BASIN BÜLTENİ Özgürgün, Arslan’ı kabul etti - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özgürgün, Arslan’ı kabul etti
Tarih: 20.10.2016 > Kaç kez okundu? 1008

Paylaş


Başbakan Hüseyin Özgürgün, dün Türkiye Cumhuriyeti (TC) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ı ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Kabulde konuşan Başbakan Hüseyin Özgürgün, ulaştırmanın ada ülkesi olan Kıbrıs için önemine dikkat çekerek, ülkede Ahmet Arslan’ın bakanlığının alanına giren birçok konuda sıkıntı yaşandığını vurguladı.

Özellikle ulaşım ve haberleşme alanında Türkiye ile işbirliğinin önemli olduğunu kaydeden Hüseyin Özgürgün, “Maalesef Rum tarafıyla anlaşma sürecinde olmamıza rağmen, özellikle haberleşme konusunda iyi niyet çabası da ortaya konmasına rağmen başarılı olunamadı. Dolayısıyla bizim bu alandaki açılımlarımız Anavatan Türkiye üzerinden oluyor” ifadesine yer verdi.

Su konusuna da değinen Özgürgün, Türkiye’den gelen suyun öneminin kuraklığın yaşandığı bu günlerde daha fazla hissedildiğini belirterek, “Her taraf adeta kurumuş durumda ama su Kuzey Kıbrıs’a hayat veriyor” dedi.

Bu suyun barış suyu olması, adanın tümüne hayat vermesi gerektiğini her defasında dile getirdiklerini kaydeden Başbakan Özgürgün, “İnşallah öyle olur. Bu, Türkiye’nin varlığını, Kıbrıs’a yakınlığını, yapabileceklerinin ne kadar ileri derecede olduğunu gösteren büyük bir proje. Adaya hayat verecek başka büyük projelerimiz de var” şeklinde konuştu.

Yaşamsal önem taşıyan bu projelerin Türkiye ile KKTC arasındaki işbirliğinin ve bağın gücünü gösterdiğini ifade eden Hüseyin Özgürgün şunları da belirtti:

“Umarım Rum tarafı da bunu kısa sürede anlar. Bir anlaşmayla Türkiye’nin buraya verebileceklerinin adanın her iki halkı tarafından kullanılabileceğini görür. Bu inatlarından vazgeçerler. ‘Suyu kullanmam, elektriği kullanmam, şundan faydalanmam’ gibi bir inatlaşma görüyorum ben. Bu doğru değil. Türkiye’nin Kıbrıs’a sağlayacağı önemli katkılar var. Bizim Anavatanımız olması başka konu ama adaya yakınlığıyla ve güçlü bir ülke olmasıyla buraya verilebilecekleri görülebilmeli diye düşünüyorum.”

Arslan’ın ziyaretinin kendilerine güç verdiğini de vurgulayan Başbakan, “Siz, KKTC’de evinizdesiniz, bunu söylememize gerek yok, biz de Türkiye’yi ziyaretlerimizde böyle hissediyoruz” dedi.

TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da, iki gündür KKTC’de bulunduklarını kaydederek, “Üst düzeyde ve etkili bir işbirliğiyle buradayız” şeklinde konuştu.

KKTC’de kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini de söyleyen Arslan, “İki ülkenin dostluğunu, kardeşliğini, birlikteliğini söylemeye gerek yok, bize düşen görev kardeşliğin gereği olan işleri yapmak” dedi.

İki ülkenin Ulaştırma Bakanları olarak, kara, hava ve deniz yollarında, haberleşmede güzel bir birliktelik ortaya koyduklarını dile getiren TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, önceki gün projelerle ilgili birkaç protokol imzalandıklarını, projeleri gözden geçirdiklerini belirtti.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın desteklerinin kendileri için önemli olduğunu dile getiren Arslan, “KKTC için o desteği her zaman bize veriyor. Burada da gerek Sayın Cumhurbaşkanın gerek sizlerin destekleri önemli, desteğiniz için müteşekkiriz” dedi.

KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin geleceği için güzel adımlar atıldığını dile getiren ve müzakerelere işaret eden Arslan, “Biz de bunu önemsiyoruz. İnşallah Rum tarafı da bu konuda üzerine düşeni yapar” dedi.

Arslan, Kıbrıs’ta yaşayan insanların çözümle ve kardeşlikle daha huzurlu ve yaşanabilir bir ortamda geleceklerini inşa edebilmesi temennisinde bulunarak, “Bunu destekliyor, size başarı diliyoruz. Bize de düşen görev olursa elbette ki her iki ülke halkının hizmetindeyiz” ifadesine yer verdi.



Özgürgün, Denktaş ve Türkeş ortak basın toplantısı düzenledi



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Türkiye’nin Kıbrıs ile ilgili ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş basın toplantısı düzenledi.

Düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’nin Kıbrıs ile ilgili ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in üç günlük ziyaretinde yapılan çalışmalar konusunda bilgi verildi.

Ekonomik ve mali konulardaki sıkıntıların aşılması konusunda çalışmalar yapıldığı ve neticelerinin kısa sürede görülmeye başlanacağı belirtildi.

Toplantıda konuşan Başbakan Hüseyin Özgürgün, çok yararlı bir çalışma ziyareti olduğunu belirtti.

Özellikle KKTC ekonomisi, mali yapısı ve bu anlamda ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü’nün işleyişi, gelecek dönemdeki projeler ve bakanlıklarla ilgili konularda geniş kapsamlı çalışma yapıldığını kaydeden Özgürgün, KKTC ve Kıbrıs Türk halkının bu çalışmaların neticelerini önümüzdeki dönemde kısa süre içerisinde göreceğini söyledi.

Özellikle başlayacak, başlamış olan ve bitmeye yakın olan projelerin Kıbrıs Türk halkına ve KKTC ile ekonomisine çok ciddi katkıları olacağını belirten Özgürgün, ekonomik gelişmeye ve ülkenin rahatlamasına neden olacak sonuçların ortaya çıkacağını ifade etti.

Anavatan Türkiye ile ilişkilerin karşılıklı iki devlet ama kardeş devletler ilişkisi olduğunu vurgulayan Özgürgün, “Anadolu halkı ile Kıbrıs Türk halkı iki kardeş halk olarak her zaman aynı yolu yürüdü ve yürümeye de devam edecektir” dedi. Bugünlerde ciddi kuraklıkla karşı karşıya kalan ada için, projelerin en önemlisi olan su projesinin zamanında hayata geçtiğini, projenin adaya ve özellikle de kuzeye hayat vermekte olduğunu belirten Özgürgün, “Böylesine büyük proje en önemlisidir. Yüz değil bin yıllık bir projedir” ifadelerini kullandı.

Özgürgün, “Ümit ederiz ki barış suyu olarak gelen bu projeyle güneye de önümüzdeki dönemlerde hayat verilecektir. Biz bu dileğimizi her zaman ortaya koyuyoruz. Ama Türkiye’nin buradaki varlığı, bu coğrafyadaki gücü, önemi Kıbrıs adasına yardım edilebilecek bu yakınlığından dolayı, bugün su yarın enerji ve diğer alanlarda da projelere imza atılabilecek” dedi.

Özgürgün, bakanlara ve başbakan yardımcıları ile bürokratlara teşekkür ederek, “Özellikle bu dönemde önümüzü daha iyi görme fırsatı bulduk. Hem Ekonomik, mali ve sosyal altyapının gelişmesinde hem de önümüzdeki dönem atacağımız adımlarda çalışmalar devam edecek” şeklinde konuştu.

Özgürgün çalışmaların hem Türkiye hem de KKTC halkına ciddi yararlar sağlayacağını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, Türkiye’nin Kıbrıs ile ilgili ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in üç günlük ziyaretinde 7-8 bakanlığın çeşitli konularını heyetlerle birlikte ele aldıklarını belirtti.

İşbirliğinin daha da artması, atılacak adımların hızlanması bakımından, bürokrasideki iki taraftaki tıkanıkların aşılması bakımından son derece yararlı bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Denktaş, Türkeş ve heyetine teşekkür etti.

Denktaş, “Güzel dolu dolu verimli üç gün geçirdik. Değindiğimiz birçok konu kendi iç sıkıntılarımız nedeniyle aşamadığımız konulardı. Bunların nasıl aşılacağı konusunda görüş birliğimiz var. Umut ederim yeni bütçe ile de çok daha güzel icraatlara imza atabileceğiz” dedi.

Denktaş, Başbakana her aşamada bilgi verdiklerini, tıkanıklıkların aşılmasında da katkısını aldıklarını ifade ederek, Özgürgün ve Türkeş’e teşekkür etti.

Türkiye’nin Kıbrıs ile ilgili ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de konuşmasında, 3 yıllık bir ekonomik program bulunduğunu hatırlatarak, bu yıldan başlayıp devam edecek olan programın her iki tarafın da hükümet değişiklikleri ve aksaklıkları nedeniyle geciktiğine işaret etti.

“Buradaki konuları nasıl hızlandırabilir, nasıl dinamik hale getirebiliriz diye belli bir gündeme bağlı olarak, bakanlıklarda yürüyen konuları ve tasarlanmış işler üzerinde yoğun bir çalışma yaptık” diyen Türkeş, bunların zaten teknik heyetin buradaki bürokratlarla görüşmekte olduğunu ancak daha hızlandırmak açısından yapıcı bir çalışma yapıldığını söyledi.

Başbakana ve üç gününü kendilerine ayıran Serdar Denktaş ile ilgili bakanlara teşekkür eden Türkeş, “Daha iyi daha güzel bir KKTC olması bakımdan olumlu adımlar attık. İhtilafımız var diyemeyiz. Çalışmalarımızı gitmeden önce Başbakan’a bilgi aktarmak için geldik. Zaman zaman bu çalışmaları yapacağız” dedi



Ertuğruloğlu “Kıbrıs Türk halkının, sonu olmayan müzakerelere ve belirsiz bir geleceğe mahkûm edilmesi mümkün değildir”



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Kıbrıs Türk halkının, sonu olmayan müzakerelere ve belirsiz bir geleceğe mahkûm edilmesi mümkün değildir” dedi.

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen 43. İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda konuşan Ertuğruloğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Kıbrıs’a ilişkin kararları çerçevesinde, kardeş üye ülkelerin Kıbrıslı Türklerle daha yakın ilişkiler kurması, var olan dayanışmaların ve ilişkilerin yoğunlaştırılması konusundaki Kıbrıs Türk tarafının beklentisini ifade etti.

Ertuğruloğlu genel anlamda dünya ve özellikle İslam coğrafyasının, terörizm, mezhep çatışmaları, silahlı çatışmalar ve bunların can kaybı, insanların yerlerinden edinmeleri gibi trajik sonuçlarıyla boğuştuğu, oldukça zorlu bir dönemden geçtiğini kaydetti.

İslam dünyasının eğitim, kalkınma, çevre ve benzeri konularda da zorluklarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Ertuğruloğlu, birlik ve beraberlik içerisinde hareket edildiği sürece bu konuların başa çıkılamaz olmadığını bildirdi.

Ertuğruloğlu şöyle konuştu:

“Bilindiği üzere Kıbrıs’ta oldukça önemli bir dönemeçteyiz. Bu kritik dönemeçte, Kıbrıs Türk Toplumu olarak İslam İşbirliği Teşkilatı ve kardeş devlet ülkelerinin liderliği, desteği ve dayanışmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız.”

Şu anda müzakereler halen devam etmektedir. İki lider son olarak geçtiğimiz ay New York’ta, Genel Kurul marjında, BM Genel Sekreteri ile üçlü bir görüşme gerçekleştirmiştir. Ancak söz konusu görüşme yükseltilen beklentileri karşılamamış ve somut bir sonuca da varılamamıştır. Liderlerin 2016 yılı içerisinde kapsamlı bir çözüme varacaklarına dair açıklamalarının aksine, Kıbrıs Rum tarafı müzakere sürecinin son evresini oluşturacak olan çok taraflı toplantıyı da içeren bir zaman çizelgesi ve yol haritasının belirlenmesini reddetmiş bulunmaktadır.

Bir yol haritası belirlenmesine ilişkin Rum tarafının göstermekte olduğu isteksizlik, muhatabımızın Kıbrıs Türk tarafıyla güç ve refahı paylaşma konusunda siyasi iradeye sahip olmadığını göstermektedir. Hatırlanacağı üzere, iki tarafta eş zamanlı ve ayrı ayrı gerçekleştirilen referandumların ardından yayınlanan Mayıs 2004 tarihli raporunda, BM Genel Sekreteri’nin de tespiti bu olmuştu.

2016 yılının sonuna kadar bir çözüme ulaşılmaması halinde, yaklaşık 50 yıllık müzakere sürecinin ardından, Adadaki iki taraf arasındaki mevcut sürecin sona ereceği bilinen bir gerçektir. Bu noktadan sonra, uluslararası platformda yarım asırdır adaletsiz bir şekilde tecrit edilmiş durumda olan Kıbrıs Türk Halkının, sonu olmayan müzakerelere ve belirsiz bir geleceğe mahkûm edilmesi mümkün değildir. Bu sebeple, 2016 yılı sonuna kadar bir çözüme ulaşılsın veya ulaşılmasın, Kıbrıs Türk halkı her iki senaryoya da hazırlıklı olmalıdır.”

Bu bağlamda, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın almış olduğu kararları fiiliyata geçirerek, kardeş üye ülkelerin Kıbrıslı Türklerle yakın ilişkiler kurması, var olan dayanışmalarını ve ilişkilerini yoğunlaştırması, kendilerine her alanda destek vererek dünya ile bütünleşmelerine katkı sağlaması gerektiğini belirten Ertuğruloğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Kıbrıs’a ilişkin aldığı kararlardan memnuniyet duyduklarını da dile getirdi.

Kararların fiiliyata geçirilmesi için daha yapılacak çok fazla şey olduğunu da belirten Ertuğruloğlu, İİT kararlarında bahsi geçen ve Kıbrıs Türk halkının genelini etkileyen izolasyonun, her alanda Kıbrıslı Türklerin günlük hayatlarının acımasız bir gerçeği olmaya devam ettiğini ifade etti.

Ertuğruloğlu şöyle devam etti:

“Hiç şüphesiz, 2016 yılı sonuna kadar varılabilecek bir çözümün sürdürülebilirliği ile Kıbrıs Türk tarafının kalkınması arasında bir ilişki söz konusudur. Dolayısıyla, Kıbrıslı Türklerin dünya ile entegrasyonlarına engel oluşturan şartların ortadan kaldırılması adına hızlı ve somut adımlar atılması, önem ve ivedilik arz etmektedir.

Bir diğer taraftan, Rum tarafının süregelen uzlaşmazlığı nedeniyle, 2016 yılı sonuna kadar bir anlaşmaya varılmaması durumunda, Kıbrıs Türk tarafının alternatiflerinin bulunduğunu vurgulamak isterim. Böyle bir durumda, Kıbrıs Türk kardeşleriniz için, haksız izolasyonun kaldırılmasına yönelik liderliğiniz, desteğiniz ve dayanışmanız daha da önem arz edecektir.

Bu bağlamda, inanıyorum ki, Kıbrıslı Türklerin uluslararası toplumun bir parçası haline gelmelerinin sağlanması adına, tüm Müslüman kardeş ülkelerin dayanışma içerisinde, uluslararası toplum tarafından somut adımlar atılmasına öncülük etmesinin şimdi tam zamanıdır.

Toplantımızdan alınan sonuçların, silahlı çatışmalar ve bunların sonuçları ile kalkınma, eğitim, çevre gibi benzeri konularda karşılaştığımız sorunların bir çözüme ulaştırılmasına katkı sağlamasını temenni ediyorum. Bu saygın Teşkilat’ın bir gözlemci üyesi olan Kıbrıs Türk Devleti olarak, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye halkların esenliği için gerekeni yapmaya hazırız.”



Ertuğruloğlu, Çavuşoğlu ve Fatemi ile görüştü



KKTC’nin gözlemci üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı için Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te bulunan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, önceki gün, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Pakistan Devlet Bakanı Syed Tariq Fatemi ile ayrı ayrı görüştü.

Bakan Ertuğruloğlu, Taşkent’teki temaslarını tamamlamasının ardından bugün KKTC’ye dönecek.



Sucuoğlu ile Ataoğlu Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı’nın açılışına katıldı



Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ile Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Ankara’da, Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı’nın açılışına katıldı.

Sucuoğlu ve Ataoğlu, açılışa, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Global Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Fawzi Yousef Qasem Al Hammouri, MEDİASA Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Türkiye Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Başkanı Emin Çakmak, büyükelçiler, milletvekilleriyle birlikte katıldı.

İki bakanlığın ortak açıklamasına göre, 40 ülkeden 300 kişinin (yurtdışı heyetleri, ticaret odası başkanları, hastane sahipleri, turizm şirketleri sahipleri) katıldığı fuar ve zirve 3 gün sürecek.



“Larnaka’dan gelip KKTC’ye geçmeye çalışan Moldova Taekwondo ekibine Rum ambargosu”



Bu yıl 16.’sı gerçekleştirilmekte olan “Uluslararası Dr. Küçük Spor Oyunları” kapsamında düzenlenecek olan Taekwondo müsabakalarına katılmak için, Güney Kıbrıs’taki Larnaka Havalimanı’ndan adaya gelen Taekwondo ekibinin pasaportlarına el kondu.

KKTC Taekwondo Federasyonu Başkanı Eyüp Zafer Gökbilen, Moldova ekibinin bir bölümünün Ercan’dan, bir bölümününse Larnaka Havaalanından Ada’ya geldiğini belirterek, Larnaka’dan gelen 17 kişilik sporcu ekibinin tutuklanarak pasaportlarına el konulduğunu ve KKTC’ye uygulanan spor ambargosunun gerekçe gösterilerek geçişlerine izin verilmediğini açıkladı. Gökbilen, kafilenin ancak BM’nin de konuya müdahil olmasının ardından KKTC’ye geçebildiğini söyleyerek, olayı şiddetle kınadıklarını belirtti.

Müsabakalar için adada bulunan Global Taekwondo Federasyonu Genel Başkanı Linda Park, yönetim kurulu üyeleri ve 12 ülkenin federasyon başkanlarını kabul eden Başbakan Hüseyin Özgürgün, sporun barış kardeşlik ve tüm gençlerin katılımıyla gerçekleştirilmesini savunduklarını dile getirerek, spora ambargo konmaması gerektiğinin altını çizdi.



İki Toplumlu Eğitim Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partileri bilgilendirdi



İki Toplumlu Eğitim Teknik Komitesi Eş Başkanları, bazı Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi.

Lefkoşa’da ara bölgede yer alan İşbirliği Evi’nde bir araya gelen eğitimle ilgili Teknik Komite, Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Meltem Onurkan Samani ve Kıbrıslı Rum Eş Başkanları Michalinos Zembylas ile ara bölgede Slovak Elçiliği’nin çağrısıyla aylık toplantılara katılan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan alt komite üyelerinin katıldığı toplantıda, Eş Başkanlar Komite’nin çalışmaları, görevleri ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 53
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 1119
Toplam Tekil 4073046
IP 3.138.125.2






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 4.196 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu