı ile başlatılan, KKTC’ye uçuş yapacak yeni bir havayolu şirketi bulma çalışmaları tamamlandı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, Bakanlık nezdinde yapılan yoğun çalışmalar ve istişareler neticesinde, “Bird Airlines”ın KKTC’ye uçuş yapması için gerekli izinlerin verilmesi kararının alındığını belirtti.

Dürüst, bir süreden beridir, hükümet kararı ile KKTC’ye yeni bir havayolu şirketi arayışında olduklarını, birçok havayolu şirketinden teklifler alındığını ve en uygun şartları sunan Bird Airlines havayolu şirketine KKTC’ye uçuş izninin verilmesine karar verdiklerini belirtti.

Dürüst açıklamasında “Ada ülkesi olmamız dolayısıyla, ulaşım bizler için hayati önem taşımaktadır. Gerek deniz taşımacılığı gerekse de havayolu taşımacılığı konusunda, kalitenin ve alternatiflerin arttırılması noktasında yeni açılımlar yapmamız, kaçınılmazdı” ifadelerini kullandı.

Dürüst, “Amacımız, en çok tercih edilen havayolu ulaşımında alternatif yaratarak, hem kendi vatandaşlarımıza uygun koşullarda ve kolay seyahat edilebilir bir ortamın yaratılması, hem de KKTC’ye seyahat edecek olan gerek turist gerekse de öğrencilere kolaylık sağlayarak daha uygun koşullarda KKTC’ye seyahat etmelerini sağlamaktır” dedi.

Herhangi bir devlet ortaklığının söz konusu olmadığının altını çizen Bakan Dürüst, Bird Airlines’ın tamamen özel bir kuruluş olduğunu, yapılan görüşmeler çerçevesinde mutabakata varılarak, Türkiye Cumhuriyeti Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden uçuş izni almaları koşulu ile KKTC hava sahasını kullanabilme izninin verildiğini belirtti.

Bakan Dürüst, Bird Airlines yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde, Ercan-İstanbul, Ercan-Ankara, Ercan-Trabzon, Ercan-Gaziantep, Ercan-Antalya, Ercan-Hatay, Ercan-Adana ve Türkiye aktarmalı 3’ncü dünya ülkelerine yönelik seferler konusunda mutabakata vardıklarını belirterek, en kısa süre içerisinde seferlerin başlatılacağını belirtti.

Bird Airlines havayolu şirketi direktörü Tuncay Çelik de yaptığı konuşmasında, KKTC halkına en kaliteli ve en uygun hizmeti vereceklerini belirterek, KKTC halkına hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst tarafından Bird Airlines Direktörü Tuncay Çelik’e, KKTC’ye sefer düzenleme yetkisi veren izin belgesi sunuldu.



Obama: “Kıbrıs sorununun çözümü bölgedeki enerji güvenliğini arttırır”



Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Kathimerini gazetesi, ABD Başkanı Barak Obama’nın Yunanistan ziyareti öncesinde gazeteye özel açıklamalarda bulunduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümü konusuna da değindiğini yazdı.

Habere göre Obama, bu dönemde Kıbrıs sorununun çözüm perspektiflerinin hiç olmadığı kadar iyi olduğunu ve çözüme ulaşılmasının Akdeniz bölgesindeki enerji güvenliğini arttıracağını belirterek liderlerin çabasını taktir ettiğini ve en kısa sürede tüm Kıbrıslıların yararına olacak bir çözüme ulaşmalarını dilediğini söyledi.

Obama ayrıca, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün ekonomik faydaları olacağını, ABD ve Avrupa şirketlerinin bölgeye yatırım fırsatı doğuracağını vurguladı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 52
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1360
Toplam Tekil 4069281
IP 3.145.191.214






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu