BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Rumların toptancı yaklaşımlarını bir yana bırakmalarını temenni ediyoruz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Rumların toptancı yaklaşımlarını bir yana bırakmalarını temenni ediyoruz”
Tarih: 03.11.2016 > Kaç kez okundu? 984

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk tarafı olarak İsviçre’ye; “Gerçekçilik ve makuliyet sınırları içerisine gideceklerini” belirterek, “Rumların toptancı yaklaşımlarını bir yana bırakmalarını temenni ediyoruz. Gerçekçilik ve makuliyet sınırları içerisine onların da gelmesini istiyoruz. ‘Sıfır asker sıfır garanti hiçbir şey kabul etmeyiz’ anlayışıyla bir çözüme gidilmeyeceğini Onların da kavramasını istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) Akademik Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, Kıbrıs konusuna değindi ve önümüzdeki hafta İsviçre’de gerçekleştirilecek müzakerelerden beklentilerini paylaştı.

Akıncı, İsviçre’de Kıbrıs müzakereleri kapsamında önemli bir hafta geçireceklerini belirterek, hedefin; “Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu federal bir yapıyı, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı bir yapıyı, iki tarafın da ‘evet’ diyebileceği bir yapıyı sonuçlandırabilmek” olduğunu vurguladı.

İsviçre’nin kendi gözünde bir son olmadığını ama sona giden bir önceki merhale olduğunu belirten Akıncı, “Eğer başarıda ve çözümden söz edebileceksek, eğer bir sonuca varamadan orda ayrılacaksak artık Kıbrıs sorununda da 2017 ile birlikte herkesin şapkasını önüne koyup düşünme zamanı gelmiş olacaktır. Çünkü 50 yıldır konuşulan bu mesele artık 50 yıl daha konuşulacak bir noktada değildir. Bunu BM dahil herkes bu şekilde idrak etmektedir artık” diye konuştu.

Akıncı, müzakerelerin, kendi nesillerinin son denemesi olduğuna inanç belirterek, “Belki de federal çözüm arayışlarının da son denemesi haline gelebilir çünkü eğer bu olanak da yitirilirse eğer yine bir çıkmazla karşılaşılırsa bizden sonraki kuşakların artık başka yollar deneyeceğini öngörebiliyoruz. Çünkü bu kadar yıllık ayrılık zaten çok zor hale getirdi bir çözümü, 12 yıl önceki noktadan daha zor bir durumdayız bu bir gerçekliktir ama bir 10 yıl sonra artık nerdeyse federal bir çözüm imkansız bir hale gelecektir” ifadelerini kullandı.

Dolayısıyla bu fırsatı akıl yolunda değerlendirmek istediklerini, çünkü Kıbrıs sorununun çözümü hem Kıbrıs Türklerine, hem Rumlarına, hem bölgeye, hem Türkiye Yunanistan ilişkilerine, hem Türkiye AB ilişkilerine yeni ufuklar açabileceğini, yararlarını gördüklerini belirten Akıncı, “Güvenliği içermeyen bir çözümün çözüm olmayacağını hepimiz biliyoruz. İnsan gerek bireysel gerek toplumsal anlamda güvenlik gereksinimlerini mutlaka karşılamak durumundadır, herhangi bir alternatifle, bunun başka bir yolu yok” diye konuştu.

Akıncı şöyle devam etti:

“O nedenle Rumların toptancı yaklaşımlarını bir yana bırakmalarını temenni ediyoruz. Gerçekçilik ve makuliyet sınırları içerisine onların da gelmesini istiyoruz. ‘Sıfır asker sıfır garanti hiçbir şey kabul etmeyiz’ anlayışıyla bir çözüme gidilmeyeceğini onların da kavramasını istiyoruz.

Makul gerçekçi çözümcü olacağız ama bunların bir sınırı vardır. O sınırı aştığınız zaman o çözüm olmaktan çıkar ve herhangi bir yere varmak mümkün olmaz. Temenni ederiz ki Rum yöneticileri bu açık fikirlerle oraya gelebilsinler ve toptancı kestirmeci yaklaşımlarla değil bizleri dinlediklerinde kaygılarımızı gerçek manada anlayacak bir yaklaşım sergilesinler…

Biz o duyarlılık makuliyet ve gerçekçilik içinde gidiyoruz, bizim de isteyebileceklerimizin bir sınırı olduğunun biz de farkındayız. Ancak onlar da empati yapabilmeli, bizim kaygılarımızı anlayabilmeli. Eğer birbirimizin kaygılarını anlar ve bu adada eşit özgür ve güvenlik içinde toplumlar olarak eşit iki kurucu devlet olarak federal yönetimde de etkin bir paylaşımla geleceğe yol alabilirsek bu herkesin yararına olacak olan bir senaryo olacak.

Biz bunu gerçekleştirmek için gidiyoruz, temenni ederiz bu karşılığı orada onlardan da görebilelim.”



Bakan Ertuğruloğlu, Varşova Güvenlik Forumu’na katıldı



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Polonya’nın başkenti Varşova’da 26-28 Ekim 2016 tarihleri arasında Polonya’nın önde gelen düşünce kuruluşları arasında yer alan Casimir Pulaski Vakfı tarafından düzenlenen Varşova Güvenlik Forumu’na, Forum Başkanı’nın özel daveti üzerine katıldı.

Bakan Ertuğruloğlu, enerji güvenliği, sanal güvenlik, NATO içerisinde işbirliği konularının yanısıra günümüzde liderlik, Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden ayrılma yönünde almış olduğu karar ve kararın olası etkileri, son dönemlerde Rusya’dan yükselen ve bölgeyi etkileyen tehdit ve mülteciler sorunun ele alındığı Forum’da, panellere katıldı.

Ertuğruloğlu ayrıca Forum’a iştirak eden çeşitli ülkelerin ilgili Bakanları ve diğer üst düzey temsilcileriyle temaslarda bulundu. Bakan Ertuğruloğlu, bu bağlamda, Almanya Marshall Fonu’nun Varşova Direktörü Michal Baranowski, Avusturya Dışişleri Bakanlığı Güvenlik Politikaları Direktörü Gerhard Jandl, Uluslararası Kriz Grubu Başkanı Jean-Marie Guéhenno, Sırbistan Eski Dışişleri Bakanı ve Uluslararası İlişkilerde Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Başkanı Vuk Jeremic ile biraraya geldi.

Polonyalı üst düzey yetkililerle de ikili görüşmeler gerçekleştiren Ertuğruloğlu, Türkiye’nin Polonya Büyükelçisi Tunç Üğdül’ün himayelerinde Türkiye Cumhuriyeti’nin 93. Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu’na onur konuğu olarak katılarak çeşitli ülkelerin Büyükelçileri ile temaslarda bulundu.



Saner, “İİT üyesi ülkelerin kalkınmasında kadınların rolü” toplantısına katıldı



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, İstanbul’da 56 üye ülkenin katılımı ile düzenlenen“ İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadınların Rolü 6. Bakanlar Toplantısı’na” katıldı.

Toplantı, 1-3 Kasım tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayelerinde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın da katılımıyla İstanbul’da gerçekleşiyor.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın da konuşmacı olduğu toplantı, Azerbaycan Cumhuriyeti Aile, Kadın ve Çocuk Sorunları Devlet Komitesi Başkanı Hicran Hüseynova’nın konuşmasıyla başladı.

Toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve İİT Genel Sekreteri Iyad Ameen Madani de konuşmalar yaptı.

Toplantı kapsamında katılımcı ülke Bakanlarının onuruna verilen öğle yemeğinde ikili temaslarda bulunan Bakan Saner, bu gibi üst düzey toplantılarda KKTC’nin temsiliyetinin son derece önemli ve memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, toplantıda bugün “KKTC’de Kadının Kalkınmadaki Rolü’nü” anlatan bir sunum yapacak.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1115
Toplam Tekil 4067249
IP 18.188.66.13






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.001 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu