BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Dönüşümlü başkanlığı içermeyen bir anlaşmayı halka sunmamız söz konusu değil” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Dönüşümlü başkanlığı içermeyen bir anlaşmayı halka sunmamız söz konusu değil”
Tarih: 14.10.2016 > Kaç kez okundu? 944

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayında basına yaptığı açıklamada, dünkü görüşmede, merkezi yönetimin karar alma sürecinde eksik kalan noktaların üzerinde durulduğunu, bu konuların bugün tamamlanabileceğini, dünkü görüşmede de bir takım yakınlaşmalar elde edildiğini söyledi.

Akıncı dün görüştüğü ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’la tekrardan görüşecek olmasının nedeninin sorulması üzerine Akıncı, Nuland’ın, 11 Şubat ortak metnine katkıda bulunan, ABD Dışişleri Bakanı ve ABD Başkan Yardımcısı ile yaptığı görüşmelerde bulunan, dolayısıyla Kıbrıs sorununu bilen bir kişi olduğunu, ancak “ortada bir Amerikan planı var, getirdi ve onun üzerinde konuşuyoruz” şeklinde bir durum bulunmadığını söyledi.

Nuland’ın kendi görüş ve düşüncelerini aktarabileceğini ancak sürecin Kıbrıslı bir süreç olduğunu kaydeden Akıncı, “Ortada olağan dışı bir şey yok, herhangi bir Amerikan planı da yok” dedi.

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerin Kıbrıs sorununu kendilerinin çözmeye çalıştığı bir dönemden geçildiğini belirten Akıncı, bunun süreci de zor kılan unsur olabileceğini ancak 2004’de referanduma sunulan Annan Planından en önemli farkının bu olduğunu kaydetti.

Garantiler konusunda bir soru üzerine Akıncı, garantilerin en son bölümde ele alınacak ve İngiltere, Yunanistan ve Türkiye’yi de ilgilendiren boyutu olan bir konu olduğunu, çünkü söz konusu ülkelerin imzası olmadan anlaşmanın herhangi bir noktasında değişikliğe uğratılamayacağını söyledi.

“AB üyesi oluyoruz, güvenceye ne gerek var, garantilere ne gerek var? Kestirme yaklaşımlara” Kıbrıs Türk halkının rağbet etmediğini defalarca dile getirdiğini kaydeden Akıncı, Kıbrıs Türk halkının “yaşanmışlıklarının“ bulunduğunu, 1961’de Kıbrıslı Rumların, Kıbrıs Cumhuriyetini kuran “anlaşmayı hazmedemediğinden” nasıl değiştirilebileceği arayışına girdiğini ve 13 maddeyi değiştirmeye çalıştığını anımsattı. Akıncı, “Öyle bir durum ortaya çıktı ki, bu anlaşmaya imza atanlar, bu anlaşmayı hazmetmediler ve hemen onu nasıl değiştirebiliriz telaşına düştüler” dedi.

Kıbrıs Rum tarafında bazı kesimlerin “dönüşümlü başkanlık veremeyiz” ifadelerine de atıfta bulunan Akıncı, Kıbrıs Rum kesiminde yer alan son parlamenterler seçiminin ardından Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisinin oluşumundan Kıbrıs Türk tarafının da endişelerinin olmasının doğal olduğunu söyledi.

Akıncı, “Parlamentoda güç kazandığını gördüğümüz bazı siyasal gruplar, iki kesimli, iki toplumlu federasyonun kavramına bile karşı çıkıyorlar, ilkesel anlamda karşı çıkıyorlar. Bu ilkesel anlamda karşı çıkanlar yarın ‘biz bunu hazmedemedik, onun için bu Federasyon yürümemeli’ dediği noktada caydırıcı bir güç olması lazım. Her şey olup bittikten sonra birilerinin gelip bir şeyler yapmasından bahsetmiyorum. Buna tevessül edecek olanların caydırıcılık unsuruyla karşı karşıya kalacağını bilmesi lazım. Bu çok önemli. Olaya sadece güvence güvenlik boyutuyla ilgili değil, bunun yanı sıra bir de kuracağımız federal statünün yaşayabilirliğinin bir şekilde garanti altına alınması meselesidir” dedi.

Federal statünün en büyük garantisinin, anlaşmanın “beyinlerde ve yüreklerde yeşermesi” olduğunu kaydeden Akıncı, “federasyona ilkesel karşı çıktığını söyleyen önemli bir grup varsa bunu görmezden gelemeyiz” dedi.

Akıncı, bir tarafın kaygılarının diğer tarafa tehdit unsuru oluşturmayacak şekilde ele alınmasıyla çıkış yollarının bulunabileceğine inandığını söyledi.

Bu konuları Kıbrıs Rum yönetimi lideri Anastasiadis ile de paylaştıklarını kaydeden Akıncı, dönüşümlü başkanlığın dün görüşülmediğini ancak dönüşümlü başkanlığı içermeyen bir anlaşmayı halka sunmanın “mümkün olmadığını, söz konusu olamayacağını” söyledi.



Akıncı: “Kuracağımız federasyonun garantisini, güvencesini nerede gördüğümüzü izah ettik”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland’a, Kıbrıslı Türklerin kurulacak federal yapının güvencesini nerede gördüğünü anlattığını ifade etti.

Akıncı, Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland ile gerçekleştirdiği ikinci görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Nuland’a Kıbrıslı Türklerin güvenlikle ilgili neden kaygı duyduğunu anlattığını söyledi.

Akıncı, “Kıbrıs Türk halkında bu kadar yıl içerisinde neden güvenlikle ilgili kaygılar oluştu? Neden, ileride kuracağımız federasyonun tehlike altında olmamasını istiyoruz? Bunun garantisini, güvencesini nerede görüyoruz? Bunun haklı gerekçeleri nelerdir? Bunları çok iyi bir şekilde izah ettik. Bu kaygıları iyice anladığını düşünüyoruz” dedi

Nuland’ın da açıklamalarında, adaya herhangi bir planla gelmediklerini ifade ettiğini kaydeden Akıncı, ABD’nin süreci destekleyen ve yardımcı olmak isteyen bir pozisyonda olduğunu kaydetti.

Dünkü görüşmelerde somut bir ilerleme kaydedilmediğini belirten Akıncı, “ABD yönetimi sürece destek veren önemli bir aktör. Önemi bir güç. İki tarafla da yakın ilişkisini sürdürüyor. Nuland’ın sözlerinde de var; bu Kıbrıslı bir süreçtir, kimse Kıbrıslıların yerine geçerek Kıbrıslıların sorununu çözecek değildir. Yapabilecekleri katkıyı tabii ki yapsınlar, ancak bu sorunu çözecek olan, bu sorunun aktörleri Kıbrıslılardır” dedi.

Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland da, adada çözüme ulaşmak adına ortaya konan özveriden çok memnun olduklarını söyledi.

Gün içerisinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği ikinci görüşmenin ardından kısa bir açıklama yapan Nuland, tarafların çözüme ulaşma yönünde ortaya çok yaratıcı fikirler attığını kaydetti ve liderlerin ortaya koyduğu çalışmayla iyi bir ilerleme olduğunu söyledi.

Nuland, Kıbrıslıların yürüttüğü müzakere sürecinde ABD’nin üzerine düşenin bir dost olarak taraflara yardımcı olmak olduğunu da ekledi.



Johnson: "Kıbrıs’ta büyük bir ilerlemenin eşiğindeyiz"



İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Kıbrıs’ta büyük bir ilerlemenin eşiğinde bulunulduğunu söyledi.

İngiliz Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda dış politikaya ilişkin soruları yanıtlayan Johnson, Kıbrıs sorunuyla ilgili "Kıbrıs'ta büyük bir ilerlemenin eşiğindeyiz. Anastasiadis ve Akıncı'nın barış için ortaya koydukları çaba takdir edilmeli." dedi.



BM Genel Sekreterliği’ne Guterres seçildi



Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Antonio Guterres'i oybirliği ile yeni BM Genel Sekreteri seçti.

9. BM Genel Sekreteri seçim süreci tamamlandı. İsmi daha önce BM Güvenlik Konseyince BM Genel Kuruluna önerilen eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres, BM Genel Kurulu tarafından oybirliği ile 9. BM Genel Sekreteri olarak atandı.

Guterres, 5 yıllık görevine 1 Ocak 2017'den itibaren başlayacak. BM teamüllerine göre genel sekreterler beş yıllık iki dönem halinde görev yapabiliyor.

Guterres’in BM Genel Sekreterliği’ne seçilmesi dolayısı ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yeni BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i kutladı.

Guterres kimdir?

Portekiz'in başkenti Lizbon doğumlu 67 yaşındaki siyasetçi ve diplomat olan Guterres, mühendislik ve fizik bölümünü bitirdikten sonra 3 yıl akademisyen olarak çalıştı. 1974 yılında ise siyasete atıldı.

Portekiz'de 25 Nisan 1974'te şiddet kullanılmadan gerçekleştirilen ve diktatörlüğe son veren Karanfil Devrimi'nin ardından Sosyalist Parti'e katılan Guterres, 1992 yılında partinin genel sekreteri oldu.

1995 ile 2002 yılları arasında Portekiz Başbakanı olarak görev yapan Guterres, başbakanlık görevinin ilk döneminde ekonomik açılımlar yaparak Portekiz'in Expo 98'e evsahipliği yapmasını sağladı ve ülkenin uluslararası alanda görünürlüğünü artırdı.

Başarılı bir döneme imza atan Guterres, 1999 yılında ikinci kez başbakan olarak seçildi. Ancak, Guterres'in ikinci dönemi o kadar da parlak geçmedi. Sosyalist Parti içindeki iç çatışma ve yerel seçimlerde istenilen zaferin elde edilememesi Guterres'i 2001'de istifaya zorladı.

Guterres, 1999 – 2005 yılları arasında ise Sosyalist Enternasyonal’ın başkanlık görevini yürüttü.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1464
Toplam Tekil 4062854
IP 18.222.67.251






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu