BASIN BÜLTENİ Burcu: “İsviçre’de bütün başlıklar birbiriyle bağlantılı olarak yoğun bir şekilde müzakere edilecek” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Burcu: “İsviçre’de bütün başlıklar birbiriyle bağlantılı olarak yoğun bir şekilde müzakere edilecek”
Tarih: 28.10.2016 > Kaç kez okundu? 1032

Paylaş


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, İsviçre’de yalnızca toprak ve mülkiyet konularının görüşüleceği yönündeki iddiaların yanlış olduğunu, bütün başlıkların birbirleriyle bağlantılı olarak yoğun bir şekilde müzakere edileceğini kaydetti.

Burcu konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin önceki akşamki liderler buluşmasından sonra liderlerin uzlaşısıyla alınan kararlara ilişkin yaptığı açıklamada resmen yer aldığı şekilde İsviçre’de, bütün başlıklar birbirleriyle bağlantılı olarak ve yoğun bir biçimde müzakere edilecektir.

Tarafların BM nezdinde dün akşam vardıkları mutabakat budur. BM açıklamasında yer alan diğer önemli bir husus, İsviçre’deki 5 günlük çalışmanın, müzakerelerin 2016 sonundan önce bir çözümü mümkün kılacak nitelikte olması hedefiyle yapılacağıdır.”

Burcu, İsviçre toplantısının çözüme giden süreçte bir son olmasa bile, bu sürecin son safhası olan 5’li toplantıya da yolu açması amaçlanan önemli bir aşama olduğunu ifade etti.

Burcu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, 7-11 Kasım tarihleri arasında yapılması kararlaştırılan İsviçre toplantısında sadece toprak ve mülkiyetin görüşüleceği yönündeki açıklamasının Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplumlarını yanıltıcı, talihsiz bir açıklama olduğunu kaydetti.

Burcu açıklamasını şöyle sürdürdü: “Rum hükümet sözcüsünün açıklamalarında düştüğü hata, sadece liderlerin vardığı İsviçre görüşmesi mutabakatının kapsamı ve modalitesiyle de sınırlı değildir. Sayın Hristodulidis, söz konusu açıklamalarında, son fırsatın son safhasına yaklaştığımız bu günlerde, ‘Türkiye’nin garantisinin asla kabul edilmeyeceği’ ve ‘Güzelyurt’un Kıbrıs Rum idaresine mutlaka iade edilmesinin şart olduğu’ yönündeki Rum tarafının kırmızı çizgilerini kamuoyuna dayatmaktadır ki bu tutum asla kabul edilemez.

Sayın Hristodulidis’e şu dostane uyarıda bulunmak isterim ki, henüz harita safhasına gelinmeden zemin kazanma hedefiyle ‘Güzelyurt olmazsa olmaz’ ısrarının karşılığı ‘Güzelyurt asla verilmez’dir. Geçmişten gelen ve sloganlaştırdıkları bu tutumlarının tekrarıyla çözüme ulaşılamayacağını geçen yarım asırda çoktan anlamış olmalıydılar”.

Burcu, gelinen son safhada, yapılması gereken şeyin, taktik hedeflerle gerçekleri çarpıtarak ortamı bozucu ve tarafları birbirinden uzaklaştırıcı tavırların sergilenmesi olmadığını, tarafların yapması gerekenin, ortak bir uzlaşı yaratmak için samimiyetle çalışmak olduğunu belirtti

Burcu, “Kıbrıs Türk tarafı olarak 17 aydır devam eden sürecin ilk gününden beri bizim yaptığımız da kesinlikle budur” dedi.

Hristodulidis’e 1960 Garanti ve İttifak Antlaşmaları’nın hala geçerli olduğunu ve 5 imzacı tarafı olan uluslararası nitelikte bir antlaşma olduğunu hatırlatan Burcu, “Bütün imzacı tarafların birlikte onayı olmaksızın, sırf kendileri yok dedi diye yok olmaz. Yapılması gereken, 1960 koşullarındaki bu antlaşmayı uzlaşarak, 2016’da sonuçlandırmayı hedeflediğimiz yeni federal yapının koşullarına uyarlamaktır”ifadelerini kullandı.

Tekrarlanan ezber ve sloganların çözüme taşımadığını ve taşıyamayacağını vurgulayan Burcu, “Gerçek hedefleri Kıbrıs’ta çözüme ulaşmaksa, bu çözüm üretmeyen ezberci yaklaşımları bir an önce terk etmelidirler” dedi.



Liderlerin Eşleri Biraraya geldi



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Anastasiades’in eşi Andri Anastasiadis bir araya geldi.

Akıncı ve Anastasiadis BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Elizabeth Spehar’ın Lefkoşa ara bölgede bulunan resmi konutunda verdiği davette bir araya geldi.

Davette lider eşlerinin çözüm sürecine daha fazla nasıl katkı koyabileceği ele alındı.



Almanya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Schoepff, AB Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti



Almanya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Nikolai von Schoepff, Başbakanlık Avrupa Birliği (AB) Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti.

Büyükelçi Schoepff, ziyaretinde, merkez çalışmaları hakkında yapılan sunumu izledi.

AB Koordinasyon Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Schoepff’e ziyaretinde, 2003 yılında kurulan merkezin, temel görevi olan Avrupa Birliği ile gerçekleştirilen her türlü temasın gerek Avrupa Komisyonu bünyesindeki TAIEX (Teknik Yardım ve Bilgi Değişim Ofisi), gerekse AB kurumları ve onların işbirliği içerisindeki diğer kuruluşlarla (UNDP-PFF/BM Kalkınma Programı-Gelecek için Ortaklık) olan koordinasyonun ve izlemenin sağlanması görevi, ayrıca AB ile yürütülen mali yardım ve AB uyum çalışmaları hakkında bilgi aktarıldı, Kıbrıs Türk tarafının Avrupa Birliği’nden beklentileri dile getirildi.

Gerçekleştirilen sunum sonrası Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Kudret Akay; mali yardımın daha da derinleşip, yaygınlaşmaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. Akay, Yeşil Hat Tüzüğü’nde ise yapılacak bazı düzenlemeler ile Kıbrıs Türk ekonomisine olumlu katkı yapılabileceğini belirtti.

AB uyum çalışmaları konusunda, AB yardımlarının ve teknik desteğin artırılması gerektiği üzerinde duran Akay, Almanya’nın, 4 milyon Türkçe konuşan nüfusu ile, KKTC için AB’nin en önemli üye ülkelerinden biri olduğunu belirtti.

AB Koordinasyon Merkezi uzmanlarının katılımı ile süren görüşmede, AB çerçevesi içerisinde Almanya ile ilişkilerin geliştirilmesi ve benzeri konular hakkında değerlendirmeler yapıldı.

Almanya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Nikolai von Schoepff ve AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Başkan Akay, başlatılan yararlı ilişkinin devamı konusunda mutabık kaldıklarını belirttiler.



Harmancı, Yorkadjis ve Spehar biraraya geldi



Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ile Lefkoşa Rum Belediyesi Başkanı Constantinos Yiorkadjis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile bir araya geldi.

Görüşme, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’in daveti üzerine ara bölgede bulunan Dayanışma Evi’nde gerçekleşti.

Sosyal içerikli görüşmede, BM Özel Temsilcisi tarafından iki belediye başkanına, Kıbrıs sorunu konusunda gelinen son aşamayla ilgili bilgi verildiği ifade edildi.

Lefkoşa’da sürdürülmekte olan ortak projelere ilişkin başkanlar da Özel Temsilciye bilgi vererek, yurttaşların yaşamlarını kolaylaştıracak güzel örneklerin desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptılar.

LTB Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, görüşmeyle ilgili BRT’ye yaptığı açıklamada “Kapsamlı çözüme doğru gidiliyorsa, bundan en çok yerel yönetimler etkilenecektir. Yeni yaşamın kurgusunun en önemli noktasında bizler olacağız. Artık, yönetimlerin bu doğrultuda kapasite geliştirmeleri gerekiyor. Liderler sonuca doğru varırken, bizlerin de bu yönde oluşacak yeni yapıda nasıl bir rol oynayacağımızın bilinci ile hareket etmemiz gerekiyor” dedi.



Rum çocuklar için EOKA’cı mezarlarına ve darağacı alanlarına gezi düzenleniyor



Rum Çocuk Haklarını Koruma Komiseri Lida Kursumba’nın, anaokulu ve ilkokul çocuklarının duygusal açıdan kötü etkilendikleri için okulların, EOKA’cı mezarlarına ve darağacı alanlarına gezi düzenlemeyi yeniden gözden geçirmeleri tavsiyesi üzerine Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis, bu gezilerin devam edeceğini açıkladı.

Rum Alithia gazetesine göre haberine göre Kadis, Kursumba’nın bu tür okul gezileri yapılmamasının çocukların menfaatine olacağı açıklamasını yorumlarken Bakanlığı’nın, öğrencilerin Cezaevi Avlusundaki EOKA’cı mezarlarını ve darağacı alanını ziyaretlerine son vermek niyetinde olmadığını söyledi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 21
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1902
Toplam Tekil 4066109
IP 18.191.5.239






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu