BASIN BÜLTENİ Liderler Ekim ayının 6. görüşmesini tamamladı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Liderler Ekim ayının 6. görüşmesini tamamladı
Tarih: 17.10.2016 > Kaç kez okundu? 883

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına yönelik müzakerelere dün de devam edildi.

Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına yaptığı açıklamada, yoğun çalışmanın bugün de devam edeceğini belirterek gelinen noktanın değerlendirilerek bundan sonraki süreci planlamaya çalışacaklarını söyledi.

Akıncı dünkü görüşmede “yurttaşlıklar, AB yurttaşlarının ikamet konuları, yasal ikamet, özgürlükler, 3. ülke yurttaşlarının konumu, Türk yurttaşlarıyla Yunan yurttaşlarıyla eşdeğer uygulama” konularının ele alındığını belirtti.

Bu konularla ilgili ayrılık noktaları olmakla birlikte benzer yaklaşımlar da bulunduğunu söyleyen Akıncı, uzlaşılan noktalar da olduğunu ve daha önce Türk tarafı açısından önemli olan iki kesimliliği iki toplumluluğu tehdit etmeyecek anlayışların öneminin altını çizdiğini söyledi.

Geçmişte de bu anlamda “yasal ikametgâh” kavramının önemli olduğunu, çünkü yerel seçimlerle de ilişkili olduğunun altını çizdiğini hatırlatan Akıncı, daha önceki müzakerelerde varılan bir uzlaşıyı dün teyit ettiklerini belirtti.

Akıncı, buna göre, Kuzey Kıbrıs’ta oluşacak Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nde Kıbrıslı Türklerin çoğunluğunun tehdit altında olmaması için, Kıbrıs Rum Kurucu Devleti’nden gelenlere iç vatandaşların en çok yüzde 20’si kadar yasal ikamet hakkı tanınacağını açıkladı.

Özgürlüklerle ilgili olarak da konuşan Akıncı, serbest dolaşım, serbest mülk edinme gibi olguların sık sık ifade edildiğini ve mülkiyet hakkı gibi bireysel hakların olacağını fakat kurucu devletlerin bunu düzenleme hakkına sahip olacağını dile getirdi.

Bu nedenle gerek mülkiyette gerekse nüfus olayındaki geliştirilen anlayışın artık iki tarafın da ortak anlayışı haline geldiğini belirten Akıncı, iki kesimlilik bakımından Türk tarafının herhangi bir endişe duymasına neden olmayacağını bildirdi ve bunun Kıbrıs Türk halkının referandumda kullanacağı oy bakımından önem arz ettiğini kaydetti.

Federal Polisin yapılanmasıyla ilgili Güney basınından yansıyanlar eksiktir. Geçmişten gelen bir uzlaşma var polis sayılarıyla ilgili. Güney kurucu 5 bin, Kuzey kurucu 3 bin 100 polise sahip olması uzlaşılmış bir konuydu. Biz bu uzlaşmayı bozmadık ve devamını istiyoruz. Bu da yüzde 60’a 40 bir orana tekabül ediyor.

Federal polis konusunda şöyle bir uzlaşma sağladık. Rumlar yüzde 60’a 40 olmasını savunurken biz de ‘yarı yarıya’ savunuyorduk. Ara kesitini bulduk, uzlaşıyı sağladık. Bizim açımızdan önemli olan polisin silah kullanmaya yetkili olacak birimleridir. Sayısal olarak eşitlik talep ettiğimiz masa başındaki polislerde değil.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis bugün gerçekleştirmekte oldukları Ekim ayının 7. görüşmesinden sonra 24, 26 ve 31 Ekim'de de yeniden bir araya gelecek.



Bass: "Enerji iş birliği, Kıbrıs sorunun çözümünde de temel bir noktayı oluşturuyor "



ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, enerji iş birliğinin Kıbrıs sorunun çözümünde de temel bir noktayı oluşturduğunu belirtti ve Kıbrıs’ta anlaşmaya varılması için devam eden müzakere sürecini güçlü bir şekilde desteklemeye devam ettiklerini kaydetti.

Bass, adada çift bölgeli ve çift toplumlu federal bir devletin kurulması hedefine uygun bir uzlaşmaya varılmasının önemini vurgulayarak, "Eğer bu hedefe ulaşabilirlerse, bu durumda adadaki iki toplum için pek çok fayda ve imkan görüyoruz. Kesinlikle enerji iş birliği, ulaşılabilirliği ve Kıbrıs'ın ekonomik alanında bulunabilecek enerji kaynaklarının kullanımı, bu hedefin anahtar bir parçası olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bass, enerjinin herkes için merkezi konumda bulunduğunu söyledi.

Bass, enerjinin stratejik ortaklıklardaki yapıcı etkisine işaret ederek, "Enerji, Türkiye ile olan stratejik ortaklığımızda önemli bir yere sahip. Bu iş birliği, iki ülke için de ekonomik kalkınmayı sağlamak için enerji konusunda iş birliği yapmayı ve tüm NATO üyeleri ve partnerlerinin farklı arz ve kaynak noktalarına ulaşımının garanti edilmesini kapsamaktadır." ifadesini kullandı.

Bu şekilde enerji güvenliğinin sağlanabileceğine inandıklarını vurgulayan Bass, "Pek çok ülkenin, hem üretici hem de petrolün üretilmesi ve dağıtılmasında rol oynayan şirketlerin ve yeni teknoloji alanındaki şirketlerin burada İstanbul'da olması, Türkiye'nin gelecek jenerasyon için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor." dedi.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'in kongre kapsamında Türkiye'ye yaptığı ziyarete ve Türkiye ile İsrail arasında inşa edilebilecek muhtemel doğalgaz boru hattı projesine değinen Bass, şunları söyledi:

"Her şeyin ötesinde, İsrail enerji bakanını, Türkiye enerji bakanı ile burada, iki ülkenin ekonomisine de fayda sağlayacak ortak projeleri tartışıyor görmek, enerjinin barış ve istikrarı nasıl teşvik edebildiğini gösteriyor. Bu hedeflere ulaşılmasını güçlü bir şekilde destekliyoruz. Burada sürece dahil olacak şirketlerin, İsrail gazının ticari kapasitesine ilişkin düşüncelerinin ve Avrupa'da bu gaz için bir piyasanın mevcut olup olmadığına bakılmasının önemli olduğunu düşünüyorum."

Bass, projenin uygulanabilirliğinde, arz ve talebin, Avrupa'da ekonomik büyüme hızının, diğer tedarikçilerin mevcudiyetinin ve ürünün ne kadar fiyata getirilebileceğinin bir işlevi olduğunu ifade ederek, "Ancak, en önemli şey böyle bir projenin, burada, pek çok insanla birlikte, detaylarının ve yararlarının konuşuluyor olması." dedi.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 21
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1674
Toplam Tekil 4065881
IP 3.129.70.63






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu